Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek

Post »

Krysiu, czytałam sporo o owocach cyklantery i właśnie ze względu na ten cholesterol postanowiłam ją zasadzić w tym roku. Ale zainteresował mnie ten pomysł z zalewą do korniszonów, bo o tym nie czytałam nigdzie. Głównie polecana jest do leczo.
Jeśli chodzi o miejsce zamieszkania, to mieszkam prawie w połowie drogi między Rykami, a Garwolinem, w gminie Sobolew :roll:
Mam na imię Ilona...
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie. Z akcji dostałam 5 nasion cyklantery (ale dziwnie wyglądają - nie wiedziałam nawet czy to faktycznie nasiona). Mam nadzieję, że uda mi się z nich wyhodować roślinki ;)
Tak sobie myślę, że zrobię rozsadę w doniczkach, by im się nic nie stało, bo nie wiem czy coś rusza kiełkującą cyklanterę. Czy wystarczy zrobić jak dyniowate, czyli tylko kilka listków w doniczce i do gruntu?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Również mam nasionka z akcji :) Ja zrobię chyba rozsade tak jak ogórki po prostu :)
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Nasiona cyklantery zakupiłem dokładnie 21.05.13 na al. Zastanawiałem się czy nie za późno z sianiem i czy w ogóle coś z tego będzie. Wysiałem w domu na parapecie, zaraz po otrzymaniu przesyłki i namoczeniu (24 godziny)nasion. Na działce wylądowały po wypuszczeniu liścieni- praktycznie bez liści właściwych. Zdążyły urosnąć i dać plon. :D Zdjęcie mojej ubiegłorocznej cyklantery jest na poprzedniej stronie wątku. Jak dla mnie to super roślinka. ;:333
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

anabelka23 dziękuję ;:196

Alyaa masz rację - nasionka cyklantery wyjątkowo dziwaczne i kiedyś jak pierwszy r miałam je w ręku zastanawiałam się , z której strony pojawi się kiełek.
Jeśli nasiona pochodzą z pierwszych owoców, które dojrzały to ich zdolność kiełkowania jest 100%. Ogólnie roślina niekłopotliwa i należy podchodzić do jej uprawy podobnie jak do naszych ogórków.

Zimowe zabawy ... ale tak nie do końca ...
Dnia 10 stycznia do pojemniczka trafiło 10 sztuk nasion cyklantery w celu sprawdzenia zdolności kiełkowania - fotki brak bo o fotorelacji pomyślałam 2 dni później jak pojawiły się z rana maleńkie kiełki

stan z dnia12 sty 2014 godz 14,19
Obrazek

stan z dnia 14 sty 2014 godz. 22,19
Obrazek

stan z dnia 16 sty 2014 godz. 20,49
( wyjęłam z pojemniczka aby lepiej było widać - kiełkowały na waciku kosmetycznym)
Obrazek

stan z dnia 18 sty 2014 godz. 12,59
wygląda tak jakby chciały ruszyć w drogę - splot korzeni śmieszny
Obrazek

stan z dnia 20 sty 2014 godz. 21,57
Jako ,że moim zamiarem była próba kiełkowania a także " poddawanie siewek określonym torturom" ... :;230 co też powoli czynię więc 4 sztuki skiełkowanych nasion trafiło do doniczki i stoją na parapecie.
Obrazek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alyaa, na kiełkującą a, nawet już większą sadzonkę, czychają ślimaki. A coś czuję, że w tym roku zima, u nas żadna, nie wytępiła ich. Moje, poobgryzane przez ślimaki, obite gradem dały radę. Z dwóch sadzonek plon duży. Zdjęcia z końca września, liście częściowo oberwane już na susz.Lubi szeroką przestrzeń, np. na pergoli. Pędy, które powędrowały na pomidory, zawiązały mnóstwo owocków.Obrazek
Obrazek Obrazek
Krysiu, mam wysuszone liście, czy do picia wystarczy je zaparzyć, czy należy pogotować?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. Zwłaszcza za zdjęcia - łatwiej sobie wyobrazić "z czym to się je". To tu na forum trafiłam na tę cudowną roślinkę (podobno nawet pomaga w odchudzaniu) i już kombinuję gdzie ją umieścić. Ja mam ślimaków dużo, więc będę znowu musiała z nimi walczyć (one mi w zeszłym roku zżerały całe sadzonki pomidorów).
A powiedzcie mi jeszcze, czy łapie ona mączniaka rzekomego jak ogórki?
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Nic nie łapie, niczym nie pryskana, cudoowna roślina. Zdrowa jak rydz :D
Zapomniałam, czasami MW.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To super, bo ja mam problem właśnie z mączniakiem i się bałam, że może też łapać. MW nigdy nie robiłam jeszcze, ale chyba pora spróbować ;)
Dziękuję za informację.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Dostałam nasiona z akcji, już nie moge się doczekac kiedy je wysieję :tan Odkąd przeczytałam w tym wątku, że pyszne wychodzą z tych owoców "ogórki konserwowe" - to wiedziałam, że muszę zdobyć nasionka. ;:138
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Również planuje je konsumować pod różnymi postaciami, od surowych liści i owoców po konserwowych w zwykłej zalewie czy w curry :D
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Młode owoce są bardzo smaczne konserwowane razem z papryką, cebulą, małymi patisonami. Ocet bardzo słaby, 1 szklanka octu na 7 szklanek wody. Owoce cyklantrery przed konserwowaniem lepiej zagotować, żeby nie było w nich powietrza bo inaczej nie zawsze dobrze zamykają się słoiki ( przynajmniej przy 3 minutowej pasteryzacji wg przepisu u mnie stosowanego).
Można je dodawać do wszelkich sałatek warzywnych robionych na zimę. U mnie weszła a stałe do jadłospisu ( dziaki miłej forumowiczce) :wit
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Dla mnie robienie rozsady z cyklantery mija się z celem, jest to tak żywotna i nie do zdarcia roślinka że bez obaw sieję ją do gruntu prosto, zawsze obficie owocuje.

Najlepsza dla nas jest surowa, pyszna po prostu! Mrożę ją, konserwowa nikomu u mnie w domu nie podchodzi.
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może i masz rację, Ja nie mam doświadczenia i dużej ilości nasion :) dlatego wolę dla bezpieczeństwa zrobić rozsade :D
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45

Post »

Ja w ubiegły roku miałem porównanie rozsady z 3-4 liśćmi i takiej dużej wyrośniętej i ta mała przerosła dużą. Tak, że nie trzeba się bardzo śpieszyć z wysiewami. Ale to tylko moje zdanie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”