Sezon twórczy u kochammmkwiaty
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sezon twórczy u kochammmkwiaty
Lubię takie wyrośnięte krzewy, tego na lewo od berberysa czerwonego nie rozpoznaję. Masz bardzo fajne plany bylinowe
Pluskwica i to inna nazwa świecznicy
Widoki z nad morza 
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie już działasz w ogrodzie? Słoneczko grzeje, roślinki budzą się do życia, ptaki świrgolą.
A dołki trzeba zakopać i wsadzić w nie róże!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
W końcu sobota .... i odpoczynek.
Wczoraj udało mi się obejrzeć rozpoczęcie Olimpiady i pochód przedstawicieli krajów - cóż za piękna parada i stroje, każdy kraj inny ubiór, kolorystyka - aż miło było oglądać. Cała oprawa na wysokim poziomie jak widać Gospodarze bardzo sie postarali aby nie zabrakło niczego.
Będę kibicować naszym i trzymać kciuki.
Powoli zaczynam notować nasionka, które będę chciała zakupić w tym roku z kwiatów z pewnością będzie to rudbekia ( bordowa) - zawsze pięknie u mnie kwitnie, przymierzam się również do szarłata i chyba posieje ponownie kosmosa z nasion od Grażynki - jakoś nie bardzo chce się zadomowić na mojej działce. Z pewnością skuszę się również na słoneczniki, groszek pnący, liczyłam w zeszłym roku na wilca - ale też nie wyszedł) więc może w tym roku dam mu szanse a reszta to co mi wpadnie w oko.
Z warzyw - pozostaje wierna pomidorom koktajlowym, w tym roku spróbuje jakiejś innej odmiany na razie poszukuję w mniejszych ilościach z inną lokalizacją, standardowo ogórki krakusy, które dobrze się u mnie sprawują oraz fasolka , rzodkiewka , pewnie jakieś zioło.
W swoim warzywniku chciałabym również znaleźć warzywo, które widziałam u Eli (elam)papryko-ogórek CYKLANTERA.
A to na tyle...
Z zeszłego roku z warzywnika...

Tosiu
Czekam również z utęsknieniem na wiosnę tak już coraz bliżej, nawet już czuć - chociaż uważam, że nie jest to dobry znak , ze w lutym nie jest po lutowemu - o ile śnieg mógłby już nie padać o tyle temperatura lepiej, aby oscylowała wokół 0. Również odliczam dni do końca
Olu
Jeżeli mówisz o tej rabacie przy tarasie tam nie ma berberysa - na ten moment pozostawiłam tam 2 pęcherznice , wykopałam krzewuszkę (widoczną na zdjeciu) w to miejsce posadziłam inne rośliny :ilie, jeżówki, ostróżki. Krzewuszka to nie była przemyślana lokalizacja - z czasem rośliny zaczęły się krzewić coraz bardziej.
Berberysów u mnie skromnie - mam odmiane Admiration, Harleqin i bordowe małe kulki (nie znam odmiany), mam również berberysa od Izy (zielone liście).
aage - Aguś
Ten stan rozleniwienia jakoś dłużej trwa, pewnie to znak , że niedługo będzie wiosna. Psu wypadają kłaki w ilości ogromnej, zawsze był to znak nadchodzącej wiosny - więc sama nie wiem. Spacery nad morzem są pieknym skarbem, które należy pielęgnować o ile można i mamy morze na wyciągnięcie ręki. Czasami tak w życiu bywa, że nie doceniamy tego co mamy.
Agness - Aguś
dziękuję
pewnie się powtórze - ale pęcherznice to były pierwsze krzewy poza iglakami w moim ogrodzie - bordowa i żołta, potem wyrosła zielona nie wiem skąd (czy mogła powstać krzyżówka z nasion) - tym sposobem mam trzy odmiany. Z tym ciasnym sadzeniem to wiem o czym piszesz - ja część pęcherznic wyrzuciłam , właśnie dlatego, że za bardzo nachodziły na siebie przez co miały gorsze kwitnienie - teraz uważam, że odległości pomiędzy nimi są odpowiednie . Każdej wiosny troszkę ścinam je z góry i prześwietlam - wycinam pędy krzyżujące się oraz te najgrubsze i najstarsze. NIestety po latach pęcherznice są ogromnych rozmiarów i często o tym nie wiemy jak je kupujemy. Aguś czy odbije się to na kwitnieniu? może tnij tylko gałęzie, które na siebie zachodzą środek pozostaw - usuń tylko zbędne i stare pędy - powinno być ok. Ja dosyć mocno je odmładzam na wiosnę i zawsze kwitną .
Co do książek - to moja pasja i hobby - poza książkami ogrodniczymi , książki psychologiczne (ale tylko wybranych autorów) - mój kierunek studiów niestety nie jest współmierny z tym co lubię robić, czasami marzy mi się powrót na studia i inny kierunek - ale na to już chyba jestem za stara
Wczoraj udało mi się obejrzeć rozpoczęcie Olimpiady i pochód przedstawicieli krajów - cóż za piękna parada i stroje, każdy kraj inny ubiór, kolorystyka - aż miło było oglądać. Cała oprawa na wysokim poziomie jak widać Gospodarze bardzo sie postarali aby nie zabrakło niczego.
Będę kibicować naszym i trzymać kciuki.
Powoli zaczynam notować nasionka, które będę chciała zakupić w tym roku z kwiatów z pewnością będzie to rudbekia ( bordowa) - zawsze pięknie u mnie kwitnie, przymierzam się również do szarłata i chyba posieje ponownie kosmosa z nasion od Grażynki - jakoś nie bardzo chce się zadomowić na mojej działce. Z pewnością skuszę się również na słoneczniki, groszek pnący, liczyłam w zeszłym roku na wilca - ale też nie wyszedł) więc może w tym roku dam mu szanse a reszta to co mi wpadnie w oko.
Z warzyw - pozostaje wierna pomidorom koktajlowym, w tym roku spróbuje jakiejś innej odmiany na razie poszukuję w mniejszych ilościach z inną lokalizacją, standardowo ogórki krakusy, które dobrze się u mnie sprawują oraz fasolka , rzodkiewka , pewnie jakieś zioło.
W swoim warzywniku chciałabym również znaleźć warzywo, które widziałam u Eli (elam)papryko-ogórek CYKLANTERA.
A to na tyle...
Z zeszłego roku z warzywnika...

