Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2
Tak cały czas są pod folią
Do póki wszystkie a przynajmniej stanowcza większość nie będzie w miarę ładnie wykształcona będą pod folią czyli jeszcze jakiś tydzień może nie cały 
- przemo1413

- Kontakt:
Maluchów chwilowo starczy
Teraz trochę starsze , wypuściły listki po podlaniu

- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Przemek - w jakiej temperaturze stoją Twoje Adenium, widzę na szybach trochę skroplonej pary wodnej - mają chyba dość ciepło, że rozpoczynają wegetację ?/ ... / Teraz trochę starsze , wypuściły listki po podlaniu
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- przemo1413

- Kontakt:
Stoją w temperaturze pokojowej
Dokładnie nie wiem ale pewnie coś koło 20 *C . Niestety tylko takie warunki mogę im zaoferować ...
- Akwelan_2009

Zapytałem dlatego, ponieważ część moich stoi na południowym parapecie w temperaturze (przed chwilą odczytałem: +16 st C. przy szybie, na zewnątrz +1 st C) w dalszym ciągu sobie w najlepsze śpi. Moje "zimują" przy haworsjach, którym do tej pory było zbyt ciepło jak na tą porę roku. Gdy temperatura będzie spadać, Adenium powędrują w cieplejsze miejsce, bardziej oddalone od szyby. Roślin nie podlewam, od czasu do czasu spryskuję lekko wodą (m/w raz na dwa tygodnie), czekam na więcej słońca, może luty pod tym względem będzie łaskawszy, bo teraz to nawet na przysłowiowe "lekarstwo" go nie ma
.
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413

- Kontakt:
Równo półtora tygodnia od wysiewu postanowiłem już (chyba) na dobre odkryć wysiewy , ponieważ siewką które się już dobrze wykształciły zaczynają podgniwać listki od nadmiaru wilgoci ... A pozostałe siewki nie mają już skorupek nasiennych ( trochę im pomogłem ) więc też powinny się ładnie wykształcić w wilgotnym podłożu . Jeżeli chodzi o % kiełkowania to jest bardzo dobry ponieważ wykiełkowało ponad 90 % nasion a nawet więcej
Trafiły się też 2 albinosy
Ciekawe jak długo pożyją

- Akwelan_2009

- to jest bardzo dobry wynikJeżeli chodzi o % kiełkowania to jest bardzo dobry ponieważ wykiełkowało ponad 90 % nasion a nawet więcej![]()
Przemek - szkoda, gdybyś miał na czym zaszczepić, może udało by Ci się utrzymać je przy życiu. Ja również miałem jedną siewkę albinosa, ale wg oceny doświadczonych hodowców w temacie szczepień, zbyt późno dokonałem tej czynności. Ale jak masz na czym to próbuj. Zacytuję oryginalny wpis - podpowiedź, odnośnie mojego szczepienia: "Przy szczepieniu raczej stosowalbym starsza siewke, a raczej kilkumiesieczna rosline z nasion niz rosline, ktorej jedno z odgalezien stosuje sie na podkladke. Jezeli szczepisz adenium czy plumerie to usuwa sie wszystkie odgalezienia - tak aby cala "moc" rosliny szla w zaszepiona roslinke."Trafiły się też 2 albinosyCiekawe jak długo pożyją
![]()
- tutaj chodzi mojemu rozmówy o podkładkę."Przy szczepieniu raczej stosowalbym starsza siewke,"
- cytuję: "z bezchlorofilowacami jezeli chodzi o adenium to Twoje przypuszczenia nie sa sluszne. Siewki adenium jak i plumerii szczepi sie jak najwczesniej. Zywot malej siewki bez chlorofilu to kilkanascie godzin i obumiera. Przynajmniej tak wynika z mojego doswiadczenia."Ciekawe jak długo pożyją![]()
Brak polskich literek, ponieważ wypowiedź jest od Hodowcy - Polaka mieszkającego w USA.
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413

