Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Ciekawy pomysł!:tan Ciekawi mnie czy ten patent sprawdziłby się w przypadku roślin doniczkowych, przy założeniu ze butelkę zamieniamy na rurę PCV oczywiście. Próbował ktoś czegoś podobnego?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tunel buduję na ziemi klasy VI którą nadwoziem obornikiem w 2011r. Chyba jak każdy chciałbym mieć dobre plony. Postanowiłem ze sadzonki będę wysadzał do pierścieni foliowych średnicy 25-30cm.
Czy warto inwestować w kupne podłoże specjalnie do warzyw? Dodam ze znalazłem podłoże firmy Hollas 80 litrów w cenie 15-17zł/worek lub Westland (pomidor) 35L. W tej samej cenie. Ewentualnie mógłbym przemieszczać swoją ziemie z tą z worka w stosunku 1:1.
Może ktoś nakieruje mnie na podobny temat tu na forum?
Czy warto inwestować w kupne podłoże specjalnie do warzyw? Dodam ze znalazłem podłoże firmy Hollas 80 litrów w cenie 15-17zł/worek lub Westland (pomidor) 35L. W tej samej cenie. Ewentualnie mógłbym przemieszczać swoją ziemie z tą z worka w stosunku 1:1.
Może ktoś nakieruje mnie na podobny temat tu na forum?
U góry jest podwieszony wątek:spis treści w uprawie warzyw.Tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. 

-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
Kolego na gruncie kl VI nie spodziewaj się dobrych efektów jeżeli nie zainwestujesz w sztuczne karmienie i nawadnianie.sloneczny25 pisze:Tunel buduję na ziemi klasy VI którą nadwoziem obornikiem w 2011r.
Za młodu bawiłem się w sadzenie pomidorków pod folią.
Na działce miałem pełne spektrum gruntu, od piachudru po glinę.
Ładowałem obornik równo przed sezonem a efekty były tylko na gruncie gliniastym.
Na kupno podłoża wywalisz kasę na darmo.
-
Rozumiem że mam zaprzestać budowy tunelu ?
Czytam forum i zbieram wiadomości nie po to żeby zmarnować czas i zawieść się za kilka miesięcy.
Będę dążył do jak najlepszych plonów i wydaje mi się że jest to do osiągnięcia.
Tunel będzie miał 25m2 i nie wierzę w to że ogólnie dostępnymi sposobami nie można stworzyć sprzyjających warunków do uprawy pomidora.
Czytam forum i zbieram wiadomości nie po to żeby zmarnować czas i zawieść się za kilka miesięcy.
Będę dążył do jak najlepszych plonów i wydaje mi się że jest to do osiągnięcia.
Tunel będzie miał 25m2 i nie wierzę w to że ogólnie dostępnymi sposobami nie można stworzyć sprzyjających warunków do uprawy pomidora.
Słoneczny...
...najlepiej żebyś dał ziemię do badania, wtedy będziesz wiedział dokładnie, czego ona potrzebuje. Nawet najgorszą ziemę można z czasem doprowadzić do przyzwoitości. Na początku trzeba założyć kompostownik. Teraz powinieneś możliwie szybko przekopać ziemię razem z obornikiem. A ziemię ogrodniczą trzeba dawać punktowo pod każdy krzak (2-3 litry powinny wystraczyć).
A załatwić wywrotkę gliny, to też nie jest wielki problem i wielki koszt. Ziemię można wówczas przemieszać z gliną. Tylko trzeba zachować proporcje.
...najlepiej żebyś dał ziemię do badania, wtedy będziesz wiedział dokładnie, czego ona potrzebuje. Nawet najgorszą ziemę można z czasem doprowadzić do przyzwoitości. Na początku trzeba założyć kompostownik. Teraz powinieneś możliwie szybko przekopać ziemię razem z obornikiem. A ziemię ogrodniczą trzeba dawać punktowo pod każdy krzak (2-3 litry powinny wystraczyć).
A załatwić wywrotkę gliny, to też nie jest wielki problem i wielki koszt. Ziemię można wówczas przemieszać z gliną. Tylko trzeba zachować proporcje.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nawet w produkcji towarowej jest uprawa pomidorów w workach w żwirze, ale nie o to chodzi, jeśli masz obornik, to jest super i tylko wystarczy uzupełnić niedobory nawozami mineralnymi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 29 mar 2011, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam glebę gliniasta, ale przez długie lata była uprawiana przez dziadka, wiec też mam problemy z osiąganiem owocnych plonów.
Pierwsze co zrobiłam to posypałam nawozem - wapniowałam, co do pomidorów pod szklarnią dolewałam jeszcze specjalnych nawozów do pomidorów ale dużych efektów nie było. Pomogła gnojówka z pokrzywy to jedyne co mam dostępne, oczywiście najlepsza jest kurzeńca, ale ja trzeba starannie przygotować żeby nie spalić roślin. Częste wzruszanie gleby wokół korzeni też pomaga, częste odchwaszczanie. Co do zwiezienia ziemi to też jest dobry pomysł, ale już kosztowny. Możesz też posadzić pomidory w odpowiedniej ziemi dla nich w donicach i wkopać je pod tunelem, myślę że to nie będzie głupi pomysł. Na zimę posiej jakieś zboże, gorczyce, bądź jakiś inny zielony nawóz, może gleba się wzbogaci.
