Stefanotis bukietowy - liście żółkną, opadają i inne problemy w uprawie
- rmfka85
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Stefanotis bukietowy zgubił liście :(
Łodyga u obu roślin zielona, więc wnioskuje, że powinno być ok ;-) z wilgotnością podłoża nie przesadzam, ani też go nie przesuszam. Często zraszam. Przy kaloryferze nie stoi i też go nie obracam, bo już czytałam, że nie można. Biorąc pod uwagę Wasze odpowiedzi pozostaje mi czekać ;-) Kwiatki były w sklepie już przecenione więc podejrzewam, że były osłabione. Jestem dobrej myśli i dziękuję za odpowiedzi ;-)
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój stefek cały czas rośnie jak szalony ale jest troszkę inaczej podlewany. Zaryzykowałam zaraz po jego zakupie (chyba w maju) i posadziłam go metodą "na knocie" trzymając się ściśle opisu z F.O . Polecam ci ten sposób bo jest rewelacyjny, kwiatuszek pobiera sobie wody tyle ile potrzebuje (a potrzebuje całkiem sporo),ma wilgotno cały czas ale nie mokro a korzonki szybko przerastają. Mój po zakupie zrzucił wszystkie kwiatki i ponownie nie zakwitł może latem zakwitnie. Z nawozów chyba najlepiej mu pasują pałeczki nawozowe, sama nie mogłam uwierzyć że kwiatek doniczkowy może tak szybko rosnąć (nawet 4 cm na dobę).
-- N 10 lis 2013 17:37 --
Mój stefek cały czas rośnie jak szalony ale jest troszkę inaczej podlewany. Zaryzykowałam zaraz po jego zakupie (chyba w maju) i posadziłam go metodą "na knocie" trzymając się ściśle opisu z F.O . Polecam ci ten sposób bo jest rewelacyjny, kwiatuszek pobiera sobie wody tyle ile potrzebuje (a potrzebuje całkiem sporo),ma wilgotno cały czas ale nie mokro a korzonki szybko przerastają. Mój po zakupie zrzucił wszystkie kwiatki i ponownie nie zakwitł może latem zakwitnie. Z nawozów chyba najlepiej mu pasują pałeczki nawozowe, sama nie mogłam uwierzyć że kwiatek doniczkowy może tak szybko rosnąć (nawet 4 cm na dobę).
-- N 10 lis 2013 17:37 --
- rmfka85
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 13:26
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi ;-) a ten sposób z knotem faktycznie ciekawy ;-) chyba się zbiorę i je tak przesadzę. Dziękuję jeszcze raz ;-)
- BEATA55555
- 200p
Re: Stefanotis Bukietowy
Mojego Stefka mam od kwietnia 2013 roku. Zakupiłam dwie sztuki, jednego dla siebie a drugiego dla mamy. Mojego prawie od razu przestawiłam na uprawę na tzw knocie i rośnie pięknie, mojej mamy Stefek podlewany tradycyjnie miał się średnio i powędrował na knot i jego stan się znacznie poprawił. Dziś odkryłam u mojego Stefka coś co bardzo mnie cieszy ale i bardzo niepokoi! Mój Stefek zaczyna puszczać szypułki kwiatowe ( jedna jest już całkiem spora, reszta to takie mniejsze 0,5cm i jest ich całkiem sporo). Dałam pałeczkę nawozową dla kwitnących, aby miał siłę na utrzymanie tych kwiatów i tak myślę czy te kwiatki mają szanse??? Dzień krótki a i słońca mało, jak Myślicie da radę???
- Antie
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lis 2013, o 12:34
Re: Stefanotis bukietowy,żółknące liście
BEATA55555 i jak? Zakwitł? Napisz proszę, bardzo jestem ciekawa ;)
Pozdrawiam serdecznie, Mrówka ;)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Re:
kozula pisze:Wklejam obiecaną fotkę . W lecie mój pupul jest mocno przypiekany przez słońce , teraz mu trochę zimno , ale już zaczyna się budzić i rosnąć . W lutym pozbędzie się reszty uszkodzonych liści i zastąpi je młodymi , lśniącymi , na nowych pędach . Mierzy ok. 2,5 m wysokości , kwitnie od wiosny do jesieni , z tym że wiosenne kwitnienie jest najobfitsze . Ma nawet jedną torebkę nasienną , ale zdjęcie nieudane , pokażę jak poprawię .

