Ciemiężyca zielona lub czarna ...
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ciemiężyca zielona lub czarna ...
Witam. W ubiegłym roku w Tatrzańskim Parku Narodowym na zboczu przy szlaku sfotografowałem taką oto roślinkę. Nie znam jej nazwy, chcę ją mieć w swojej kolekcji bylin ponieważ ma niespotykaną barwę kwiatów.
http://img577.imageshack.us/img577/2055/cotojest.png
http://img577.imageshack.us/img577/2055/cotojest.png
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za roślina?
Ciemiężyca zielona.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Genialnie.
Już ją kupiłem
Już ją kupiłem

Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, o 17:06 przez Karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunęłam link do allegro
Powód: usunęłam link do allegro
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
U mnie w lesie jest kilka stanowisk tej rośliny .
Co do uprawy w ogródku to napiszę , że ciemiężyca jest dla ślimaków rarytasem . Nawet funkie omijają , zostawiając je na drugie śniadanie . Ogałacają ją do gołego pędu i nie pozwalają jej na całkowite rozwinięcie się . Dlatego nie wiem jakby dawała sobie radę w takich warunkach jakie panują w ogrodzie .
Ze zdjęcia Marconi bardziej bym chciał mieć ten rdest wężownik ( na zdj.różowy kłos )
Co do uprawy w ogródku to napiszę , że ciemiężyca jest dla ślimaków rarytasem . Nawet funkie omijają , zostawiając je na drugie śniadanie . Ogałacają ją do gołego pędu i nie pozwalają jej na całkowite rozwinięcie się . Dlatego nie wiem jakby dawała sobie radę w takich warunkach jakie panują w ogrodzie .
Ze zdjęcia Marconi bardziej bym chciał mieć ten rdest wężownik ( na zdj.różowy kłos )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Potwierdzam,że jest to przysmak ślimaków.Ale patrzę też z zazdrością na tą fotkę-piękne,zdrowe egzemplarze,u mnie w ogródku taka nie jest.
Halina
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba ja zastanowię się nad jej kupnem 

W ogrodzie nigdy nie będzie mieć takich warunków jak w naturze i raczej nie będzie tak piękna . Najładniej wygląda wczesną wiosną . Po kwitnieniu ( latem ) zaczyna zasychać i robi się brzydka .halina522 pisze:Potwierdzam,że jest to przysmak ślimaków.Ale patrzę też z zazdrością na tą fotkę-piękne,zdrowe egzemplarze,u mnie w ogródku taka nie jest.
Nie wiem czy na dzikich łąkach są jeszcze inne rdesty tak kwitnące, ale u mnie na łąkach pełno takich różowych baziamadyn pisze:Ze zdjęcia Marconi bardziej bym chciał mieć ten rdest wężownik ( na zdj.różowy kłos )

W ogródku niestety nie mam

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ciemiężycę, ale czarną, spotkałam minionego lata w sierpniu na działce znajomych na Warmii.
Przepiękna ,dorodna i zdrowa.Rośnie w bardzo wilgotnej ziemi ale rośnie fantastycznie.
Ale zieloną też mogłabym mieć ,aż oczy się śmieją do niej

Przepiękna ,dorodna i zdrowa.Rośnie w bardzo wilgotnej ziemi ale rośnie fantastycznie.
Ale zieloną też mogłabym mieć ,aż oczy się śmieją do niej

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ciemiężyca zielona lub czarna ...
Zielona ma kwiaty podobne do kalanchoe 

- kasiaS87
- 50p
- Od: 13 sty 2014, o 11:05
ja mam taka zielona i nawet nasiona zawiązała, tylko nie mogę jakoś jej wysiać, na różne sposoby próbowałam i nic, może ktoś wie jak ja to zrobić 
a ta fotka w lesie cieszy oko
super to wygląda

a ta fotka w lesie cieszy oko

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Tak Kasiu myślę, że możesz je spokojnie wysiać teraz do doniczki i przetrzymaj w domu ok. 4 tygodni. Temperatura w granicach 20*C. A potem na dwór (można przysypać śniegiem lub wstawić do tunelu). W każdym razie przez kolejne 6 tygodni powinna mieć temp. w przedziale -4 do +4*C.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Jest piękna, ja też muszę ją mieć