Kuna (Martes martes) w ogrodzie,domu... jak się pozbyć?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak się pozbyć kuny z ogrodu?

Post »

Moździerzem albo napalm ?
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

>>moździerzem albo napalm ?

Mozna i tak, ale pierwsza metoda jest czasochlonna a druga kosztowna. ;-)
jeśli ktos nie ma sztucera, to chyba najlepszym rozwiazaniem jest wrzucic pulapke z kuna do stawu na kilka minut. Ale zima każdy musi sam wykazac sie inwencja.

H.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój post to oczywisty sardoniczny sarkazm . Jakoś nie umiem jeszcze znienawidzić tego zwierzaka, by myśleć o skutecznej eksterminacji.
Dopiero ten wątek uświadomił mi , że kuna domowa to ciut inne zwierzę od kuny leśnej. Do tej pory było - Kuna to kuna.
Całe życie człek się uczy ...
Hex2
200p
200p

Post »

Miki,
nie chodzi przeciez o sadyzm, tylko o nasze bezpieczenstwo i koszty. Zreszta to nie jedyny zwalczany szkodnik, wiec czemu mialby byc czyms wyjatkowym? Nie dojrzales jeszcze do jego likwidacji? Poczekaj az kilka razy wybulisz za naprawe uszkodzonego samochodu i np. bedziesz przez to musial brnac z malym dzieckiem przez sniegi w trzaskajacy mroz. Stawiam dolara, ze wtedy zmienisz zdanie bardzo szybko. Moja nieproszona rada: badz madry przed szkoda. ;-)

Przypomnialo mi sie, ze w zeszlym roku zaczely pojawiac sie tez u nas lasice. Byc moze bywaly i wczesniej, ale teraz daja sie czasem zauwazyc. Tak ze nie tylko my korzystamy na pozbyciu sie kun.

H.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz dużo racji.
Zawsze to lepiej uczyć się na doświadczeniu innych ...
marcin81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2012, o 17:40

Post »

dzastek12 pisze:Kuna nie robi gniazda pod maską samochodu. Owszem włazi pod maskę i przegryza kable,a le gniazda tam nie robi- fizycznie by to nie zdało egzaminu, bo w czasie jazdy przecież by stamtąd wypadły. Słyszałam taką teorię, że kuny niszczą nie hm swoje samochody tzn. jeśli ktoś nowy przyjedzie i zostawi samochód to wtedy, ale chyba mija się to z rzeczywistością bo mój tato jest mechanikiem i raczej nie przegryzła obcym samochodom (które przyjechały do naprawy) kabli, a mi tak mimo, że tam mieszkam.
U dwóch moich znajomych kuny zrobiły gniazda. U jednego samochód był codziennie jeżdżony i przez noc podarły wygłuszenie maski i zrobiły z tego gniazdo na silniku, u drugiego znajomego takie samo gniazdo, ale samochód długo stał nie jeżdżony. Podobno kostki do WC zamontowane pod maską odstraszają kuny.

Co do chodzenia po elewacji -kilka lat temu przychodziła do mnie szara wiewiórka, biegała po elewacji w prawo w lewo, do góry do dołu, dosłownie jak po podłodze.
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Klatkę przelotową kupiłam i stała ok. 2 tygodni. Przedwczoraj przynęta zniknęła, klatka zamknęła się z dwóch stron ale była pusta. Wczoraj zostawiliśmy tylko jedno wejście, przynęta za zapadką i dzisiaj złapała się młoda sztuka. To pewnie jedna z tych, które urodziły się pod naszym dachem i ciągle krążyła wokół domu ( codziennie świeże ślady - odchody ). Ciekawe kiedy złapiemy następne.
Pozdrawiam Ela
Hex2
200p
200p

Post »

Stefka,
gratuluje udanych lowow! Zawsze mozesz przyczepic przynete do zapadki, jak sie futrzak zacznie z nia szarpac, pulapka sie zamknie. Teraz przez jakis czas inne kuny moga omijac pulapke, bo beda czuly podejrzane zapachy. W razie czego mozesz zmienic jej lokalizacje.
Mam tylko nadzieje, ze nie podrzucilas szkodnika komus innemu?

H.
stefka
200p
200p

Post »

Oczywiście, że nie podrzuciłam. Mąż mówił, że później już nie takie ładne. Pułapka była w wodzie więc się trochę odwoniała. Te futrzaki idą ładnie na saszetki na szczury. Zanim się złapało to wcześniej były karmione bez zatrzaskiwania, widocznie ta przynęta im smakuje. Dzisiaj też ustawione na jedną stronę i trzy saszetki w środku. Na pewno jest więcej z tego miotu, poczekamy, zobaczymy.
Pozdrawiam Ela
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mozesz zacząć myśleć o hodowli
stefka
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo za hodowlę, jak złapię następną to mogę przysłać kurierem do Ciebie. W nocy znowu jakaś krążyła wokół domu bo były świeże ślady.
Pozdrawiam Ela
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście zartowałem !
Sam nie wiem co bym musiał zrobić gdyby mnie spotkało takie "szczęście.
U mnie kuna tylko czasem bywa, ale nie pomieszkuje. Mam nadzieje że to On i nie sprowadzi jakiejs lubej na moją posesje
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Kuna

Post »

Witam .
Od pewnego czasu w moim domu zadomowiły się kuny które to niestety największą aktywność życia
wykazują w nocy co nie pozwala nam spać.
Czy może ktoś z Was zna jakiś skuteczny sposób na pozbycie się ich.
W nocy tak dają ognia ,że sytuacja jest nie do zniesienia.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Kuna

Post »

Spotkałem u siebie kunę w pobliżu kurnika, już teraz wiem, że z kilkunastu jaj dziennie, znoszą zaledwie jedno dwa. Już zamówiłem pułapkę klatkową na allegro i chcę ją złapać w ten sposób.
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Re: Kuna

Post »

Przy kurniku można założyć taką pułapkę bo jest na to miejsce ale u mnie rozgościły się pod podbitka dachową i nie bardzo jest miejsce na takie urządzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”