Ogród w słońcu
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w słońcu
A ja podziwiam parzydło
, bo moje poprzednia sunia systematycznie tępiła, a na koniec wykopaną roślinkę gdzieś wyniosła i zakopała. Widać roślinka do gustu jej nie przypadła.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- merymg
- 200p

- Od: 4 mar 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko
czaruj dalej
Mimo szarości za oknem, buzia się sama śmieje do takich cudeniek
Jakim aparatem robisz zdjęcia, wychodzą takie fajne zdjęcia? 
Małgoś
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Weekend powitał mnie prawdziwym przedwiośniem. Wczoraj cały dzień padał deszcz, niby żaden powód do radości, ale nie ma tego złego..Zniknął cały śnieg
W nocy nie było już przymrozków więc tylko patrzeć aż ruszą sasanki (które już na końcach wypuszczają charakterystyczny meszek) W tym roku mam dodatkowe 6 szt, dodatkowo moje wysiane też przetrzymały. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze nie zakwitną w tym sezonie, ale sama myśl, że będzie ich więcej w wiosennej kompozycji przywołuje uśmiech
A pomyśleć jak bardzo wzbraniałam się przed sasankami..
Ewo, w tamtym roku posadziłam pierwsze orientalne i może wstyd się przyznać, ale te czerwcowe nie robią już na mnie takiego wrażenia. Sadzę bo wcześnie kwitną, ale tak naprawdę to czekam na te pachnące..no nie mogę nawet wyrazić jak bardzo kocham te momenty kiedy wieczorkiem M wraca z pracy siadamy koło rabaty i upajamy się zapachem
Dorwałam też lilie trąbkowe. Kwitną wtedy co azjatyckie, ale również niesamowicie pachną. Wyrosną w tym roku między piwoniami. Mam nadzieję, że nie przesadziłam, bo jednak piwonie dosyć ekspansywne..
Kasiu, mam prezydenta w ogrodzie i nawet nie wiedziałam..Chyba będę go traktować z większym szacunkiem
Beatko, Byłam u ciebie w ogrodzie i twoje liliowce i irysy robią ze mnie wstrętną zazdrośnicę
mam słabość do liliowców, moja mama ma ich całkiem sporo..a przynajmniej miała, zanim nie zamieszkała u niej całkiem pokaźna rodzina nornic
..tyle tylko, że nijak nie mam pomysłu gdzie je wsadzić u mnie...są już plany na wszystkie rabaty, które mają powstać i jakoś nie przewidziałam miejsca dla tych, nie ukrywajmy, z czasem, wielkich kęp.
renzal, to ja mam pomysł..przygarnę na kilka tygodni twojego psa
Małgoś aż musiałam zaglądnąć, na ten mój sprzęt..Według tego co na nim piszą to Nikon D90. Nie pytaj o żadne szczegóły, bo dla mnie to po prostu pstrykawka
nie znam się na żadnych ustawieniach ISO, kontrastów itp. Mój mąż miał kiedyś hopla na fotografię, więc kupił aparat, teraz nie bardzo ma na to czas, więc mi została w domu zabawka do pstrykania kwiatków..Podobno (zdaniem M) nie wykorzystuję nawet 1/3 możliwości, ale co mi tam
Może kiedyś się czegoś nauczę
Stasiu, zdziwiłabyś się jaka tam jest susza..Parzydło po prostu mnie nie lubi, dlatego rośnie jak szalone
W czerwcu zakwitły moje pierwsze róże. zaczęły rugosy, które kupiłam z myślą o nalewce różanej
teraz w sezonie strach w okolicę podejść- z jednej strony ogromne parzydło oblegane przez pszczoły, z drugiej 5 krzaczków róży pomarszczonej, całej w trzmielach

pierwsza róża "z nazwy" wybrana z wielu dzięki Kasi Robaczkowi
. Pachnie przepięknie, nie choruje, a wybarwia się...ech, cudo, jak żarówa potrafi świecić kończąc prawie w całości na czerwonym. No pełna niespodzianek

