Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Do Lunarii

Pomidory rosnące w półcieniu będą dużo wolniej rosły i będą bardziej podatne na choroby grzybowe, zwłaszcza zarazę ziemniaka (większa wilgotność i niższa temperatura). Do takiej uprawy byłby chyba najlepsze pomidory szybkorosnące np. Betalux. Z tego co wiem szybkorosnące są zazwyczaj niskopienne (Betalux taki jest na pewno).

Możesz ew. spóbować średnio późnych - np. Sławy Nadrenii (średnio wysoka), ale pierwsze owoce prawdopodobnie będą w drugiej połowie sierpnia.

Z powodu niedoboru światła krzaki będą mocno szły w górę.

Niedobór światła przełoży się również mniejszą zawartość cukru w owocach.
Pozdrawiam
Adam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 7

Post »

beti_h pisze:...Pomidory jak pisałam nie chorowały...ale na początku października ścieła je zaraza...ale o tej porze roku to chyba normalne...
U mnie 24 września ściął pomidory mróz, tak więc zaraza nie miała szans w październiku :;230
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Magda 1975

Musisz sama ocenić jakie masz możliwości ochronić rośliny w razie przymrozków. Folia stanowi pewne zabezpieczenie ale trzeba wiedzieć, że bez dodatkowych zabiegów temperatura pod folia wyrównuje się z temperaturą powietrza w nocy. Myślę że w okolicy 1 marca.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolego uki94. Moje doświadczenie wynika z tego, że od zawsze zajmowałem się pomidorami. Tato posiadał i posiada szklarnie, stąd też moje doświadczenia. Też siałem kiedyś w lutym a właściwie końcem lutego. Miało to jednak kiepskie efekty. Owszem, było dobrze dopóki sensowne było opalanie szklarni. Jednak, w dobie kapitalizmu tani węgiel się skończył. Skończyły się też wczesne wysiewy. Ogrzewanie farelką, spowoduje ogromne koszty finansowe. Skórka za wyprawkę zupełnie się nie opłaca. No ale jak to mówią, hobby kosztuje. Ja nie życzę Tobie źle, jednak w maju nie zjesz pomidora z własnego krzaka. Jak włączysz farelkę od razu zaparuje namiot. Jak otworzysz do wietrzenia, straty ciepła. Grzyb w tym czasie czyha. Ten rok jest jak na razie ciepły i może się uda. Wyjątek nie stanowi jednak reguły. Do tak wczesnej uprawy trzeba jeszcze dobrać właściwe odmiany. Warunki jakie musi spełniać uprawa podał kolega forumowicz. Poczytaj także dlaczego sadzonki robią się fioletowe. Będziesz potrzebował tej wiedzy. Powodzenia.
Pozdrawiam
Dariusz
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Spod folii zjesz pomidora wcześniej nawet jeśli i go wysadzisz w tym samym terminie co do gruntu. Ale na pewno nie w maju w nieogrzewanym tunelu.
Odkąd tu jestem na forum sytuacja powtarza się rok w rok. Najpierw dyskusja o terminie siewu, potem kłopoty z rozsadą, z nawożeniem i wreszcie z chorobami. Co roku jest tu grupa świeżych forumowiczów , którzy za nic maja ostrzeżenia tych co już nie raz się poślizgnęli.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidory na gruncie ogławiałam na początku sierpnia, jeśli chodzi o nasłonecznienie to od 10 do 17 na rabacie miałam pełne słońce :;230 ale możliwe że po 15 maja po wysadzeniu podłapały kilka mroźnych nocy.
W szklarni wysadzałam na początku maja (siew koniec stycznia) i pierwsze dojrzewały na koniec czerwca a na początku lipca już miałam pierwszy zbiór. Jakby nie było mamy ponad miesiąc różnicy w siewie i do pierwszego dojrzewania.

dyrydyry7 tak przedobrzyłam z ilością gron i pomidorów na gronie, zachłanna byłam wiem :;230 3-4 pomidory na gronie to chyba max?
camellia pisze:Kasiu, możesz napisać jakie odmiany wysiałaś? Pewnie jakieś późne.
Wydaje mi się, że czasem winne są nie tyle błędy w uprawie co po prostu krótki okres wegetacyjny...
Camelia na gruncie sadziłam Czarnego Księcia, Krzyżówka Big Zebra x Copia, Albenga x Kosovo, Sakiewkę, Cherokee Purple, Krzyżówka Malinowa Zebra z dziubkiem, Brandywine, Zieloną Zebrę i są to raczej odmiany średniopóźne.

