Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

U mnie pojawiło się pytanie o same skrzynki, bo są bardzo wysłużone i część popękała. A na tarasie teściowej z kolei są zbyt płytkie i zbyt ciemne - bardzo wysycha w nich ziemia, mimo podlewania.
Macie jakieś sprawdzone rodzaje? Widzę w sieci, że są różne modele, np. z nawadnianiem. Czy to się sprawdza? Widzę, że te z nawadnianiem są głębsze, może to by pomogło?
Do tej pory miałam takie najzwyklejsze.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Też mam takie zwykłe, sprawdzają się dobrze, bo wystarczy że trzymam się jednego wzoru i koloru i nie ma misz-maszu. W tym roku i tak będę musiała dokupić kilka, wezmę te same wzory, ewentualnie trochę głębsze, ale bez nawadniania. A stopniowo będę je ubierała w jakieś obudowy drewniane, braciszek obiecał, że wydzierga takie skrzynie, w których mogę włożyć nawet kilka skrzynek/doniczek.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

CZEŚĆ! :wit Staram się kupować skrzynki balkonowe jednego koloru i głębokie. Jeżeli dodatkowo będą obudowane drewnem to już super. Co do nowości to chciałam zaproponować do kompozycji kwiatowych laurencję, która kwitnie do przymrozków, ma ładny błękitny kolor i nadaje całej aranżacji lekkości. Miałam posadzoną z pelargoniami. Zbieram jej nasionka i wysiewam corocznie na parapecie, kępkami wsadzam do skrzynek, nie łapią jej robaki fruwające i pełzające ani grzyby, musi mieć tylko wilgotną ziemię. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W kwestii doniczek- mam Bardzo nasłonecznione schody i miałam tam kupione donice głębokie 9litrowe, sprawdzają się świetnie trzymają wilgoć dosyć długo (przy dużym słońcu podlewam raz dziennie) dopiero późnym latem jak bryły korzeniowe roślin przerosną ziemię dopiero wtedy trzeba je częściej podlewać
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Co do wspomnianej wyżej laurencji, to ja kupiłam w zeszłym sezonie sadzonki i gdy podrosły zrobiłam z nich szczepki- w czerwcu bardzo szybko w ciągu kilku dni puszczają korzenie w wodzie.Te kwitły posadzone do gruntu na murku do samych mrozów, a te wcześniejsze bardzo wyrosły i po upałach wyraźnie straciły na urodzie.Po przycięciu odbiły, ale nie kwitły już tak ładnie ja te drugie sadzonkowane.Śliczne roślinki, ale trudno trafić na sadzonki, w zeszłym roku pierwszy raz mi się to udało.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

SELLI - rzeczywiście trudno kupić sadzonki laurencji, dlatego zbieram nasionka i możliwe że "parapetowe" są trochę późniejsze i dlatego utrzymują dłużej kwiaty i świeżość. Pierwsze sadzonki kupiłam na targowisku. Pozdrawiam!
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Laurencję oglądałam w zeszłym roku na zdjęciach, szukałam nasion, ale bez powodzenia.
W tym roku były u Legutki, ale nie zamówiłam, bo ograniczam ilość roślin do wcześniejszego wysiewu w domu.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie tradycyjnie do skrzynek pójdzie lobelia, pelargonia, surfinia
i petunia.
Oczywiście w różnych kompozycjach.
Może dokupię jeszcze coś w białym kolorze ale to już maju,
chyba że polecicie coś abym wysiała jeszcze w domu.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

U mnie laurencja wypadła z ubiegłorocznych zakupów, ale w tym roku będzie. Rekwiat i Legutko ją mają.
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

GERTRUDA pisze:[/url] Obrazek
Zapisuję zdjęcie w moich "inspiracjach" ze względu na czubatkę :wink: Już zakupiłam jej nasiona i mam zamiar skomponować ją z aksamitką, przetacznikiem, złocieniem karłowym i smagliczką. Może jeszcze jakiś goździk do towarzystwa :)
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Wyglada wspaniale! Piękne połączenie, lubie blekity z bialosciami - gratulacje! ;:108
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Bardzo ładna kompozycja na zdjęciu GERTRUDY. Oprócz ładnych petunii przyciąga wzrok werbena. Chciałam zaproponować do skrzynek jeszcze skrętnik skalny, którego mam od 6 lat. W kompozycjach wygląda ładnie, ale porywa wzrok kolor kwiatów - fiołkowy. W osobnej donicy wiszącej szczególnie ładnie wygląda. Nie musi mieć mokro, robaki i grzyby są mu obce. We wrześniu biorę kilka sadzonek i przechowuję przez zimę. Mam nieudane zdjęcie, ale wkleję. Jeszcze jedno skrętnik kocha słońce.

Obrazek
x-Cz-a

Post »

Południową patelnię także ? ;:218
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

CZEREŚNIA: literatura podaje miejsce lekko zacienione, ale wniosek z mojego 6 letniego doświadczenia to może być pełne południowe słońce wtedy obficie kwitną, a ziemia przesuszona im nie szkodzi. Pozdrawiam!
x-Cz-a

Post »

To może zagości u mnie ;:108 zawsze miałam wielką ochotę na niego :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”