Tosiu
Czekam również z utęsknieniem na wiosnę tak już coraz bliżej, nawet już czuć - chociaż uważam, że nie jest to dobry znak , ze w lutym nie jest po lutowemu - o ile śnieg mógłby już nie padać o tyle temperatura lepiej, aby oscylowała wokół 0. Również odliczam dni do końca
Olu
Jeżeli mówisz o tej rabacie przy tarasie tam nie ma berberysa - na ten moment pozostawiłam tam 2 pęcherznice , wykopałam krzewuszkę (widoczną na zdjeciu) w to miejsce posadziłam inne rośliny :ilie, jeżówki, ostróżki. Krzewuszka to nie była przemyślana lokalizacja - z czasem rośliny zaczęły się krzewić coraz bardziej.
Berberysów u mnie skromnie - mam odmiane Admiration, Harleqin i bordowe małe kulki (nie znam odmiany), mam również berberysa od Izy (zielone liście).
aage - Aguś
Ten stan rozleniwienia jakoś dłużej trwa, pewnie to znak , że niedługo będzie wiosna. Psu wypadają kłaki w ilości ogromnej, zawsze był to znak nadchodzącej wiosny - więc sama nie wiem. Spacery nad morzem są pieknym skarbem, które należy pielęgnować o ile można i mamy morze na wyciągnięcie ręki. Czasami tak w życiu bywa, że nie doceniamy tego co mamy.
Agness - Aguś
dziękuję
Co do książek - to moja pasja i hobby - poza książkami ogrodniczymi , książki psychologiczne (ale tylko wybranych autorów) - mój kierunek studiów niestety nie jest współmierny z tym co lubię robić, czasami marzy mi się powrót na studia i inny kierunek - ale na to już chyba jestem za stara
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Kontakt:
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Kontakt:
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Jeszcze troszkę i tak będzie
.
Na wiosnę poproszę sadzonkę białych goździków
Na wiosnę poproszę sadzonkę białych goździków
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Kontakt:
Justynko - całe wiaderko Ci dam a nie sadzonkę - co roku wyrzucam ogromne ilości.
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja też poproszę jak będziesz miała nadmiar
Piękne zdjęcia,dzisiaj było dziwnie ciepło

