Moja mała Oranżeria cz.3
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja mała Oranżeria cz.3
Bleee
Czasem lepiej nie wiedzieć co tam siedzi... A tak na poważnie - pomogło? Używałam innego środka i o ile wszystko co w ziemi wytłukł to po pewnym czasie i tak miałam "następne pokolenie" z ocalałych dorosłych muszek
Oszaleć można. Do tego jeszcze przędziorki na 2 storczykach, o ironio, na tym na którym on "przyszły" pokazały się dopiero teraz, prawie po 3 miesiącach, wcześniej wylazły na innej roślinie 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W doniczkach na razie nie widzę ,ale ziemiórki jeszcze czasem łatają
, tabliczki z lepem działają , przedziora nie widać .Storczyków już nie mam -zmarniały korzenie i liście ,ostał mi się ino jeden
U mnie
i robię teraz fotki zapomnianych .
U mnie
- Blueberry

- Kontakt:
O, to czekamy na fotki, czekamy
Gdyby nie to, że larwy zeżarły paproć, to bym się do tych dodatkowych latających lokatorów przyzwyczaiła, uciążliwi nie są, nie gryzą, a czasem kot ma ubaw jak je łapie, a ja mam ubaw z kota
Też się bałam że stracę to dendrobium, już myślałam, że jest po keikach, a były takie ładne, niedługo bym je przesadzała... Na szczęście po przeniesieniu na inne okno jest zdecydowanie lepiej - przędziorki są nadal, ale liście rosną na potęgę, maluchy też odżyły, ba, dorosła roślina zaczęła na potęgę produkować nowe
Teraz w sumie jest ich chyba z 10, jak wyplenię szkodniki, to połowa będzie do oddzielenia, duże są, tylko muszę zamówić odpowiednią ilość małych doniczek i plantację czas zakładać
A jak się zrobi cieplej to poszukam chętnych przynajmniej na część z nich, bo co ja zrobię z taką ilością jednakowych storczyków? 
Gdyby nie to, że larwy zeżarły paproć, to bym się do tych dodatkowych latających lokatorów przyzwyczaiła, uciążliwi nie są, nie gryzą, a czasem kot ma ubaw jak je łapie, a ja mam ubaw z kota
Też się bałam że stracę to dendrobium, już myślałam, że jest po keikach, a były takie ładne, niedługo bym je przesadzała... Na szczęście po przeniesieniu na inne okno jest zdecydowanie lepiej - przędziorki są nadal, ale liście rosną na potęgę, maluchy też odżyły, ba, dorosła roślina zaczęła na potęgę produkować nowe
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- aleksanderk

Na jedną dwie rośliny jest metoda . Donicę do wora foliowego ,spryskać i podlać np Bi 58 . wór zawiązać i zostawić na 24 godz -wszystkie ścierwa się zagazują .
Gratuluję takiej ilości maluszków .
,jak podrosną to chętni się znajdą .
Gratuluję takiej ilości maluszków .
- Blueberry

- Kontakt:
Dziękuję w imieniu roślinki
Dziękuję też za radę - o wkładaniu do wora wiedziałam, ale o zostawianiu go na 24 godz to już nie
Mam nadzieję że jeden oprysk wystarczy i nie będę musiała więcej truć roślin
A potem wykopię resztę storczy na ten sam parapet, może dziady w końcu zakwitną 
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- aleksanderk

Ja tak gazowałem dwie kalatee-roślinom nie zaszkodziło ,a wszelkie robactwo padło
U mnie storczyki stały na zachodnim parapecie i ładnie kwitły ,nawet pędy się rozgałęziały ,ale chyba skrytobójca przędzior niezauważony je załatwił
Dawno nie pokazywane ,a przecież u mnie w Oranżerii rosną
Dwa Aichrysony . Prezent od moderatorki Iwonki

Begonie REX

Grubuszki Habbitki

Wilczomlecz trój żebrowy . Pilea Cadieri

Episcia Cuperata . Filodendron Scandeus variegata . Obie od koleżanki Tesi

Trzykrotka .Maranta Leuconeura 'Kerchowena '

Tamaja -rośnie jak szalona jak kupiłem miała dwie małe gałązki ,a teraz ma kilka pędów i osiągnęła78 cm od parapetu
. Begonia Królewska .

Ptaszek w Oplątwach

Dla wyjaśnienia .Te bez
kupiłem sam na giełdzie , a może nie .

