Bardzo lubię takie widoki.
Sukulenty - chromat
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat
Twoja kolekcja haworcji robi się coraz ładniejsza, rośliny coraz większe a że jest jakościowo ciekawa to już jest na co popatrzeć.
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mieczysławie
Jeśli chodzi o gasterie to wg mnie do uprawy w 'domu' muszą mieć dobry drenaż, a mieszanka tak dobrana, że jak je wystawi się na balkon i mocniej podleje to w miarę szybko obeschnie. Można to zrobić perlitem i wermikulitem który sprawdza się też całkiem dobrze. Moje są przesadzone w doniczki 8x8x8cm
Heniu dzięki za miłe słowa, eh...myślałem, że taki Magik jak Ty
co mu nie jedne rośliny spod ręki wychodzą wspaniale coś podpowie z tym ścięciem sklarków, ciąć go bardziej czy nie 
Jeśli chodzi o gasterie to wg mnie do uprawy w 'domu' muszą mieć dobry drenaż, a mieszanka tak dobrana, że jak je wystawi się na balkon i mocniej podleje to w miarę szybko obeschnie. Można to zrobić perlitem i wermikulitem który sprawdza się też całkiem dobrze. Moje są przesadzone w doniczki 8x8x8cm
Heniu dzięki za miłe słowa, eh...myślałem, że taki Magik jak Ty
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Nie są to absolutnie rośliny które znam czy kiedykolwiek hodowałem.
A ponieważ nie jestem pewny to się nie wypowiadam aby przypadkiem w błąd nie wprowadzić. Są tutaj ludzie z doświadczeniami w tych tematach to pewnie prędzej czy później coś napiszą.
A ponieważ nie jestem pewny to się nie wypowiadam aby przypadkiem w błąd nie wprowadzić. Są tutaj ludzie z doświadczeniami w tych tematach to pewnie prędzej czy później coś napiszą.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Te kudłate
są cudne, co za widok no i gasterie, rozłożone, grubaśne z wywalonymi jęzorami
piękności 
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
oj Heniu, o skleraki mi nie chodzi tylko o to czy ścinając go z podkładki, zobaczyłem u podstawy tkanka jest skorkowaciała. Teraz pytanie
ściąć go wyżej czy nie? nie miałem styczności ze skorkowaciałymi kaktusami a wg. mnie takie miejsce słabo się ukorzeni, co zrobić?
nyskadu dziękuje za miłe słowa
nyskadu dziękuje za miłe słowa
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Trzeba ciąć albo wyżej niż jest skorkowacenie albo też potem ściąć tą tkankę ze wszystkich stron w stożek, potraktować ukorzeniaczem, poczekać troszkę jak przeschnie i dalej traktować jako sadzonkę i też będzie dobrze.
-
x-Cz-a
Dobrze,że często tu jestem
znowu czegoś się dowiedziałam/ten stożek/ a haworsje cudniaste 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ja też lubię tu zaglądać, bo Henryk to kopalnia wiedzy. A jak jedna kopalnia spotka się z drugą, jaką jest Krzysztof - to już w ogóle wiedzę kilofem można wydobywać
Do takich wątków zawsze warto zaglądać 
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
Henio za skromy jest, fakt - to kopalnia wiedzy
Dziś byłem u siebie nad jeziorem, trochę podciąłem drzew i krzaków ale i kilka fotek zrobiłem

saxifraga paniculata wynurza się ! bliżej wiosny już.

Orostachys spinosus zobaczcie zdjęcie z 6 wrz. jak się zmienił, miałem dwie siewki i jedna padła

Saxifraga crustata Cudowne maleństwo, 4 lata ją mam, dwa lata w doniczce a ma może ze 4cm.

Sempervivum montanum jakiś podgatunek lub odmiana ale mam z dobrego źródła to klasyfikacja pewne, ogólnie bardzo podobny do niektórych form S. tectorum, tylko ten ostatni jest przynajmniej pięć razy większy!

Jovibarba globifera

Jovibarba hirta ale jaka subsp.?

Sempervivum arachnoideum chyba var tomentosum
Muszę posprawdzać notatki i poprostować nazwy, jakieś zwierzęta mi powyciągały etykiety, chyba ptaki, choć to nie Afryka to i też sukulenty, tylko te kupić można w centrum ogrodniczym
Dziś byłem u siebie nad jeziorem, trochę podciąłem drzew i krzaków ale i kilka fotek zrobiłem

saxifraga paniculata wynurza się ! bliżej wiosny już.

Orostachys spinosus zobaczcie zdjęcie z 6 wrz. jak się zmienił, miałem dwie siewki i jedna padła

Saxifraga crustata Cudowne maleństwo, 4 lata ją mam, dwa lata w doniczce a ma może ze 4cm.

Sempervivum montanum jakiś podgatunek lub odmiana ale mam z dobrego źródła to klasyfikacja pewne, ogólnie bardzo podobny do niektórych form S. tectorum, tylko ten ostatni jest przynajmniej pięć razy większy!

Jovibarba globifera

Jovibarba hirta ale jaka subsp.?

Sempervivum arachnoideum chyba var tomentosum
Muszę posprawdzać notatki i poprostować nazwy, jakieś zwierzęta mi powyciągały etykiety, chyba ptaki, choć to nie Afryka to i też sukulenty, tylko te kupić można w centrum ogrodniczym
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Piękne, iście wiosenne już klimaty i widoki z Twoje działki. No, nie do uwierzenia, że to u nas, na Ścianie Wschodniej w połowie lutego... 
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
to wyobraźcie sobie co by było na zachodniej 
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
Jak by taka pogoda się utrzymała ze dwa tygodnie to na trzeci było by już zielono, normalnie już pąki pękają, więc może już zimy nie będzie, albo co gorsze walnie w marcu i jeszcze potrzyma.
Wrzuciłem te rojniki bo one właśnie jesienią/zimą/wiosną są najładniejsze, w lecie przy pełnym słońcu robią się po prostu zielone - poza skalnicami oczywiście.
Wrzuciłem te rojniki bo one właśnie jesienią/zimą/wiosną są najładniejsze, w lecie przy pełnym słońcu robią się po prostu zielone - poza skalnicami oczywiście.
Pozdrawiam Krzysiek
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Krzysiek rojniki śliczne .Widzę ,że na skalniaczku masz wysypane kamykami Wygląda to na pewno efektownie, a mógł byś zrobić zdjęcie całego skalniaka ?
Przymierzam się zrobić taki mały u mamy na działce i chciała bym trochę podpatrzeć
Przymierzam się zrobić taki mały u mamy na działce i chciała bym trochę podpatrzeć
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Krzysiu, lepiej nie mów, że masz jezioro, bo zaraz chętni na zjazd majówkowy się znajdą
ja pierwsza
Ale rojniki przepiękne. Tak właśnie chciałabym też - jak Małgosia - kiedyś skalniak zrobić, z mrozakami i różnymi roślinkami. Super to wygląda!
Ale rojniki przepiękne. Tak właśnie chciałabym też - jak Małgosia - kiedyś skalniak zrobić, z mrozakami i różnymi roślinkami. Super to wygląda!