Nowy ogród
- zdzislawhre
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2008, o 14:34
Nowy ogród
Witam na forum. Prosze o kilka rad. Dopiero zaczynamy sadzić drzewka i zakładać ogród (działka 11 arów). Nie chcę korzystać z żadnej firmy, a poradników jest tyle, że trudno wszysko opanować. Kilka informacji. Ziemia bardzo słaba, na 15-20 cm zaczyna się piasek. Od wschodu - taras - słonecznie, od południa - duże okno (wykusz) - słonecznie, od zachodu wejście do domu - las, trochę zacienione. Planuję wokół domu kwiaty (od południa i od zachodu). Wokół tarasu krzewy i iglaki. Jakie kwiaty już teraz posadzić, aby w przyszłym roku coś już rosło?
Zdzisław z Ochodza
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisz proszę rejon gdzie jest ogród w swoim Profilu w okienku Skąd, łatwiej będzie doradzać, jeśli poznamy strefę klimatyczną, w jakiej mają znaleźć się rośliny.
Poza tym napisz jakie rośliny lubisz, wysokie, niskie, kolorowe, pachnące, czy tylko ozdobne z liści, czy z kwiatów.
Koło tarasu chcesz posadzić iglaki, pamiętaj jednak, ze one kiedyś urosną i będziesz się czuł na tarasie jak w zielonej klatce. Moze lepiej odsunąć iglaki od tarasu, a bliżej posadzić coś niższego i kolorowego? Może na początek kup trochę cebulek tulipanów i koszyczki do nich, właśnie teraz się je wkopuje w ziemię, a wiosną będziesz miał piękne plamy koloru. Wiosną możesz posiać kwiaty jednoroczne, łatwiejsze do uprawy, jeśli nie masz żadnego doświadczenia. A przez zimę czytaj nasze forum, mamy sporo wątków dla początkujących.
Przenoszę ten wątek do sekcji Ogólnej, bo chyba pytasz o różne rośliny, a nie tylko o krzewy i drzewa?
Powodzenia
Poza tym napisz jakie rośliny lubisz, wysokie, niskie, kolorowe, pachnące, czy tylko ozdobne z liści, czy z kwiatów.
Koło tarasu chcesz posadzić iglaki, pamiętaj jednak, ze one kiedyś urosną i będziesz się czuł na tarasie jak w zielonej klatce. Moze lepiej odsunąć iglaki od tarasu, a bliżej posadzić coś niższego i kolorowego? Może na początek kup trochę cebulek tulipanów i koszyczki do nich, właśnie teraz się je wkopuje w ziemię, a wiosną będziesz miał piękne plamy koloru. Wiosną możesz posiać kwiaty jednoroczne, łatwiejsze do uprawy, jeśli nie masz żadnego doświadczenia. A przez zimę czytaj nasze forum, mamy sporo wątków dla początkujących.
Przenoszę ten wątek do sekcji Ogólnej, bo chyba pytasz o różne rośliny, a nie tylko o krzewy i drzewa?
Powodzenia

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."