Kocica i Lwisko w ogrodzie cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kocica i Lwisko w ogrodzie cz. 4

Post »

Witaj Iwonko, ja bym powiedziała, że jestem normalna i gdyby każdy był w połowie tak normalny wobec psiaków w naszym kraju to nie byłoby tej biedy i bezdomności zwierząt.
Heptakodium chińskie to ciekawy krzaczor, można je poprowadzić jako drzewo. Wyróżnia się tym, że kwitnie od połowy września, a potem jeśli jest długa i słoneczna jesień zawiązuje mocno czerwone owoce. U mnie kwiaty nabrały czerwonego koloru jesienią 2011 i ponownie 2012, w zeszłym roku 2013 było zbyt chłodno i pochmurno. Kwiaty pachną i fajnie zdobią ogród o nietypowej porze.

Tak wyglądają działki kielicha jak się przebarwią w październiku, cały krzew jest tak wtedy zasypany czerwienią.
Obrazek

A do mojego ogrodu zajrzała wiosna, spod ziemi wychodzą cebulowe, astry, irysy, liliowce, a na górze rozkwita oczar Diane i pierwsze ciemierniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu, a więc jak najwięcej takich normalnych ;:196
A tego Heptakodium gdzie kupowałaś?, a może przycinać będziesz? to uśmiechnę się po gałązki?
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewuniu ale nam cuda pokazujesz. Jestem zachwycona tawułą trilobata, porzeczką krwistą oraz Jabłonią Profusion ;:167 . Zapisuję na listę.
A wracając do piesków i kotów to jak można takie słodziaki krzywdzić. Nie przechodzi mi to przez głowę. Czasami jak mi sie pies kreci pod nogami i niechcący nadepną na łapę to od razy biegnę i go przytulam i masuje łapkę. Jak można krzywdzić takie stworzenia.
Dużo słoneczka życzę i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, heptakodium kupowałam w małej szkółce u producenta bezpośrednio, pan się lubuje w takich rzadkich roślinach i co roku coś u niego ciekawego nabywam. Jeżeli się przypomnisz to przytnę kilka gałązek i wyślę Ci za jakiś czas. W Twojej strefie klimatycznej ma dużą szansę na zawiązywanie owoców i przebarwienie się.

Sylwio, ja też lubię te krzewy, są cudowne jak kwitną, a kwitną wszystkie naprawdę długo, szczególnie porzeczka.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo przypomnę się wiosną ;:196 dziękuję
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Miałam Watanabe, ale została skoszona przez m. :(
Drugiej już nie miałam okazji kupić
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Ale masz piękne hortensje ;:oj
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Ewuś - masz piękne krzewy - a ja kocham krzewy - bardzo mnie zaintrygowały te odmiany kaliny i tawuły - zapisałam sobie,
pięknie wygląda też odmiana forsycji - zawsze człowiek czegoś ciekawego się dowie.
Miłego wieczoru...
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam :-).
Ja już uciekam do ogrodu, każdego dnia na jakieś dwie godzinki i spokojnie sobie przycinam, grabię, rozkładam włókninę. Pogoda jest fantastyczna i naprawdę można już dużo zrobić.

Margo2, Watanabe nie jest zjawiskowa, ale ciekawa bo naprawdę kwitnie od maja do mrozów. Warto ją mieć.

Roza333 witaj, hortensjom odpowiada moja ziemia i rosną jak widać bez umiaru co mnie bardzo cieszy bo je lubię.

Agnieszko, lubię krzewy, zresztą na dużej powierzchni one muszą królować, ale w tym roku muszę kupić trochę iglaków dla urozmaicenia. Ta forsycja jest zjawiskowa przez całe lato, polecam.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Mam nadzieje, że w mojej szkółce będą mieli taką odmianę - trzeba będzie rozejrzeć się na wiosnę zawsze mają pełno forsycji :)
Wszystkie krzewy są piękne :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu witaj :wit to już można przycinać? Czy to oby nie zawcześnie? Jeszcze nocami zdarzają się przymrozki? Czy to nie zaszkodzi roślinie.
Zawsze po zimie jest co robić. Jeśłi pogoda dopisze to i ja jutro bedę biegać z wiaderkiem i porżadkować rabatki.
Miłego wieczoru życzę i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko, ja nawet nie pamiętam gdzie kupiłam tą odmianę forsycji - na 100% w jakiejś szkółce gdzie bywam często, ale w której?

Sylwio, ja zaryzykowałam, co będzie to będzie. Uznałam, że krzewy mam tak zahartowane, że dadzą radę.

Ostatnio sporo pracowałam w ogrodzie, przesadziłam nawet kilka róż, ale cóż, albo sobie naderwałam jakieś coś tam w środku, albo mnie przewiało i dziś przerwa na wysiłek bo boli. Kara za zachłanność :D
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W ogrodzie świeci słońce, a ja dalej obolała i mam przerwę w pracy, za to dużo spaceruję i oglądam dla odmiany :-).

Powolutku rośnie sobie choina kanadyjska Compacta, sadziłam maleństwo ze trzy lata temu, a teraz jest już naprawdę pokaźnym okazem.

Obrazek

Głogownik red Robin ma już młode przyrosty na wszystkich pędach.
Obrazek

Najzwyklejsza odmiana ostrokrzewu, rośnie bardzo wolno, ale ma już sporo pędów i półtora metra wysokości.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, nie za szybko i za dużo chciałaś zrobić ;:185 , jest cała wiosna na pracę w ogrodzie, potem lato, jesień :wit
ale ja Ciebie doskonale rozumiem, jestem słaba, ale byłam z M na działce, bo mięliśmy włamanie, M reperował, okna wstawiał, a ja wszystkie suche badyle poobcinałam, tylko nie pozbierałam jeszcze, ale już jest kawałek do przodu ;:108 . Ewciu powiedz w jakim celu rozkładasz włókninę, pod co?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Iwonko, czytałam w Twoim wątku o zniszczeniach na działce.
Co do prac ogrodowych to wydawało mi się, że godzinka, dwie dziennie to żaden wysiłek, ale chyba mnie przewiało albo zerwałam sobie coś. I tak zmuszałam się każdego dnia do powrotu do domu bo wydawało mi się, że się lenię.
Co do włókniny to rozkładam ją wszędzie pod krzewy, na rabatach z bylinami - wszędzie gdzie są jakieś rośliny gdyż nie dajemy tu rady z chwastami, ziemia jest bardzo ciężka, żyzna i wrasta wszędzie paskudna trawa, a wypielić tego się nie da, no chyba że popada deszcz. Powierzchnia ogrodu jest za duża, a ziemia twardnieje jak kamień jeśli dłużej nie pada i nawet łopaty nie daję rady w nią wbić.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”