Kobea i jej uprawa cz.3
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kobea i jej uprawa cz.3
Katex piekne! Bardzo duze, kiedy sadziłaś?  

- deissy
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
Ale one właśnie muszą mieć ciepełko,może mają za zimno?

- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- 
				Marzenka79
- 1000p 
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Dziś pokazały się dwa kiełki białej kobei,fioletowa na razie jeszcze śpi.Siałam 1 lutego 

- 
				monberka
- 500p 
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wykiełkowały dwie i nie ruszają się chyba już od kilku dni...chyba zrezygnuję z jej uprawy. Gdybym chociaż miała rozkręcone kaloryfery to może by coś się rozkręciło, ale u mnie by była wtedy w mieszkaniu sauna 

MONIA
Zapraszam:)

- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Moje nasiona zgniły. 12 sztuk.  Mam zamiar jednak zrobić jeszcze jedno podejście.
  Mam zamiar jednak zrobić jeszcze jedno podejście. 

- 
				Marzenka79
- 1000p 
Czasami tak jest,że nasionka napęcznieją ale nie puszczają kiełków-mnie też się robi taki welon watowaty-ja to ściągam i delikatniucho jak tylko się da paznokciami ściągam łupinę nasienną w okolicy gdzie ma być kiełek...

Można przecież w pomieszczeniu ,tam gdzie masz roślinki odkręcić kaloryfermonberka pisze:U mnie wykiełkowały dwie i nie ruszają się chyba już od kilku dni...chyba zrezygnuję z jej uprawy. Gdybym chociaż miała rozkręcone kaloryfery to może by coś się rozkręciło, ale u mnie by była wtedy w mieszkaniu sauna
 ,zaś w innych -pozakręcać termoregulatory a do tego rozszczelnić uszczelki w oknach i będzie ok
 ,zaś w innych -pozakręcać termoregulatory a do tego rozszczelnić uszczelki w oknach i będzie ok   i sauny nie poczujesz
 i sauny nie poczujesz  
Pozdrawiam Bożena

- 
				Marzenka79
- 1000p 
Moje wnioski z uprawy kobei z nasion: 1 lutego wysiałam 3 opakowania kobei-2 fioletowe i 1 białą-wszystkie z plantico.
Wczoraj były już 3 kiełki białej,natomiast fioletowa nic.Dziś nie wytrzymałam i wygrzebałam wszystkie nasionka fioletowej-były napęczniałe,jedno nasionko poświęciłam,żeby zobaczyć co tam rzeczywiście w środku jest-oczywiście nasionko było obudzone,był kiełek .Mój wniosek jest tak,że łupina nasienna fioletowej kobei jest bardziej twarda niż białej-te maluszki nie mają siły się przebić.Delikatnie jak tylko można paznokciami poodrywałam łupinkę w okolicy kiełka-teraz będzie już z górki

Wczoraj były już 3 kiełki białej,natomiast fioletowa nic.Dziś nie wytrzymałam i wygrzebałam wszystkie nasionka fioletowej-były napęczniałe,jedno nasionko poświęciłam,żeby zobaczyć co tam rzeczywiście w środku jest-oczywiście nasionko było obudzone,był kiełek .Mój wniosek jest tak,że łupina nasienna fioletowej kobei jest bardziej twarda niż białej-te maluszki nie mają siły się przebić.Delikatnie jak tylko można paznokciami poodrywałam łupinkę w okolicy kiełka-teraz będzie już z górki

- 
				monberka
- 500p 
Akurat tam, gdzie mam sadzonki to jest mój pokój dzienny i więcej indziej nie mam możliwości trzymać takich rzeczy, więc nie ma mowy o odkręceniu tam kaloryfera i gdzieś indziej o pozakręcaniu. A nie będę rozkręcała kaloryferów ażeby rozszczelniać okien-jedno wyklucza drugie. Ten, kto ma kilka pomieszczeń do dyspozycji może sobie na to pozwolić i tylko pogratulować.perla76 pisze:Można przecież w pomieszczeniu ,tam gdzie masz roślinki odkręcić kaloryfermonberka pisze:U mnie wykiełkowały dwie i nie ruszają się chyba już od kilku dni...chyba zrezygnuję z jej uprawy. Gdybym chociaż miała rozkręcone kaloryfery to może by coś się rozkręciło, ale u mnie by była wtedy w mieszkaniu sauna,zaś w innych -pozakręcać termoregulatory a do tego rozszczelnić uszczelki w oknach i będzie ok
i sauny nie poczujesz
MONIA

- 
				Marzenka79
- 1000p 
Monia to spróbuj chociaż na kilka dni mieć ciepły,nie gorący grzejnik,na tym postaw te kobee-one są jednak ciepłolubne

- Magdallena
- 1000p 
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Albo odkręć, jak wychodzisz z domu. Albo do pracy zanieś lub gdzieś, gdzie czasem przebywasz.
Jak przeczytałam kilka lat temu o metodzie z grzejnikiem, pukałam się w głowę. Teraz tak inkubuję wszystkie moje wysiewy. Mam już dwie siewki na 5 sianych. Te, które nie wykiełkowały stały na chłodnym parapecie z braku miejsca na grzejniku. Jeśli absolutnie nie możesz odkręcić kaloryferów, to owiń doniczkę i postaw na słonecznym miejscu. Skoro masz ciepło w mieszkaniu, to powinna wykiełkować nawet bez grzejnika

Te dwie przeniosłam do chłodniejszego pomieszczenia.
Trzecia w drodze. Zjęłam z grzejnika, jak tylko zobaczyłam ten charakterystyczny łuk.

Jak przeczytałam kilka lat temu o metodzie z grzejnikiem, pukałam się w głowę. Teraz tak inkubuję wszystkie moje wysiewy. Mam już dwie siewki na 5 sianych. Te, które nie wykiełkowały stały na chłodnym parapecie z braku miejsca na grzejniku. Jeśli absolutnie nie możesz odkręcić kaloryferów, to owiń doniczkę i postaw na słonecznym miejscu. Skoro masz ciepło w mieszkaniu, to powinna wykiełkować nawet bez grzejnika

Te dwie przeniosłam do chłodniejszego pomieszczenia.
Trzecia w drodze. Zjęłam z grzejnika, jak tylko zobaczyłam ten charakterystyczny łuk.
- 
				monberka
- 500p 
Dzięki dziewczyny! Troszkę mnie podtrzymałyście na duchu  

Chyba wezmę przeniosę wszystko do pracy, tam są porozkręcane kaloryfery na full i nie zanosi się na to, że zakręcą ogrzewanie. Podsunęłyście mi pomysł

Chyba wezmę przeniosę wszystko do pracy, tam są porozkręcane kaloryfery na full i nie zanosi się na to, że zakręcą ogrzewanie. Podsunęłyście mi pomysł

MONIA

- 
				mariolad
- 200p 
- Od: 10 mar 2013, o 15:51

Jak długo kiełkują nasionka?
Moje stolą na południowym oknie i nic nie wychodzi

Może jednak postawie je na grzejniku tak jak radzicie

W ubiegłym roku miałam fioletową,piękna była.
Mariola