W nocy nie było już przymrozków więc tylko patrzeć aż ruszą sasanki (które już na końcach wypuszczają charakterystyczny meszek) W tym roku mam dodatkowe 6 szt, dodatkowo moje wysiane też przetrzymały. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze nie zakwitną w tym sezonie, ale sama myśl, że będzie ich więcej w wiosennej kompozycji przywołuje uśmiech
Ewo, w tamtym roku posadziłam pierwsze orientalne i może wstyd się przyznać, ale te czerwcowe nie robią już na mnie takiego wrażenia. Sadzę bo wcześnie kwitną, ale tak naprawdę to czekam na te pachnące..no nie mogę nawet wyrazić jak bardzo kocham te momenty kiedy wieczorkiem M wraca z pracy siadamy koło rabaty i upajamy się zapachem
Kasiu, mam prezydenta w ogrodzie i nawet nie wiedziałam..Chyba będę go traktować z większym szacunkiem
Beatko, Byłam u ciebie w ogrodzie i twoje liliowce i irysy robią ze mnie wstrętną zazdrośnicę
renzal, to ja mam pomysł..przygarnę na kilka tygodni twojego psa
Małgoś aż musiałam zaglądnąć, na ten mój sprzęt..Według tego co na nim piszą to Nikon D90. Nie pytaj o żadne szczegóły, bo dla mnie to po prostu pstrykawka
Stasiu, zdziwiłabyś się jaka tam jest susza..Parzydło po prostu mnie nie lubi, dlatego rośnie jak szalone
W czerwcu zakwitły moje pierwsze róże. zaczęły rugosy, które kupiłam z myślą o nalewce różanej

pierwsza róża "z nazwy" wybrana z wielu dzięki Kasi Robaczkowi

- renzal

Róże masz przecudne!
Ja wracam do róż, bo kilka lat temu straciłam praktycznie wszystkie
A tej pomarszczonej to normalnie Ci zazdroszczę, bo u mnie już cztery razy była sadzona i zawsze wypada...
A tej pomarszczonej to normalnie Ci zazdroszczę, bo u mnie już cztery razy była sadzona i zawsze wypada...
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Nostalgie także była pierwszą różą, którą kupiłam pod wpływem forum
Ładnie u Ciebie - tak kolorowo. A w takim miejscu parzydło wcale by mi nie przeszkadzało...
- merymg
- 200p

Witaj Sabinko w słoneczne południe
Byłam dziś wyjątkowo na mszy w Krośnie, cieplutko już u Ciebie, mam nadzieję, że słoneczko też już wyszło tak jak u mnie za górą
Twój sprzęt to nie taka pstrykawka , przynajmniej sądząc po cenie
.Szkoda, że mój kochany M. ma inne pasje, ale ja już nad nim popracuję
Słuchaj eM-a i działaj, niech się sprzęt nie marnuje 
Twój sprzęt to nie taka pstrykawka , przynajmniej sądząc po cenie
Małgoś
- renzal

Sabinko! Jakbyś chciała pozbyć się części parzydła, to chętni się znajdą, bo właśnie o nim czytałam u Mamyfrania
mamafrania pisze:
JoluGdybym miała parzydło, chętnie bym Ci odstąpiła, ale ja go nie mam
![]()
Fajnie ze mnie odwiedziłaś
![]()
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Na fo znajduje się różne "kwiatki" 
- renzal

- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Ja?Niezadowolona?
Ja się bardzo cieszę
.Już nawet wiem gdzie bym je posadziła 
- merymg
- 200p

Jak tak poczytasz ile jest chętnych na teściowe parzydło
to może zmienisz zdanie
i docenisz skarb jaki posiadasz 
Małgoś
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Sabinko powiedz teściowi,że jedna kępa parzydła potrzebna ci na forumowe wymianki i że furę innych roślinek za to dostaniesz to sam ci je wykopie
Powiem ci po cichu,że nie mam ani jednej różyczki....więc czemu...ach czemu już od roku zgapiam różne wątki zróżankami
Powiem ci po cichu,że nie mam ani jednej różyczki....więc czemu...ach czemu już od roku zgapiam różne wątki zróżankami
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Bejka, mój teściu jest antyroślinkowy..Nie pozwalając pozbywać się niektórych drzewek czy krzaczysków, wcale nie chodzi mu o pozostawienie wartości estetycznej, to parzydło było w tym miejscu w momencie kupienia domu i "świetnie zasłania od drogi"
Jak coś jest dobrze, to po co zmieniać. To jest ciężkie podejście
Małgoś, gdzie za górką mieszkasz?? Skoro na Mszę do Krosna jeździsz? Faktycznie dzisiaj było pięknie, mogło mniej wiać, ale nie będę narzekała
dwa dni plusowej całodobowej temp już zrobiły swoje i cebulowce ruszyły jak z kopyta..tak więc czekamy, czekamy

Małgoś, gdzie za górką mieszkasz?? Skoro na Mszę do Krosna jeździsz? Faktycznie dzisiaj było pięknie, mogło mniej wiać, ale nie będę narzekała
- merymg
- 200p

Ja tak właściwie między górkami, nie wiem z której strony strony Krosna mieszkasz więc trudno mi określić kierunki, ale chyba to będzie na północ, za Królewską Górą 
Małgoś