Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
A będę czekać na sprawdzone,smaczności tj namiary na konkretne przepisy

- piortkowice
- 1000p

- Od: 13 sty 2013, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obiecuję że jutro podam ze swojego kajecika przepis na ciacho i pyrczaczka
- asma

Czekam z zaciekawieniem
Gotowałam dzisiaj z serii POMYSŁ NA rosół chiński z kurczakiem-wszyscy chwalili i sie zajadali,ale ja zdecydowanie wolę zupkę tajską z tej serii
Ponownie wróciłam o produkcji kiełków-wyciągnęłam z zakamarków zakurzona kiełkownicę i z niecierpliwością czekam na rzodkiewkę.Wiesiołek już kolejce się moczy,potem będzie siemię lniane
Gotowałam dzisiaj z serii POMYSŁ NA rosół chiński z kurczakiem-wszyscy chwalili i sie zajadali,ale ja zdecydowanie wolę zupkę tajską z tej serii
Ponownie wróciłam o produkcji kiełków-wyciągnęłam z zakamarków zakurzona kiełkownicę i z niecierpliwością czekam na rzodkiewkę.Wiesiołek już kolejce się moczy,potem będzie siemię lniane
- piortkowice
- 1000p

Ja nie lubię takich proszkowanych rzeczy, jakoś nie mogę się przekonać do tego, nie wiem czemu ale kiedyś jadłam coś w rodzaju zupki chińskiej i powiem że smakowało okropnie. A te zupki wykorzystuję ale do sałatki, raczej makaron z nich
Sałatkę uwielbiam
-- 20 lut 2014, o 19:29 --
Sałatka z zupek chińskich
- 3 zupki chińskie z serii rosół łagodny (nie inne) plus sypkie przyprawy z nich bez oleju
- kukurydza i groszek po małej puszcze
- ogórek zielony świeży duży lub kilka mniejszych
- 2 pomidory większe lub kilka mniejszych
- majonez
Generalnie ilość składników dowolna. Wsypujemy wszystko do miski, dorzucamy przyprawy z zupek chińskich, majonez i czekamy aż makaron napęcznieje , ok pół godziny.
Smacznego
-- 20 lut 2014, o 19:29 --
Sałatka z zupek chińskich
- 3 zupki chińskie z serii rosół łagodny (nie inne) plus sypkie przyprawy z nich bez oleju
- kukurydza i groszek po małej puszcze
- ogórek zielony świeży duży lub kilka mniejszych
- 2 pomidory większe lub kilka mniejszych
- majonez
Generalnie ilość składników dowolna. Wsypujemy wszystko do miski, dorzucamy przyprawy z zupek chińskich, majonez i czekamy aż makaron napęcznieje , ok pół godziny.
Smacznego
- asma

Na moja odpowiedzialność spróbuj tajską-rewelacja
Sałatkę zapisuję
Sałatkę zapisuję
- piortkowice
- 1000p

Może kiedyś się odważę
Mam ochotę zrobić jutro na obiad jakąś zapiekankę, ale sama nie wiem ....
Mam ochotę zrobić jutro na obiad jakąś zapiekankę, ale sama nie wiem ....
- piortkowice
- 1000p

Witaj Asieńko, wyszło na to że dzisiaj obiad musiał być ekspresowy, koleżanka wpadła na pogaduchy i została już do południa. Więc u mnie był żurek dzisiaj z jajcem na swoim zakwasie....
Podaję przepis na pyrczaczka obiecanego:
PYRCZAK
- ok półtora kg ziemniaków
- większa cebula
- pół kg boczku parzonego
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku,jajka- solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy,- po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę.Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, tak na oko, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. ja daję kilka łyżek ok 4-5. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość naszej mikstury.
Na wierzch układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz - 160 stopni. Wierzch musi zbrązowieć ładnie.
PYRCZAK
- większa cebula
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku,jajka- solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy,- po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę.Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, tak na oko, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. ja daję kilka łyżek ok 4-5. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość naszej mikstury.
Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz - 160 stopni. Wierzch musi zbrązowieć ładnie.
- asma

