A czy nie lepiej zrobić z niego pięknie uformowane drzewko na pniu, będzie to w tedy niezwykły rarytasikIwonaJ pisze:Mój klonik z ubiegłorocznego zimowego wysiewu stoi na oknie, przestał kwitnąć. Czy już go mogę przyciąć, ma około 1 metra i jedną główną łodygę i jedną boczną zdecydowanie mniejszą. Jest wybujały, nie poradzi sobie w sezonie letnim na balkonie, bo go wiatr złamie.
Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
- Matemax
- 1000p

- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Klonik pokojowy
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Matemax ma rację
zrób z niego drzewko 
To spróbuję z drzewkiem, 2 mam rozgałęzione mocno to mi wystarczy
dziękuję
dziękuję
Przycięłam swojego bo już nie mogłam na niego patrzeć w takiej postaci.
Jak formować klonika na drzewko?
- Matemax
- 1000p

Najlepiej, z młodej rośliny wyprowadź ładny przewodnik, obrywając boczne wyrastające pędy, do momentu pożądanej wysokości ogłów przewodnik, niech się rozkrzewi na boki i od tego momentu co trzeci liść, ogławiaj, powinna się z tych pozostałych zrobić ładna koronka.IwonaJ pisze:Jak formować klonika na drzewko?
Melduję, że przycięte przeze mnie kloniki mają się dobrze, czyli można ciąć w zimie. Jeden kwitnie.
- crazydaisy

- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Jak najbardziej, tylko po cieciu zapewnij mu wiecej swiatla. Zacznij podlewac normalnie, po prostu go "obudz".magda1975 pisze:Wyjęłam dziś swojego z piwnicy w stanie opłakanym tzn .trzy gołe łodygi,na wierzchołku kila listków.Myślicie że mogę go przyciąć aby się zagęścił?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- Matemax
- 1000p

Wsadziłem wybujałe odrosty do wody, myślicie że wypuszczą korzenie, czy od razu posadzić do ziemi? Klonik stoi w ogrzewanym pokoju więc całą zimę rośnie jak szalony.
Uważam , że to barzo dobra pora do wysiewuolfactus pisze:U mnie wschodzą wysiane. Nasiona dwóch firm - jednej gęsto, drugiej na razie wykiełkowało jedno.
Spore są twoje kloniki. Ja bym je już pikowała. Będą szybciej rosły jak będą rosły osobno
Klonik którego przycięłam odbił i wypuścił młode listki.
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Ja próbowała, ale mi się nie udało. Co nie oznacza, że się nie da 
-
Bixxx

- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Da się, najlepiej wsadzić ją do ziemi i całość wraz z doniczką okryć workiem foliowym. Wietrzyć co parę dni, zeby nie zgniło, oczywiście.
Trochę to trwa, ale się ukorzeni.
Trochę to trwa, ale się ukorzeni.
Zielonym do góry!!!
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51