- BEATA55555
- 200p
Lada dzień zaczną otwierać się kwiatuszki,dwa baldachimy w każdym po 10 kwiatków. Bałam się że dzień krótki i mało światła ale dał radę. Bardzo się ciesze, jak go kupiłam też był obsypany kwiatami lecz po kilku dniach wszystkie kwiaty i pączki opadły. Odbija teraz z nawiązką i ma bardzo dużo większych i mniejszych pączków, wydaje mi się że ok czerwca będzie obsypany kwiatami. A tak w ogóle to kawał krzaczora się z niego zrobił.
- asma
Beatko-wklej zdjęcie
w jakiej ziemi go trzymasz?dać do ziemi obornika?

- BEATA55555
- 200p
Jak uda mi się pożyczyć aparat to wstawię zdjęcie. Stefek posadzony jest do zwykłej ziemi uniwersalnej bez żadnych dodatków i ma przeciągnięty knot przez całą długość doniczki. Pojemnik na wodę 0,750ml wystarcza teraz na trzy dni, do wody zawsze dodaję nawóz aktualnie dla kwitnących a wcześniej do zielonych (1 łyżeczkę na 0,750ml wody).
- asma
Koniecznie wstaw zdjęcie-nie mam pojęcia co "za knot" i nijak nie umiem sobie wyobrazić o co chodzi
Pijak z niego skoro szklanka dziennie
Jak pozyskiwać nowe sadzonki?Wyrastają nowe zielone-jak i kiedy i którędy???
Patrząc na wielkoluda kozuli chciałabym ciągnąć go i na kole i luźno opadający

Pijak z niego skoro szklanka dziennie

Jak pozyskiwać nowe sadzonki?Wyrastają nowe zielone-jak i kiedy i którędy???

Patrząc na wielkoluda kozuli chciałabym ciągnąć go i na kole i luźno opadający

- BEATA55555
- 200p
Też przymierzałam się do zrobienia sadzonki tylko kiedy ją pobrać??? Teraz kwitnie a więc odpada, wcześniej rósł jak szalony a na sadzonki podobno mają byś lekko zdrewniałe pędy. Jesienią odłamał mi się świeży pęd, taki spory z 15 cm miał, włożyłam do wody i zgnił! Jeśli chodzi o uprawę roślin na knocie, to tu na forum jest opis w dziale uprawy fiołków afrykańskich.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p4085253
http://www.youtube.com/watch?v=mPUxd2Dw ... re=related
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p4085253
http://www.youtube.com/watch?v=mPUxd2Dw ... re=related
- asma

Dobrze rozumiem,że masz stefka na knocie i podlewasz ok szklanki dziennie??z góry??
mój pęd włożony do wody również zgnił
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stefanotis najlepiej ukorzeniać w ziemi, potraktowany ukorzeniaczem i nakryty np foliową torebką, wietrząc od czasu do czasu. Trwa to niestety dość długo. U mnie około 3,5 miesiąca, ale warto spróbować. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- BEATA55555
- 200p
Stefek ciągnie sobie wodę przez knot z pojemnika który jest pod doniczką! To takie podlewanie przez podsiąkanie, kwiatek pobiera sobie tyle wody ile mu potrzeba. Ziemia w doniczce jest przez cały czas wilgotna.asma pisze:tak sadziłam fiołki,zapomniałam nazwy ,albo jej nie znałam
![]()
Dobrze rozumiem,że masz stefka na knocie i podlewasz ok szklanki dziennie??z góry??
mój pęd włożony do wody również zgnił
- asma
czyli wlewasz do pojemnika na dole
szarotka ukorzeniałaś pęd zielony czy zdrewniały?

szarotka ukorzeniałaś pęd zielony czy zdrewniały?