Equisetum hyemale 'Robustum
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Equisetum hyemale 'Robustum
Czy ktoś z was uprawia tą rośline? Skrzyp zimowy. Jakie potrzebuje warunki glebowe? Jej ekspansywność. Jaka jest jej wysokość.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Equisetum hyemale 'Robustum
Widziałam ten skrzyp rosnący u brzegu rzeki w parku w Gryfinie i natychmiast na niego zachorowałam
Mam go od wiosny i na razie obserwuję, bo ogród i tak mam zaskrzypiony i nie powiem, strach jest, że następnego gada przywlokę
Jest przepiękny, jeszcze teraz cudownie szmaragdowy, serce rośnie
Latem był w donicy zanurzonej w stawku, na zimę wstawiłam go do blaszanego smukłego wiaderka z Ikei i po prostu wkopałam do ziemi, wychodząc z założenia, że zimą mu wilgoci nie zabraknie.
aha, zaraz po kupnie, obskubałam mu troszkę kłącza i włożyłam w osobną doniczkę- power to on ma
Jesienią tę młodszą sadzonkę posadziłam na brzegu mojej rzeki. Jeżeli przetrwa zimę, to będzie, jeśli nie, wiosną posadzę tam tę dużą.
Z pewnością szybko rozrasta się z kłączy, szyszeczek jeszcze nie miałam, więc nie wiem, jak z samosiewem.

Latem był w donicy zanurzonej w stawku, na zimę wstawiłam go do blaszanego smukłego wiaderka z Ikei i po prostu wkopałam do ziemi, wychodząc z założenia, że zimą mu wilgoci nie zabraknie.
aha, zaraz po kupnie, obskubałam mu troszkę kłącza i włożyłam w osobną doniczkę- power to on ma

Z pewnością szybko rozrasta się z kłączy, szyszeczek jeszcze nie miałam, więc nie wiem, jak z samosiewem.