Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Jak ktoś nie ma możliwości dogrzewania tunelu, lepiej niech jeszcze nie wysiewa bo pomidory lubią ciepło i będą tylko stały , o ile nie przemarzną a ruszą i tak dopiero gdy będzie ciepło .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie trzeba wcale przymrozku. Już temperatura poniżej 8 * może trwale uszkodzić pomidory .
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

To i ja dorzucę swoje trzy grosze w kwestii terminu wysiewu :)

Osoby, które będą wysiewały i pikowały pomidory po raz pierwszy, ew. nie mają w tym dużego doświadczenia powinny to zrobić wg mnie trochę wcześniej (1-2 tygodnie), bo bez wprawy, zawsze zdarzy się im coś, co wzrost pomidora opóźni. Gdyż intelektualne rozumienie czegoś, a zastosowanie tego w praktyce, to dwie różne sprawy. A nawet, jak wszystko będzie ok., to z dwojga złego lepiej żeby sadzonka pomidora była trochę przerośnięta, niż trochę za mała.
Pozdrawiam
Adam
marti19
50p
50p
Od: 4 gru 2009, o 17:34

Post »

Dziś poszła na wacik część nasion pomidorów od szanownego kolegi forumowicz i moje z pomidorów z ubiegłego roku, miejsce docelowe owych pomidorków to nieogrzewany tunel, za miesiąc bym chciał wysiać następne nasiona oraz nasiona z akcji, ale nie wiem czy zdążą przyjść, o ile w ogóle przyjdzie przesyłka, te miały by iść do gruntu.... :wit
pozdrawiam Marcin
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

A czy ktoś miał indygo blue?Macie jakieś fotki tego pomidorka?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Awatar użytkownika
max2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 00:55

Post »

Witam wszystkich forumowiczów

Widzę że temat gorący z tym wysiewem naszych pomidorków hehehe...
Ja też już się nie mogę doczekać naszego nowego sezonu pomidorowego,już są plany i pomysły.Które odmiany i jakie sobie zasadzimy,wiecie mnie to już nakręca i planuje co jeszcze usprawnić,co ulepszyć a może coś zmienić.
Ciekaw jestem czy też już myślicie o waszych pomidorowych przygodach i zmiarach??? ;:218

Pozdrawiam życząc wiele wytrwałośći :wit
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gorączka widzę że hoho. Proszę zrozumieć. Sianie do nieogrzewanych osłon, nie ma sensu na tę chwilę. Będziecie nie potrzebnie biegać z badylami. Czekajcie w blokach do marca, nie ma zmiłowania. Sianie w określonym dniu marca nawet ma znaczenie. Nikt z nowych forumowiczów, nie potrafi odliczyć 6-8 tygodni. Luty na siew pomidora, to nieeeeesamowicie zły pomysł. Chcecie mieć przecież zdrowe sadzonki ?
Niektórzy tak sieją ale to stare wygi i w pogotowiu mają ogrzewanie.
Pozdrawiam
Dariusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Ale już tłumaczyli przecież, że niektórzy sadzą rozsadę właśnie w marcu, oczywiście pod folią lub szklem i rozsadę zahartowaną.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

darbo pisze:Niektórzy tak sieją ale to stare wygi i w pogotowiu mają ogrzewanie.
Nie brakuje również podpuszczaczy.

Przekonałem się sam na forum grzybiarzy. Piszą, że gdzieś jest wysyp a potem przyglądają się jak brać zjeżdża tłumnie i mają z tego ogromną radochę.
Pabblo_Pl

Post »

jode22 pisze:Mam deja vu ;:224 - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu :;230 . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał ;:131
Za to ja pokazywałem Moje pojemnikowe siane 1 lutego 2013 roku..

Sporo fotek z krzakami obsypanymi owocami..

W tym roku też sieje 15.02.2014 z przeznaczeniem do pojemników..
W tym roku będzie to Sława Nadrenii..

Pamiętajcie że zawsze można obciąć i ukorzenić takiego pomidorka a w przypadku nasion których mamy 1-3 szt. to możemy mieć dużo więcej sadzonek..

Oczywiście nie polecam siania teraz i bez zabiegów wysadzania w Maju do gruntu ale w pojemniki czy na sadzonki można..

Możecie poszukać moich postów z zeszłego roku..
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja tydzień temu posiałam Betaluxa właśnie z przeznaczeniem do donic - w zeszłym roku siana razem z innymi odmianami w marcu owocował trochę późno, jak na tę odmianę, bo w sierpniu. Reszta odmian będzie siana tradycyjnie 10-15 marca
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dyrydyry7 pisze:Ale już tłumaczyli przecież, że niektórzy sadzą rozsadę właśnie w marcu, oczywiście pod folią lub szklem i rozsadę zahartowaną.
Powtórzę. W marcu to można sadzić równie dobrze banany. Warunkiem jest ogrzewanie lub modlitwa. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Sianie pod osłony zimne i do gruntu następuje w marcu. Do doniczek to cały rok można się bawić.
Pozdrawiam
Dariusz
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Jezeli pomidory mają być siane do gruntu to osobiście polecam początek kwietnia.
Rozsada naprawdę piękna, niewybujała , łodygi mocne, grube.
Do gruntu pomidory idą po 15 maja, no chyba ze zdarza się ciepła wiosna z ciepłymi nocami to wtedy wcześniej.
Aga
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ktoś preparuje nasiona, wysyła, ktoś inny zarywa noce , pakuje, rozsyła po całej Polsce po to, by jakiś szaleniec wysiewał w lutym pomidory z przeznaczeniem do gruntu tłumacząc, że to jego prywatna sprawa. No chyba nie do końca.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”