
Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
No a ja uważam że taka sama zabawa jest ze zwykłą kapustą jak i włoska ja to wszystko wykonuję w garze i potopu nie mam a odkrojone liście wkładam do zlewozmywaka i liście obciekają i to cała tajemnica  
			
			
									
						
							
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
			
						...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 6235
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Płocka
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
W moim słowniku oznacza namówić na coś, na co nie bardzo się ma ochotęcantati pisze:Renia, co to znaczy "skaczorować"?

Poczytam jeszcze troszkę, to i ja gołąbki zrobię. Kapusty dwie już mam (miałam robić kiszoną), mielone w zamrażarce, ba nawet ryż ugotowany...
pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...
			
						Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...- cantati
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Zuzola, Kasiu witaj   
 
Dorociu, przepis na potop przedni
Elu dzięki Ta włoska mnie korci... Z grzybami
 Ta włoska mnie korci... Z grzybami   
 
Renia hahaha! Dobre
  Dobre   To namawiaj, ale jak masz kapustę, ryż i mielone, to rozmrażaj jutro i do dzieła
 To namawiaj, ale jak masz kapustę, ryż i mielone, to rozmrażaj jutro i do dzieła 
			
			
									
						
							 
 Dorociu, przepis na potop przedni

Elu dzięki
 Ta włoska mnie korci... Z grzybami
 Ta włoska mnie korci... Z grzybami   
 Renia hahaha!
 Dobre
  Dobre   To namawiaj, ale jak masz kapustę, ryż i mielone, to rozmrażaj jutro i do dzieła
 To namawiaj, ale jak masz kapustę, ryż i mielone, to rozmrażaj jutro i do dzieła 
Pozdrawiam, Dorota
			
						- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Lazania jeszcze mi nigdy nie wyszła, poddałam sie.
			
			
									
						
										
						- usa1276
- 1000p 
- Posty: 2243
- Od: 22 sty 2012, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: świetokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
A ja z przepisu na lazanię chętnie skorzystam 
zrobiłam raz ale z pomidorów całych ze słoiczka nie przeszła i był to jednorazowy obiadek
ten jest prosty
			
			
									
						
										
						zrobiłam raz ale z pomidorów całych ze słoiczka nie przeszła i był to jednorazowy obiadek
ten jest prosty
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Zawsze robiłam z kupnego makaronu, nigdy nie zmiekł tak jak trzeba. Zalewałam sosem, odstawiałam zanim zaczełam piec....potem próbowałam obgotować, ale mi sie sklejał. Tu jest domowe ciasto, zobaczymy czy wyjdzie. Zamelduję wieczorkiem.
			
			
									
						
										
						- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Witaj Laseczka.
Jak zwykle smakowicie, gwarno i wesoło 
 
Względem kapusty i gołąbków to mam tak samo jak Dorcia i zaraz przechodzi mi chęć na tego typu gołąbki, ale z pociętą trobno kapustą to juz nie ma problemu, mogę robić
  i zaraz przechodzi mi chęć na tego typu gołąbki, ale z pociętą trobno kapustą to juz nie ma problemu, mogę robić
Lasagne robiłam w życiu raz i po prostu stwierdziłam, że mnie nie lubi a ja na siłę nie będę uszczęśliwiać 
 
No i teraz wyszło, że jestem garowa miernota 
 
Ale za to, na usprawiedliwienie ni z gruszki ni z pietruszki, wychodzi mi zwijany makowiec 
 
Ostatnio stwierdziłam, że eM po chorobie zmieniły się diametralnie kubki smakowe i jedynym słusznym posiłkiem jest kotlet schabowy 
 
Jedna rzecz którą mi się udało przeforsować to zamiana mięsa na "kurczacze"
			
			
									