Dziękuję
Na przyszłość nazwę potrawy pogrub tłustą czcionką-łatwiej przeglądając wątek wyłapać przepisy
- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asia
chwilę mnie nie było, a u Ciebie znów tyle pyszności
Chlebuś Ci wyszedł jak malowany, ja dzisiaj tez nastawiam. A, no i pod wpływem Twojej cukiniowej zupki, która mi smaka na cukinie narobiła ostatnio, zrobiłam przed wyjazdem cukinie nadziewane
Pyyycha! Tak mi się już chce lata, że łoj!
Pozdrawiam, Dorota
- asma

Dorotko
cieszę się,że znowu jesteś
poszukam u Ciebie przepisu na nadziewaną cukinię
Chlebuś własnie się zaczął piec-mam propozycję,żeby piec Dla zawodników...MMA

Chlebuś własnie się zaczął piec-mam propozycję,żeby piec Dla zawodników...MMA
- ann_30

- Od: 7 mar 2012, o 10:36
W końcu trafiłam na rodzime nazewnictwo - pyrczakpiortkowice pisze:Witaj Asieńko, wyszło na to że dzisiaj obiad musiał być ekspresowy, koleżanka wpadła na pogaduchy i została już do południa. Więc u mnie był żurek dzisiaj z jajcem na swoim zakwasie....
PYRCZAK
- większa cebula
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku,jajka- solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy,- po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę.Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, tak na oko, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. ja daję kilka łyżek ok 4-5. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość naszej mikstury.Na wierzch układamy plasterki boczku.
-
Yoannak
- 500p

- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Asiu,
od przepisów aż apetytu nabrałam. Jak tylko kupię cukinię zrobię zpę z twojego przepisu.
A póki co zrobię sałatkę z soczewicy, bo t=do tej pory jadałam "s", ale tylko w formie zupy. Ach no i jeszcze na chlebek muszę sobie czas zarezerwować
.
od przepisów aż apetytu nabrałam. Jak tylko kupię cukinię zrobię zpę z twojego przepisu.
A póki co zrobię sałatkę z soczewicy, bo t=do tej pory jadałam "s", ale tylko w formie zupy. Ach no i jeszcze na chlebek muszę sobie czas zarezerwować
Joasia
- asma

Witajcie Aniu i Joasiu
zapraszam do gotowania i wymiany przepisów
U mnie znowu zupka z cukinii
Lasagne sie rozgrzewa 
U mnie znowu zupka z cukinii
- piortkowice
- 1000p

A skąd jesteś bo coś mi świta że dzieli nas malutka odległośćann_30 pisze:W końcu trafiłam na rodzime nazewnictwo - pyrczakpiortkowice pisze:Witaj Asieńko, wyszło na to że dzisiaj obiad musiał być ekspresowy, koleżanka wpadła na pogaduchy i została już do południa. Więc u mnie był żurek dzisiaj z jajcem na swoim zakwasie....
PYRCZAK
- większa cebula
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku,jajka- solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy,- po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę.Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, tak na oko, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. ja daję kilka łyżek ok 4-5. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość naszej mikstury.Na wierzch układamy plasterki boczku.
-- 24 lut 2014, o 19:25 --
Witaj Asiu, zaległości nadrabiam. Sklei się bez obawy, ale lepiej jak jest rzadsza niż gęsta bo potem sucha wychodzi taka potrawa. Szczerze to podaję gorące prosto z piekarnika bez niczego, jest dosyć syta i uwielbiam po prostu. Potrawę poznałam w spadku razem z moim chłopemasma pisze:sklei się masa na tyle,że się ją kroi na ciepło?jak podajesz?
Dziękuję![]()
Na przyszłość nazwę potrawy pogrub tłustą czcionką-łatwiej przeglądając wątek wyłapać przepisy
Nie wiedziałam o jej istnieniu , a teraz jakoś przejęłam pałeczkę po teściowej no i przechodzi z pokolenia