Zielone opakowanie to ziemia uniwersalna.
To Sterluxa, zawiera magnez i ma chyba mniejsze zasolenie.
Czyli jak mam dobrać dawkę nawozu? To jest gdzieś napisane na opakowniu nawozu?BobejGS pisze: Możesz zrobić podobnie z innymi warzywami. Pamiętaj jednak, że różne warzywa mają różne wymagania nawozowe. No i dyniowate są wrażliwe na przesadzanie
Głupio zapytam...jak rozcieńczać, aby skład był ok? Zaznaczę, że chcę pikować do wielopalet. EDIT:znalazłam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=854forumowicz pisze:
Jeśli zaś pikować będziesz z liściem właściwym siewki trzeba zasilić nawozem jednym z serii nawozów płynnych do roślin kwitnących lub bioflorinem [...]rozcieńczonym tak, by skład odpowiadał wymaganiom co do podłoża przewidzianego dla danej rośliny.
To ja już nie rozumiem...forumowicz pisze: [...]W drugim etapie tj pikowania możesz też użyć samego torfu np z perlitem z tym, że przed pikowaniem powinnaś wstępnie nawieźć podłoże w każdej doniczce roztworem nawozu i też możliwe są dwa warianty jak wyżej dla siewek.
Jeśli przepikujesz do gotowego podłoża z nawozem to albo od zaraz zaczniesz podlewać przepikowane rośliny roztworem nawozu o stężeniu takim jak do fertygacji albo odczekasz np dwa tygodnie i podlejesz wg. instrukcji na opakowaniu nawozu.
Osobiście radzę stosować nawożenie poprzez fertygację bo jest to szczególnie istotne dla pomidorów generatywnych, które są wrażliwe na stężenie w podłożu nawozu jak również na stosunek w podłożu azotu amonowego NH4 do azotanowego NO3.
BobejGS pisze:kasiaona Tak na nawozach jest napisany stosunek azotu, fosforu i potasuWg tego jaki jest optymalny stosunek nawozów w podłożu dla danego warzywa, tak dobierasz dawkę nawózu . Dla przykładu dla pomidorów wymagana dawka nawozów w podłożu wynosi (mg/dm3) 90-120N, 60-80P, 200-250k Ale ułatw nam wszystkim życie abyśmy nie pisali w kółko tego samego i skorzystaj z wyszukiwarki tu na fo :wi