No cóż kochani pierwsze siewy już za mną ;:oj spróbuje w tym roku wcześniej ogłowić i zostawić tylko 3 grona no i mniej azotu ;:124 mniej azotu :;230
Myślę, że jeszcze ten kolejny rok będzie pełen eksperymentów i błędów w uprawie ;:oj ale powolutku powolutku dojdziemy do podstaw :D
Pozdrawiam
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

forumowicz pisze: Co roku jest tu grupa świeżych forumowiczów , którzy za nic maja ostrzeżenia tych co już nie raz się poślizgnęli.
Nie do końca jestem świeży, uprawiam pomidory 7 lat, tylko pierwszy raz robię sam rozsadę, jeśli chodzi o wiedzę od sadzonki to ma już nie złe doświadczenie, przeżyłem już kilka niedoborów, chorób, problem z zapylaniem, wszystkiego uczyłem się sam od początku jak zaczynałem nie wiedziałem nic, dużo czytałem. Zdaje sobie sprawę z tego, że mogę nie wyhodować swoich sadzonek bo o tej porze ciężko, ale na początku jak zbierałem pomidory nie były to super plony, ale z roku na rok coraz lepiej, choć nie wątpię w to, że może w przyszłym roku będę siał w marcu, ale zobaczymy.
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Re: Pomidor pod ścianą wystawy wschodniej

Post »

Lunarii pisze:Myśle, że zamiast jasnowidza wystarczy praktyk -) Skoro wiele roślin rośnie lepiej pod ścianą to czemu nie pomidor ;-P

Jaką odmianę polecacie z wysokich aby była dobra na początek - przerobowa. Czy zaprawianie ziemi obornikiem teraz na 3 miesiące przed wysadzeniem to za późno?
Pisałem o uprawianej właśnie pod ścianą odmianą w tym wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=546
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... d#p4204323

I zupełnie nie sprawdziły się teorie, że pod ścianą to choroby, etc. - miałem kilkanaście odmian w gruncie i tylko te pod ścianą bez kropli oprysku i chorób przetrwały...
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

Wspomnę tutaj o akcji wspólnego zakupu etykiet tyvek którą kieruję głównie właśnie do osób uprawiających pomidory. Akcja znajduje się tutaj:

Kod: Zaznacz cały

[url]http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=73585&p=4477014#p4477014[/url]
PS: Mam nadzieję że moderatorzy mnie nie zabiją za to że podałem tutaj ten link, ale robię ta akcję jak rok temu dla osób uprawiających pomidory. Dlatego pisze tutaj ten jeden jedyny post tyczacy się tej akcji.
Pozdrawiam - Pierre :)
sharing_ garden
50p
50p
Od: 30 sty 2013, o 00:26

Post »

Wiem że sieje się około 15 marca nasiona, z przeznaczeniem do gruntu...ale
chciałabym spróbować metody rozmnażania rośliny z "wilków", w tamtym roku super mi rosły pomidorki rozmanażane w ten sposób
czy myślicie żeby już wysiać eksperymentalnie kilka nasion (czytałam że loginal ma zamiar tez w ten sposób, i w tamtym roku mu wyszło, jednak on uprawia pod szkłem). I jaka odmiana nadawałaby się do tego najlepiej?
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Na ile pędów prowadzicie uprawę w gruncie? Przez 2 sezony prowadziłem na jeden pęd, ale myślę sobie, że jakby poprowadzić na 2/3 mógłbym zwiększyć plon. Tunelik mam malutki to tam tylko na jeden pęd ale w gruncie mogę większe odległości zostawić między krzakami. Planuję takie odmiany (bo to pewnie ma znaczenie): sława Nadrenii, perła kaszub, perła małopolski, K37, megagron - dosłownie po parę krzaków i po jednym: czarny książę i green zebra. A tak na marginesie to już ziemie z gipsem przekopałem i czekam na wiosne :D
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Megagroniasty - w dobrych warunkach 2-3 grona, w marnych warunkach 1- 2 grona.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

offca11 - megagronek w gruncie może nie wyrobić na 3 grona - nie dojrzeje ci. Ja jak zaczął drugie wypuszczać to go ogłowiłam. I stwierdzam, że 2 grona to i tak ci zapewne wystarczą. Ja miałam wiadro owocków z niego. Po ogłowieniu jak zaczął budować grona to końca nie było. A on najpierw buduje, później kwitnienie, później owocki - czasu na to też trzeba :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Megagrona, będę miał pierwszy raz. Ale dużo się naczytałem, że to bardzo ciekawy i urokliwy pomidor. Czyli jego prowadzić na jeden pęd i jak wypuści drugie grono ogłowić. Dziękuję bardzo :uszy
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

offca11, przez lata uprawiałam w gruncie na 2 pędy (a jak przeoczyłam to i na trzy). Zbiory ładne. W zeszłym uprawiałam 2x1 czyli dwa krzaki jedno-pędowe przy jednym paliku. Tutaj zbiory są nawet większe - większa wydajność z ara :;230 :heja . Ale robię tak dlatego, bo chcę mieć dużo pomidorów a mam mało powierzchni. Oba sposoby pozwalają uzyskać większe plony, ale trzeba być bardziej czujnym jeśli chodzi o choroby i niedobory niż w systemie jednopędowym przy jednym paliku - wiadomo, większe zagęszczenie ;:oj. Natomiast megagrona tak - jeden jednopędowy do palika.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”