MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
markonix
Mam nadzieję,że złotolitka też ma jakiegoś wroga. Może się mylę,ale jakiś czas temu gdzieś wyczytałem,że jakiś pajączek się nią bardzo rozkoszuje.Jednak 100% potwierdzenia nie mam.
Mam nadzieję,że złotolitka też ma jakiegoś wroga. Może się mylę,ale jakiś czas temu gdzieś wyczytałem,że jakiś pajączek się nią bardzo rozkoszuje.Jednak 100% potwierdzenia nie mam.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kiedy wystawiacie swoje maleństwa?? ja tak myślę czy aby nie wystawić ich w sobotę albo w następnym tygodniu niech już powoli się szykują do wyjścia....przecież niedługo marzec, widzę coraz więcej owadów ,wiec może już pora?
:)
Myślę że jeszcze jest wcześnie, bo nic nie kwitnie, skąd pszczółki będą brać pyłek ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"NA MIŁY BÓG" Przecież jeszcze może być 1,5m śniegu. Myślę, że niech leżą w lodówce do końca marca. To jedyne wyjście, bo zaczyna być już za ciepło, by ryzykować życie i przeżycie tych małych biedaków. Jak wyjdą z kokonów to już nie wrócą. A tak Masz pewność że dookoła coś kwitnie i zima się na dobre wyniosła.http://forumogrodnicze.info/posting.php ... &p=4476992#kidaa21 pisze:kiedy wystawiacie swoje maleństwa?? ja tak myślę czy aby nie wystawić ich w sobotę albo w następnym tygodniu niech już powoli się szykują do wyjścia....przecież niedługo marzec, widzę coraz więcej owadów ,wiec może już pora?
Trzeba jeszcze poczekać z wystawianiem.
Nie ma kwiatów, nie ma pyłku, nie ma jedzonka.
Nie ma kwiatów, nie ma pyłku, nie ma jedzonka.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 19:47
Witam
U mnie kwitną wrzośce ( to jest normalne) i krokusy ( a to juz raczej nie).
Ale też uważam, że jest za wcześnie.
W sumie wróżki szukam co by mi pogode przepowiedziała
Już bym coś posiał.
U mnie kwitną wrzośce ( to jest normalne) i krokusy ( a to juz raczej nie).
Ale też uważam, że jest za wcześnie.
W sumie wróżki szukam co by mi pogode przepowiedziała

Już bym coś posiał.
--
ksysju
ksysju
Poczekać! Trochę krokusów i pomniejszych kwiatków nie zaspokoi apetytu. Nawet wierzba jeszcze nie kwitnie i leszczyna. Krokusy u mnie dopiero mają 3 cm nad ziemią,podobnie tulipany botaniczne Kauffmana, które kwitną szybciej od ogrodowych, też 3 cm nad ziemią. Myślę,że jeszcze poczekać trzeba ze 2 tyg. Za ten czas jest okazja na spokojne przejrzenie "uli". Pszczółki przy dużym rozkwicie kwiatów spokojnie nadrobią ewentualne zaległości....
Ja też nie mogę się doczekać, ale teraz to tylko krzywdę zrobisz tym maleństwom.
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, lub jeśli nam pęknie akwarium, to wtedy musimy się spieszyć.
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, lub jeśli nam pęknie akwarium, to wtedy musimy się spieszyć.
- kidaa21
- 200p
przeciez nie napisałam że wystawiam...
śnieg ?? jaki śnieg?? u mnie śniegu było łącznie może 2 tygodnie, od 2 tyg zero śniegu , krokusy , wrzośce i przebiśniegi kwitną jak najęte
śnieg ?? jaki śnieg?? u mnie śniegu było łącznie może 2 tygodnie, od 2 tyg zero śniegu , krokusy , wrzośce i przebiśniegi kwitną jak najęte

kidaa21
No nie wiem.Musisz mieć duże połacie tych kwiatów. Najlepszym papierkiem lakmusowym będzie pojawienie się jakiś innych dzikich pszczółek.Te miodne zmiany pogody -jakiekolwiek!- przekimają w ciepłym ulu.
Jak możesz wrzuć zdjęcia tych kwiatków to sobie trochę oko nacieszymy.
PS. w górach kidaa21 mieszkasz?
No nie wiem.Musisz mieć duże połacie tych kwiatów. Najlepszym papierkiem lakmusowym będzie pojawienie się jakiś innych dzikich pszczółek.Te miodne zmiany pogody -jakiekolwiek!- przekimają w ciepłym ulu.
Jak możesz wrzuć zdjęcia tych kwiatków to sobie trochę oko nacieszymy.
PS. w górach kidaa21 mieszkasz?
- kidaa21
- 200p
Gdzie tam w górach, w woj. łódzkim dzisiaj jest 11 stopni.
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świętokrzyskie dzisiaj 12?C . Ale zima na pewno się jeszcze odezwie 

Ja jutro odbieram kokony od kolegi , pewnie trzeba będzie dać do styroboxu i dawać wkłady chłodzące, żeby pszczółki nie wyłaziły z kokonów 

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Moje murarki zaczęły się wygryzać z kokonów, mam je w garażu. Nie wiem co robić bo jeszcze nie mam przygotowanych trzcin dla nich, może wsadzić je do lodówki?
Dawaj do lodówki a właściwie, to powinieneś trzymać w lodówce .
Tylko kurcze martwi mnie los tych co się już budzą a Ty je dasz do zima
, czy to im nie zaszkodzi. Jeśli są w hibernacji to co innego, niż teraz rozbudzone w takim zimnie, ale pewnie musisz podjąć to ryzyko.
Ja jak wspomniałem, jutro odbieram kokony. kokony są w rurkach więc ciężko będzie mi zmieścić je w lodówce, dlatego postanowiłem włożyć je do styroboxu i od czasu do czasu wkładać wkłady jak do lodówki turystycznej.
Tylko kurcze martwi mnie los tych co się już budzą a Ty je dasz do zima

Ja jak wspomniałem, jutro odbieram kokony. kokony są w rurkach więc ciężko będzie mi zmieścić je w lodówce, dlatego postanowiłem włożyć je do styroboxu i od czasu do czasu wkładać wkłady jak do lodówki turystycznej.