Piękne zdjęcia,dzisiaj było dziwnie ciepło
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Kontakt:
Ja z tego ciepła nie jestem aż ta zadowolona jeszcze cały luty
trochę się martwię.
nie ma sprawy Asiu...
nie ma sprawy Asiu...
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Wiosną musimy się umówić chyba....
Piękne widoki z ogródka i spacerku.
Ja dziś też mam lenia,leżę i czytam..
Piękne widoki z ogródka i spacerku.
Ja dziś też mam lenia,leżę i czytam..
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguniu!witam serdecznie w niedzielne popołudnie!Cieszę się,że pogoda wiosenna, sporo słońca...z drugiej strony martwię się o roślinki! Z ciekawości poczytam o wspomnianej przez Ciebie książce.Widoki nadmorskie super a spacer ...wymarzony. Pozdrawiam cieplutko! 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Kontakt:
Spacer po działce w śniegu nie przyniósł żadnych skarbów wiosennych, wszystkie cebulowe albo pod śniegiem albo ich nie widać.
Więc kiedy leniwy Stefan sobie spał na kanapie

ja wybrałam się na spacer na działkę i co zobaczyłam
Dużo kretowisk

Pączki w hortensji Pnącej
Pączki magnoli

Pięknie zwisające kolczyki orzecha tureckiego

Budzącą się do życia żurawkę
młody pęd juki

Małe pędy jeżówki

-- 9 lut 2014, o 20:52 --
Ewuś pewnie nie ma problemu - wiesz, że jeszcze mam Twoje róże zdołowane w warzywniku
Bogusiu na działce jeszcze pełno śniegu, dzisiaj poszłam porozglądać się co się dzieje - niestety brodziłam w śniegu więc nie było przyjemnie. Jedynie przy tarasie śnieg odpuścił i można było zobaczyć kawałek trawy i czarnej ziemi. Książkę polecam - napisana jest z myślą o trenerach, ale przekaz tej książki jest również zarówno dla rodzica, szefa w firmie jak i zwykłego człowieka.
Więc kiedy leniwy Stefan sobie spał na kanapie

ja wybrałam się na spacer na działkę i co zobaczyłam
Dużo kretowisk

Pączki w hortensji Pnącej
Pączki magnoli

Pięknie zwisające kolczyki orzecha tureckiego

Budzącą się do życia żurawkę
młody pęd juki

Małe pędy jeżówki

-- 9 lut 2014, o 20:52 --
Ewuś pewnie nie ma problemu - wiesz, że jeszcze mam Twoje róże zdołowane w warzywniku
Bogusiu na działce jeszcze pełno śniegu, dzisiaj poszłam porozglądać się co się dzieje - niestety brodziłam w śniegu więc nie było przyjemnie. Jedynie przy tarasie śnieg odpuścił i można było zobaczyć kawałek trawy i czarnej ziemi. Książkę polecam - napisana jest z myślą o trenerach, ale przekaz tej książki jest również zarówno dla rodzica, szefa w firmie jak i zwykłego człowieka.
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Ale utuczyłaś Stefanka
Mój też by ciągle jadł,ale nie jestem taka uległa(raz to mi wskoczył do lodówki jak ją tylko otworzyłam),rano i wieczorkiem dostaje jeść- niech się nauczy 
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Kontakt:
Ewuś
To taki obżartuch , że aż wstyd mówić. Muszę go pilnować jak daję jedzenie bo pojada starszemu , a tamten nie potrafi wywalczyć o swoje stąd strasznie schudł. Też im daje raz dziennie + resztki stołowe. Sądzę, że on tak i tak stołuje się gdzieś sąsiadów.
Ale uparciuch z niego straszny skacze po szafkach, stołach już ścierką nie raz dostał i nic go to nie uczy dalej swoje.
To taki obżartuch , że aż wstyd mówić. Muszę go pilnować jak daję jedzenie bo pojada starszemu , a tamten nie potrafi wywalczyć o swoje stąd strasznie schudł. Też im daje raz dziennie + resztki stołowe. Sądzę, że on tak i tak stołuje się gdzieś sąsiadów.
Ale uparciuch z niego straszny skacze po szafkach, stołach już ścierką nie raz dostał i nic go to nie uczy dalej swoje.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aguniu wiosna już u Ciebie coraz zieleńsza, roślinki pchają się na świat.... U mnie jeszcze dużo śniegu, ale dziś od rana pada deszcz i podejrzewam, że wszystko się stopi..... a ptaki dziś od rana tak świergolą, jakby to był już co najmniej kwiecień
Słyszałam w radio, że już przyleciały pierwsze bociany...... wcale mnie to nie cieszy, bo jeśli przyjdą mrozy, to będzie podobna sytuacja, jak w zeszłym roku, że będą marznąć, nie będą miały co jeść i część z nich będzie wracać z powrotem
Kociaczek cudny

Słyszałam w radio, że już przyleciały pierwsze bociany...... wcale mnie to nie cieszy, bo jeśli przyjdą mrozy, to będzie podobna sytuacja, jak w zeszłym roku, że będą marznąć, nie będą miały co jeść i część z nich będzie wracać z powrotem
Kociaczek cudny