Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Niska nie jest ( jak na brytfanę ) 10-12 cm to ona ma. Czy znasz jakieś fajne stronki gdzie można zakupić rijniki , bo w ogóle nie znam tych roślin , dziękuję
duduś
Duduś rojniki też bym widziała w takiej brytfannie moje rosną w płaskiej donicy i super wyglądają i są bezproblemowe tylko trzeba mieć dobry drenaż bo pewnie dziurek nie ma w brytfannie wystarczy na dnie keramzyt rozsypać
- georginja
- 500p

- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu na forum ktoś sprzedaje, poszukaj w wątku sprzedażowym.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupiłam dziś nasiona Motylka(schizanthus wisetonensis),piszą że na miejsce słoneczne i przewiewne(mój taras).Czy ktoś miał i zna?
Madziu ładna roslinka mój motylek już wykiełkował siewki mają ok2 cm mysle że jest bezproblemowy spójrz w temat motylek
- georginja
- 500p

- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Znalazłam , pitertom sprzedaje.georginja pisze:Tu na forum ktoś sprzedaje, poszukaj w wątku sprzedażowym.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- MirellaM
- 100p

- Od: 13 cze 2011, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w tym roku u mnie na balkonie sadzę pelargonie w kolorze czerwonym. Sporo zwisających, alby zasłonić się przed sąsiadem ;) ale też mam szczepki rabatowych. 
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie radzę sadzić kwiatów letnich do czegokolwiek bez otworów w dnie, drenaż z keramzytu nie załatwia sprawy.Możesz włożyć do tej brytfanny plastikową, niską skrzynkę z otworami i potraktować ją jako osłonkę.Posadzić coś zwisającego, by nieco zamaskować brzeg.Groszek pachnący w pojemniku kwitnie krótko i przysycha, lepiej siać go do gruntu.Do brytfanki pasuje lekko zwisająca czubatka, albo żółty uczep.duduś pisze:Dostałam ostatnio starą żeliwną brytfannę - nie za głęboką- ktoś dał mi ją z myślą o ogrodzie- bo niby nie rdzewieje -ja mam miejsce na stoliku wykonanym z maszyny do szycia - .Mam pytanie czym byście obsadzili takie ustrojstwo? Może zwisać ale fajnie żeby było kolorowo. Czy mogę np. połączyć werbenę z groszkiem pachnącym? dziękuję
Ja robię tak z większymi i ciężkimi donicami ceramicznymi.By się nie niszczyły, nie nasiąkały wodą i łatwiej było przestawić, czy schować przed ulewą świeżo posadzonych (rozrośniętych już nie chowam) nie sadzę do nich bezpośrednio kwiatów, tylko wkładam odpowiednio dopasowane plastikowe donice z otworami.Jeśli ceramiczne są za głębokie, to wkładam dodatkowo odwróconą do góry dnem doniczkę.
-
Kasia79
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam, bez otworów odprowadzających wodę, prędzej czy później korzenie przerosną drenaż i będą stały w wodzie. A jeśli brytfanka będzie pod chmurką to dodatkowo po dużym deszczu zamieni się w mini oczko wodne. Posadzenie bezpośrednio w brytfance może też stworzyć problem mocnego nagrzewania się naczynia - a zastosowanie go jako osłonki, tak jak pisze selli stworzy przestrzeń izolującą między doniczką a brytfanną.
I potwierdzam również, że groszek źle rośnie w donicy. Miałam w zeszłym roku i kwiatami cieszyłam się tydzień, później cała roślina zaschła.
I potwierdzam również, że groszek źle rośnie w donicy. Miałam w zeszłym roku i kwiatami cieszyłam się tydzień, później cała roślina zaschła.
Czy miał ktoś z Was kiedyś kompozycję pelargoniowo-lawendową? Jak myślicie, dałyby radę?
- Matemax
- 1000p

- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Ja miałem kilka lat temu motylka, siałem w domu rozsadę w marcu, wiosną posadziłem do gruntu, ładnie kwitł, ale potem zrobił się nieciekawy więc zastąpiłem innymi kwitnącymi.magda1975 pisze:Kupiłam dziś nasiona Motylka(schizanthus wisetonensis),piszą że na miejsce słoneczne i przewiewne(mój taras).Czy ktoś miał i zna?
A kwitł tak:

odnośnie czubatki
"Rozmnaża się ją przez nasiona, które można wysiewać od lutego do kwietnia. Nasiona kiełkują po 7?14 dniach w temperaturze 20?22°C. Po 4 tygodniach trzeba przepikować siewki: po kilka sztuk do doniczek o średnicy 8?10 cm i zapewnić młodym roślinom 16?18°C, a później obniżyć ją do 12?14°C. Czas uprawy rozsady wynosi około 2?3 miesiące."
a potem rozumiem dopiero do tej mojej brttfanny?
"Rozmnaża się ją przez nasiona, które można wysiewać od lutego do kwietnia. Nasiona kiełkują po 7?14 dniach w temperaturze 20?22°C. Po 4 tygodniach trzeba przepikować siewki: po kilka sztuk do doniczek o średnicy 8?10 cm i zapewnić młodym roślinom 16?18°C, a później obniżyć ją do 12?14°C. Czas uprawy rozsady wynosi około 2?3 miesiące."
a potem rozumiem dopiero do tej mojej brttfanny?
duduś
Raczej nie, albo jedno, albo drugie, bo uczep bardzo silnie rośnie, zabiera składniki pokarmowe.Nawet łączony ze zwisającą pelargonią na początku jest ok., ale potem szybko często przerasta całą kompozycję.Znajoma ogrodniczka radziła mi nawet kiedyś sadzenie uczepu osobno w skrzynce i wieszanie na balkonie na przemian z pelargonią.Wizualnie się przemiesza, a nie zabierze wiekszości składników pokarmowych pelargonii.Podobnie radziła sadzić plektranthus, czyli komarzycę, który również bardzo mocno się rozrasta.Potwierdzam, w zeszłym sezonie kupiłam posadzony z pelargonią, która szybko przestała kwitnąć i szalała komarzyca, ale też było dobrze
Jeśli łączenie to muszą to być rośliny o podobnej sile wzrostu.
-- Wt 18 lut 2014 10:11 --
-- Wt 18 lut 2014 10:11 --
Dają radę, ale posadzone do oglądania z bliska, bo z daleka moim zdaniem pelargonia przyćmi kolorem kwiatów delikatną lawendę.hugomir_a pisze:Czy miał ktoś z Was kiedyś kompozycję pelargoniowo-lawendową? Jak myślicie, dałyby radę?
Właśnie tak miałyby być posadzone, mam tylko balon więc do każdej kompozycji blisko ;)selli7 pisze:Dają radę, ale posadzone do oglądania z bliska, bo z daleka moim zdaniem pelargonia przyćmi kolorem kwiatów delikatną lawendę.hugomir_a pisze:Czy miał ktoś z Was kiedyś kompozycję pelargoniowo-lawendową? Jak myślicie, dałyby radę?
A można nie pikować? Dla mnie dorosła czubatka wygląda delikatnie, nie chcę myśleć jak liche są siewkiduduś pisze:odnośnie czubatki