						
							Jak zwykle smakowicie, gwarno i wesoło
 
 Względem kapusty i gołąbków to mam tak samo jak Dorcia
 i zaraz przechodzi mi chęć na tego typu gołąbki, ale z pociętą trobno kapustą to juz nie ma problemu, mogę robić
  i zaraz przechodzi mi chęć na tego typu gołąbki, ale z pociętą trobno kapustą to juz nie ma problemu, mogę robićLasagne robiłam w życiu raz i po prostu stwierdziłam, że mnie nie lubi a ja na siłę nie będę uszczęśliwiać
 
 No i teraz wyszło, że jestem garowa miernota
 
 Ale za to, na usprawiedliwienie ni z gruszki ni z pietruszki, wychodzi mi zwijany makowiec
 
 Ostatnio stwierdziłam, że eM po chorobie zmieniły się diametralnie kubki smakowe i jedynym słusznym posiłkiem jest kotlet schabowy
 
 Jedna rzecz którą mi się udało przeforsować to zamiana mięsa na "kurczacze"
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
			
						Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- 
				chudziak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Lasagne robię dość często ale żeby płaty nie były "surowe" to robię tak : we wrzątku rozpuszczam ( niezdrową  ) kostkę rosołową  i przez chwilę moczę płaty z tym ,że nie wkładam od razu wszystkich bo rzeczywiście się posklejają tylko tyle co na daną warstwę potrzebuję a poza tym sos pomidorowo- mięsny też nie może być "zbyt suchy" no a beszamel z zasady "suchy" nie jest.
 ) kostkę rosołową  i przez chwilę moczę płaty z tym ,że nie wkładam od razu wszystkich bo rzeczywiście się posklejają tylko tyle co na daną warstwę potrzebuję a poza tym sos pomidorowo- mięsny też nie może być "zbyt suchy" no a beszamel z zasady "suchy" nie jest.
			
			
									
						
										
						 ) kostkę rosołową  i przez chwilę moczę płaty z tym ,że nie wkładam od razu wszystkich bo rzeczywiście się posklejają tylko tyle co na daną warstwę potrzebuję a poza tym sos pomidorowo- mięsny też nie może być "zbyt suchy" no a beszamel z zasady "suchy" nie jest.
 ) kostkę rosołową  i przez chwilę moczę płaty z tym ,że nie wkładam od razu wszystkich bo rzeczywiście się posklejają tylko tyle co na daną warstwę potrzebuję a poza tym sos pomidorowo- mięsny też nie może być "zbyt suchy" no a beszamel z zasady "suchy" nie jest.- sweety
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
A ja kupne parzę przez 3 minuty - pojedynczo. Podobnie robię z canelloni. I zawsze są takie jak mają być al dente  A nadzienie? Często fantazyjne
 A nadzienie? Często fantazyjne  
			
			
									
						
										
						 A nadzienie? Często fantazyjne
 A nadzienie? Często fantazyjne  
- 
				chudziak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
PS Płaty  - "kupne"  choć od niedawna mam maszynkę do makaronu to może i płaty do lasagne zrobię sama  
			
			
									
						
										
						
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 6235
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Płocka
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Gołąbków jednak nie zrobiłam, ale nie mam też koncepcji na wykorzystanie ugotowanego ryżu. Macie jakiś pomysł na zapiekankę ,,ryżową"?
			
			
									
						
							pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...
			
						Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...- Judyta84
- 200p 
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
chudziak swojskie płaty lasagne są najlepsze ja robie sama tylko niestety nie mam maszynki i musze sobie ręcznie kroić ale smak warty jest wysiłku.
			
			
									
						
										
						- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ryz powiadsz.....zrób farsz jak do gołabków i nadziej paprykę. Zrób na słodko zapiekany z tartymi jabłkami.
			
			
									
						
										
						- 
				chudziak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Może ryż zapiekany z jabłkami albo coś na kształt risotta  - w zależności jakie masz produkty i jakie preferencje smakowe  
			
			
									
						
										
						
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia











 
 
		