- Kontakt:
Chodzę do szkoły ogrodniczej więc pojęcia typu "szczepienie" "podkładka" nie są mi obce
Z chęcią bym się z tym pobawił tylko mam kilka pytań ... Mieczysławie może wiesz czy należy szczepić już teraz czy jeszcze trochę poczekać ? Jako podkładkę użyć A. Obesum , czy może lepiej A.Arabicym ? Jak w ogóle to zaszczepić bo są różne metody szczepienia , a jak się szczepi Adenium nie mam pojęcia ... Jeżeli już próbowałeś to pewnie coś na ten temat wiesz bo jeśli chodzi o Adenium to jestem zielony w szczepieniu ... a w związku z tym że ostatnio dużo pracuję to nie mam bardzo czasu do szukania tych informacji w necie więc był bym Ci wdzięczny za pomoc , bo nie ukrywam że chciał bym mieć takiego albinosa w kolekcji 
- Akwelan_2009

Przemku ja szczepiłem - nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale pokażę na fotce:

- jak możesz, to dokonaj szczepienia jak najwcześniej, może Tobie się powiedzie, bo zapewne dokonasz tego dużo lepiej niż ja mając w tym temacie większą wiedzę z racji kierunku Twoich zainteresowań. Jak odnajdę adres strony na której się wzorowałem, to Ci podeślę. Szczepienie wykonałem na wg wzoru na stronie o której piszę.
Faktycznie, może moje niepowodzenie w szczepieniu albinosa, polegało na tym, że szczepienia dokonałem na bocznej gałązce, pozostawiając jeszcze drugą gałązkę z młodymi przyrostami.
Przemek - zerknij na tą stronę: http://adenium-doma.ru/index/osnovy_pri ... iuma/0-210

- jak możesz, to dokonaj szczepienia jak najwcześniej, może Tobie się powiedzie, bo zapewne dokonasz tego dużo lepiej niż ja mając w tym temacie większą wiedzę z racji kierunku Twoich zainteresowań. Jak odnajdę adres strony na której się wzorowałem, to Ci podeślę. Szczepienie wykonałem na wg wzoru na stronie o której piszę.
- wszystkie szczepienia robi się na A. obesum, a samego szczepienie dokonaj jak najwcześniej, ze względu na to co wcześniej cytowałem o przeżywalności siewek albinosów./ ... / czy należy szczepić już teraz czy jeszcze trochę poczekać ? Jako podkładkę użyć A. Obesum
Faktycznie, może moje niepowodzenie w szczepieniu albinosa, polegało na tym, że szczepienia dokonałem na bocznej gałązce, pozostawiając jeszcze drugą gałązkę z młodymi przyrostami.
Przemek - zerknij na tą stronę: http://adenium-doma.ru/index/osnovy_pri ... iuma/0-210
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413

- Kontakt:
Wielkie dzięki za informacje
Zaszczepione
A co z tego wyjdzie , to już nie mam pojęcia
A za chwilę trza się do pracy zbierać 
- Akwelan_2009

Przemku, jak będziesz miał wolną chwilę "cyknij" fotki i pokaż jak to wygląda, trzymam kciuki żeby szczepienie się udało.
Mieczysław
Mieczysław
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Przemku Ty jak już coś robisz to z rozmachem..
Twoje wysiewy prezentują się wspaniale. Cóż więcej można rzec.. Tak trzymaj, nic nie zmieniaj, bo sianie wychodzi Ci fantastycznie 
-
AleksandraBdg
Przemku, jak tam szczepienie?
Po tygodniu pewnie już widać czy jest szansa na przyjęcie
Po tygodniu pewnie już widać czy jest szansa na przyjęcie
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
no właśnie!! Czytam sobie teraz wątek o adenium i nagle myśl taka - a gdzie jest przemo?? 
- Akwelan_2009

- faktycznie, niestety może nie mieć czasu, toż to grójecki region, a teraz to wzmożony czas sezonowych prac związanych z nietypowym terminem nadejścia tegorocznej wiosny/ ... / a gdzie jest przemo??
Mieczysław
Mieczysław