Pierwsze co zrobiłam to posypałam nawozem - wapniowałam, co do pomidorów pod szklarnią dolewałam jeszcze specjalnych nawozów do pomidorów ale dużych efektów nie było. Pomogła gnojówka z pokrzywy to jedyne co mam dostępne, oczywiście najlepsza jest kurzeńca, ale ja trzeba starannie przygotować żeby nie spalić roślin. Częste wzruszanie gleby wokół korzeni też pomaga, częste odchwaszczanie. Co do zwiezienia ziemi to też jest dobry pomysł, ale już kosztowny. Możesz też posadzić pomidory w odpowiedniej ziemi dla nich w donicach i wkopać je pod tunelem, myślę że to nie będzie głupi pomysł. Na zimę posiej jakieś zboże, gorczyce, bądź jakiś inny zielony nawóz, może gleba się wzbogaci.
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
słoneczny
To kupne podłoże to zwykły torf zmieszany z nawozami, gdybyś miał ciężką gliniastą glebę to poprawiłbyś jego strukturę ale jeśli masz piaszczystą to nic ci nie da, musisz systematycznie nawozić, robić komposty, siać motylkowe, chyba za dużo chcesz osiągnąc w zbyt krótkim czasie, a to podłoże gdybyś kupił to nawet by ci rosło ale tylko w jednym roku, na poprawę struktury gleby to nie za bardzo wpłynie.
To kupne podłoże to zwykły torf zmieszany z nawozami, gdybyś miał ciężką gliniastą glebę to poprawiłbyś jego strukturę ale jeśli masz piaszczystą to nic ci nie da, musisz systematycznie nawozić, robić komposty, siać motylkowe, chyba za dużo chcesz osiągnąc w zbyt krótkim czasie, a to podłoże gdybyś kupił to nawet by ci rosło ale tylko w jednym roku, na poprawę struktury gleby to nie za bardzo wpłynie.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
Eeeej- myślałem że na większą skalę będziesz uprawiał.
Na tej powierzchni to konewką podlejesz i zasilisz.
Uprawiam w donicach 25 litrowych, mieszam torf z kompostem i obornikiem (krowieńcem), zasilam florowitem,
ale przez cały sezon codziennie narabiam z konewką.
Za niecałe 100 zł kupiłem wąż, kroplowniki i kapilary na 50 szt donic, ale jeszcze nie miałem czasu zainstalować.
Nie spodobała się mnie, wymyślona moja lokalizacja szklarenki, tym roku przestawię i wtedy podłączę nawadnianie.
Na tej powierzchni to konewką podlejesz i zasilisz.
Uprawiam w donicach 25 litrowych, mieszam torf z kompostem i obornikiem (krowieńcem), zasilam florowitem,
ale przez cały sezon codziennie narabiam z konewką.
Za niecałe 100 zł kupiłem wąż, kroplowniki i kapilary na 50 szt donic, ale jeszcze nie miałem czasu zainstalować.
Nie spodobała się mnie, wymyślona moja lokalizacja szklarenki, tym roku przestawię i wtedy podłączę nawadnianie.
-
Mam kompostownik kilkuletni, tylko nie był "zakończony" tylko ciągle jest dokładany świeży "towar"
W tym roku go przysypię ziemią, aby to co jest na wierzchu ładnie przegniło.
Chciałbym oddać ziemię do badanie ale nie bardzo wiem gdzie. Mieszkam pod Płockiem, wiem gdzie jest sanepid i pamiętam że tam kiedyś oddawaliśmy wodę do badania.
Będę musiał się do nich wybrać to może wykonają badanie gleby, w ostateczności podpowiedzą gdzie takowe badanie mogę przeprowadzić.
W tym roku go przysypię ziemią, aby to co jest na wierzchu ładnie przegniło.
Chciałbym oddać ziemię do badanie ale nie bardzo wiem gdzie. Mieszkam pod Płockiem, wiem gdzie jest sanepid i pamiętam że tam kiedyś oddawaliśmy wodę do badania.
Będę musiał się do nich wybrać to może wykonają badanie gleby, w ostateczności podpowiedzą gdzie takowe badanie mogę przeprowadzić.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Pomyśl o naworzeniu rzędowym,które proponował forumowicz.Przeczytaj jego uwagi i propozycje
co i jak.Będziesz zadwolony.Skorzystaj z podwieszonego linku tj.spis tematów.
co i jak.Będziesz zadwolony.Skorzystaj z podwieszonego linku tj.spis tematów.

Słuszna uwaga. Przy nawożeniu rzędowym można uzyskać niezły plon nawet na kiepskiej glebie. Byleby tylko gleba nie była podmokła zbytnio .
Sanepid nie wykonuje analiz gleby. Wykonują stacje chemiczno-rolnicze . Oto ich wykaz :
http://www.schr.gov.pl/?aid=5
Sanepid nie wykonuje analiz gleby. Wykonują stacje chemiczno-rolnicze . Oto ich wykaz :
http://www.schr.gov.pl/?aid=5
- biksi
- 100p
- Od: 6 mar 2011, o 23:16
Ostatniego lata byłem rozprzestrzeniania Fiorentino, ale wolę acordion smak, zarówno dobrze wyglądać
Może skorzystaj z translatora, bo nijak nie wiadomo o co chodzi.