A ja dziś zamierzam posiać pora. Rozsadę będę robić po raz trzeci tego warzywka. Nigdy nie jest tak duża jak kupna na ryneczku, ale ile radości Na mojej ziemi por rośnie kiepski, ale się nie zrażam...A może kupuję niewłaściwe odmiany?
Por letni można już posiać ja zrobiłam to wczoraj,a zimowy posieje tak za dwa tygodnie razem z pomidorami .
Wiolusia moje też nie są takie,jak kupne,ale zawsze urosną więc się nie przejmuj.
Kiedy mogę wystawić moje pory do zimnego inspektu? Posiane - 26.01.2014, pierwsze podcięcie 13.02.2014, obecnie mają jakieś 1,5 - 2 mm średnicy.
Pozdrawiam.
Wolusiu por De Carentan 2 jest porem późnym a więc ,co za tym idzie ma krótką łodygę rzekomą i jak na zbiór jesienny to moim zdaniem trochę za wcześnie jest teraz siać . Pory późne przeważnie sadzą Ci , co zamierzają zostawić ich na zimę w gruncie ( np. z braku piwniczki) lub przechowywać w nie ogrzewanych pomieszczeniach gdzie temperatura spada poniżej -5*C. Od kilku lat sadzę pory wczesne i jestem z nich zadowolony. Łodyga rzekoma w nich jest nawet do 40-50 cm. gdzie przy późnych osiągałem w porywach do 15-25 cm.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Mój por Capito F1 z wysiewu 17 stycznia. Jeżeli tylko nie przytrafi się jakieś nieszczęście powinienem mieć ok. 100 ładnych sadzonek. O wysiewie późnych porów na razie nawet jeszcze nie myślę.
U mnie ludzie najczęściej kupują pora ARKANSAS który jest porem późnym , sieją w lutym a na początku września już wyrywają i nażekają ,że w niczym ich pory nie dorównują tym sklepowym . Tłumaczą sobie tym ,że sklepowy ''nieźle musiał być nawożony''. I nie pomaga tłumaczenie że to oni robią źle od samego początku -począwszy od doboru nasion , przez termin siewu po terminy zbiorów.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Późny.Z jego sianiem najlepiej jeszcze poczekać. A kiedy zamierzasz go wyrywać i gdzie przechowywać ?
Odmiana późna, plenna, bardzo dobrze zimująca w gruncie. Łodyga rzekoma
średniodługa i średniogruba, ze zgrubieniem cebulowym. Wysiew na
początku marca do skrzynek lub na palety pod osłony. Wysadzać do gruntu
w maju w rozstawie 30-50x15-20 cm, na głębokość 2/3 długości rośliny.
Można siać wprost do gruntu na początku kwietnia w rząd jak wyżej.
Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, zasobnej w wodę, głęboko uprawionej.