Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
- galaxy
- 500p

- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dżdżownice kalifornijskie
a ja od 3 dni czytam na temat tych pracusiów. Mam kompostownik w ogródku, tylko lokatorów brakuje
Myślałam żeby teraz kupić pakiet na allegro i do wiosny dogadzać im w warunkach domowych
nie mam sklepu wędkarskiego w pobliżu niestety
Mój synek 10 letni już ręce zaciera bo matka robale będzie hodować w wiadrze to i on sobie założy hodowlę w 5 litrowym słoju.... 
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Jeśli moge Ci podpowiedzieć to, w pomiesczeniu trzymaj stado podstawowe tzn. do kompostownika kompostowników wkladaj tylko młode osobniki i karm je zmiksowanymi odpadkami z warzyw itp. Wtedy bardzo szybko Twoja hodowla sie rozwinie. Na początek zabezpiecz kompostownik jakąś siatką od spodu przed kretami itp. Ja na początku swojej przygody w robakami w swojej pryzmie miałem zaskrońce, myszy, krety, ryjówki. Ps. Jeśli znajdziesz zaskrońca będzie to świadczylo o czystośći środowiska w którym mieszkasz. I jeszcze proponuje nad siatka wyłozyć jakąs folie żeby Biohumus spływał Ci do jakiegoś pojemnika.
- galaxy
- 500p

na razie kompostownika nie tykam bo odpady które tam trafiły od jesieni są w stanie niezmienionym - chyba 100000000 dżdżownic by nie dało rady tego przejeść
także siatka dopiero będzie w przyszłym roku jak pomyślę nad zmianą miejsca.
Kurcze a właśnie rozmawiałam z moimi rodzicami i oni twierdzą, że mają w swoim kompostowniku kłębowiska dżdżownic, tyle że wiadrem można nabierać, to możliwe żeby kalifornijka sobie sama skądś przyszła? czy to nasza Magda?
Mją też dużo młodych białych osobników.
Kurcze a właśnie rozmawiałam z moimi rodzicami i oni twierdzą, że mają w swoim kompostowniku kłębowiska dżdżownic, tyle że wiadrem można nabierać, to możliwe żeby kalifornijka sobie sama skądś przyszła? czy to nasza Magda?
galxy, to na pewno nie jest żadna kalifornijka u Twoich rodziców. Nasze rodzime rosówki też bardzo lubią kompost i do tego same do niego przychodzą bez żadnego zaproszenia. Ja u siebie też ich zawsze sporo mam, no może nie aż tyle, żeby wiadrami wybierać, ale są i pracują.
Pozdrawiam, Bogusia
Siatkę w tym roku sobie spraw. Nie zaszkodzi a pomoże jak po zimie kompostownik opróżnisz do cna i ponownie go napełnisz.Wtedy dasz siatkę.Ja taką z plastyku kupiłem w OBI, bodaj że za 11 zł./m2, bardzo twarda o małych oczkach. W folię się nie bawię bo mam 800 litrowy i nie chce mi się kombinować.Jak humus wcieknie ci w glebę to żadna tragedia.Zrób zdjęcia tych dżdżownic od rodziców i wrzuć je tutaj. Ocenimy czy to Magda czy Madeleine.
- galaxy
- 500p

powiem ojcu żeby sfotografował swoje pupilkiWolfik pisze:Zrób zdjęcia tych dżdżownic od rodziców i wrzuć je tutaj. Ocenimy czy to Magda czy Madeleine.
No to coś czuję , że trzeba będzie poszukać rodowodowych
Dokładnie tak porób w miare dokładne zdjęcia.
Mam pytanie, czy te dżdżownice , to są kalifornijskie .
Bo widziałem dziś w wędkarskim i sprzedawca powiedział, że ludzie biorą do kompostowników, ale czego się nie mówi, żeby towar sprzedać
Usunięto link nieaktywny, pomid.
Bo widziałem dziś w wędkarskim i sprzedawca powiedział, że ludzie biorą do kompostowników, ale czego się nie mówi, żeby towar sprzedać
Usunięto link nieaktywny, pomid.
Twój link nie działa, ale uważam ze to powinny być kalifornijki.
Faktycznie link nie działa, ale to jest Dendrobena.
Wklejam link: http://www.ekagro.pl/w-ofercie.php
Wklejam link: http://www.ekagro.pl/w-ofercie.php
Obstawiam że opakowanie nr.2 zawiera kalifornijki.
-
Reposit-11
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pudło!motocros pisze:Obstawiam że opakowanie nr.2 zawiera kalifornijki.
Nr to wielkości przynęt.
Dendrobena to dżdżownica kalifornijska. Czerwone robaki są nieduże, czerwone i uwielbiają krowie placki, kompost, powalone drzewa itp.
Dzięki za odpowiedź, trzeba będzie pewnie kupić ze dwa pudełeczka, niech się powoli mnożą 
-
Reposit-11
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupisz je w najbliższym sklepie wędkarskim, za sam koszt przesyłki pewnie kilka pudełek ;)
Dokładnie, tak jak piszesz. Dlatego byłem w zoologu zobaczyć