U mnie storczyki stały na zachodnim parapecie i ładnie kwitły ,nawet pędy się rozgałęziały ,ale chyba skrytobójca przędzior niezauważony je załatwił
Dawno nie pokazywane ,a przecież u mnie w Oranżerii rosną
Dwa Aichrysony . Prezent od moderatorki Iwonki

Begonie REX

Grubuszki Habbitki

Wilczomlecz trój żebrowy . Pilea Cadieri

Episcia Cuperata . Filodendron Scandeus variegata . Obie od koleżanki Tesi

Trzykrotka .Maranta Leuconeura 'Kerchowena '

Tamaja -rośnie jak szalona jak kupiłem miała dwie małe gałązki ,a teraz ma kilka pędów i osiągnęła78 cm od parapetu

Ptaszek w Oplątwach

Dla wyjaśnienia .Te bez
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Wilczomlecz trójżebrowy kiedyś uszkodziłam i 'uwaliłam' kawałek od góry. Zła byłam na siebie, że hej. Ale tylko chwilę, bo tak pięknie się rozkrzewił, że 
- aleksanderk

To zrobił fajna niespodziankę
-dobry sposób na rozkrzewienie . Może i ja niechcący ten najwyższy odrost -sam czubek 
- Blueberry

- Kontakt:
Ach śliczne, zwłaszcza begonie (te kolorowe listki...
) i oplątwy
cała reszta też niczego sobie, dorodne roślinki
Mówisz że zagazowanie nie zaszkodzi... W takim razie chyba i 2 innym storczom się dostanie, bo nie podobają mi się uszkodzenia na liściach - niby pajęczyny nie widać, ale coś podejrzanie to wygląda
Mówisz że zagazowanie nie zaszkodzi... W takim razie chyba i 2 innym storczom się dostanie, bo nie podobają mi się uszkodzenia na liściach - niby pajęczyny nie widać, ale coś podejrzanie to wygląda
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
No, no, no, ale dałeś teraz po oczach
tyle cudowności do tej pory tak ukrywać przed nami
no ale na szczęście pokazałeś i my też możemy nimi oczy nacieszyć
Tylko że teraz kusisz mnie tymi liściowymi begoniami, a miałam mieć same drzewiaste
oj biedne moje parapety 
Tylko że teraz kusisz mnie tymi liściowymi begoniami, a miałam mieć same drzewiaste
- aleksanderk

Natalio najwięcej w korzonkach -podlej ,po kilku minutach weź lupkę to zobaczysz jak wyłażą
Tesiu a co mi tam -sobota ,dużo czasu to i inni obejrzą .
Tesiu a co mi tam -sobota ,dużo czasu to i inni obejrzą .
- Blueberry

- Kontakt:
Dobrze wiedzieć
Widzę że jednak forum to forum, ludzie tu niezastąpieni - o przędziorkach wszędzie pisali że siedzą w liściach, ni w korzeniach, a od Ciebie dowiaduję się, że jest inaczej.
W takim razie jeszcze jedno pytanie, może coś doradzisz: to białe hippeastrum które teraz pokazuję u siebie zaatakowała mi czerwona plamistość. Prawdopodobnie przeniosło się z cebuli z B..., tamta była nie do uratowania, ale ta ma szansę. Na miejscu nie mają żadnych środków, więc dzisiaj coś zamówię przez internet. Mam całą listę środków, ale pozostaje pytanie: który? Masz może jakieś doświadczenie w walce z tą chorobą?
W takim razie jeszcze jedno pytanie, może coś doradzisz: to białe hippeastrum które teraz pokazuję u siebie zaatakowała mi czerwona plamistość. Prawdopodobnie przeniosło się z cebuli z B..., tamta była nie do uratowania, ale ta ma szansę. Na miejscu nie mają żadnych środków, więc dzisiaj coś zamówię przez internet. Mam całą listę środków, ale pozostaje pytanie: który? Masz może jakieś doświadczenie w walce z tą chorobą?
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Właśnie dlatego Ci o tym powiedziałam. Na początku nieco krwawił mleczkiem, ale jak zaschło to już nie było niemal śladu, a do miesiąca miał 3 nowe segmenty 
- aleksanderk

ODPUKAĆ -kto puka
-przeprasza tak mi się skojarzył dowcip
Na szczęście nie miałem z tym styczności -poszukaj na forum .
-- So 01 lut 2014 13:26 --
Aniu przy najbliższym podlewaniu podejrzewam że się przewróci .
.nie ,a jak w innym miejscu się odłamie
,Idę teraz świadomie go odłamać 
Na szczęście nie miałem z tym styczności -poszukaj na forum .
-- So 01 lut 2014 13:26 --
Aniu przy najbliższym podlewaniu podejrzewam że się przewróci .
- Blueberry

- Kontakt:
To faktycznie szczęście
Hmm, więc pozostaje trochę wybór na chybił-trafił, bo co osoba, to inny preparat i też piszą, że skuteczny
Niestety, taki który likwiduje chorobę w 99% jest zdecydowanie za drogi, trzeba poszukać czegoś tańszego 
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia