Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz naprawdę fajną dużą kolekcję i zielone ręce :) Grubosz znaleziony mnie zachwycił! Co do hibiskusa, ja mojego z pąkami musiałam 2 razy wystawiać na balkon bo go pryskałam, wiatr nim targał niemiłosiernie, ale po wniesieniu do domu nadal trzyma pąki, mam nadzieję że nie zrzuci. Jak zimno na polu to zaryzykowałabym i wniosła. Nawet jak zrzuci to pewnie pojawią się nowe pąki. Tylko pamiętaj o dużej wilgotności i spryskiwaniu.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Kwiato_maniaczko oczywiście, że pozwole, nawet zapraszam częściej :)

Jestem szczęśliwym człowiekiem. Mój hibiskus mnie dzisiaj z samego rana postanowił zaskoczyć, ale to za chwile :)

Ceropegia, którą już znacie, dziś postawiłe (nie wiem czemu i po co) swoje kwiaty, co wygląda dość dziwnie ale fajnie:

Obrazek

No to teraz czas na hibiskusa, kwiat tak bardzo mnie zachwycił, że zrobiłem ponad 30 zdjeć, dodam mniej, ale też sporo. Czuje się zadowolony :) Myślę jednak coraz poważniej o przeniesieniu hibiskusa do domu, z tym, że nie wiem czy na miejsce zimowania, czy na słoneczny i ciepły parapet południowy. Mam nadzieje, że wyrazicie swoje opinie tak jak wcześniej (za co bardzo dziękuję :) ) i pomożecie w podjęciu decyzji. Teraz zapraszam was do oglądania pierwszego kwiatu mojego hibiskusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam, że tyle zdjeć na raz, ale jestem tak zadowolony i tak bardzo podoba mi się ten kwiat, że nie umiałem się powstrzymać. :oops:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Jest wspaniały, dech zapiera. Boski. Zdjęć wcale nie za wiele. Ja moje już wniosłam do domu, za zimno - jak dla mnie :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Cudny Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ piękna, soczysta czerwień... kwiatek jest aż... smakowity :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Oj jaki piękny! Zaraz idę mojej róży pokazać, coby się szybciej decydowała na rozkwit. Piękna czerwień :shock:
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Cieszę się, że wam się podoba :) Myślałem, że mój hibiskus jakoś późno kwitnie, a tu Katrina26 mówi, że jej też jeszcze nie zakwitł. Rano nie umiałem się powstrzymać i podskoczyłem na ogród zobaczyć kwiat, myślałem, że już się bedzie zamykać bo mija dzień od jego otwarcia, a on się w słoneczku opala :) Po temperaturze wody wywnioskowałem, że w nocy musiało być na prawdę zimno, nie wiem co robić z tymi roślinami... Musiałbym hibiskusa, dracene, jukke i azalie już chyba wnieść... mandarynka sobie da rady jeszcze, no a ukorzeniające się sadzonki azali chyba też nie będą zachwycone taką niską temperaturą, to je trzeba wnieść...

Wnosicie już do domu swoje rośliny?

No a teraz 2 poranne zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Ten kwiat jest jak nie z tego świata... :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

U mnie było 6 stopni w nocy. Ja bym pownosiła do domu.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiat faktycznie bajkowy!Rano jest rzeczywiście zimno,ja dziś obudziłam się zmarznięta... :P
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

śliczny kolor tego hibiskusa - taki soczysty :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Twój hibciu cudnie zakwitł. Ma przepiękny kolor - nie mogę się napatrzeć na niego.
Obrazek

A co do późnego kwitnięcia - to wcale nie późno. Hibcie kwitną (wg książek) od marca do września. Mój miał pierwsze pąki już w końcu lutego. Od tamtej pory kwitnie cały czas i ma jeszcze mnóstwo pąków. Więc na pewno długo jeszcze będzie kwitł :) Ale mój hibek to jest taka kochana bestia, że w ciągu okresu kwitnienia to ponad 200 kwiatów ma :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Wczoraj wniosłam do domu większość sierotek z balkonu - mi zimno, to może im też :wink: Piękny hibek. Może kiedyś się wymienimy?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

treissi pisze:w ciągu okresu kwitnienia to ponad 200 kwiatów ma :)
200? 200? dwieście kwiatów? to musi być coś wspaniałego.

Może kiedyś się wymienimy?
Chętnie :) jednak najpierw musze jakoś więcej miejsca wykombinować :P rodzice zapowiadają jeszcze wymiane mebli w pokoju w którym trzymam rośliny więc będę miał mniej miejsca :(

Wieczorem chyba pozbieram rośliny do domu, dziś niech jeszcze mają troche słońca :) Bardzo się cieszę, że podobał się wam kwiat mojego hibiskusa. Mam nadzieję, że po wniesieniu rośliny do domu, nie zrzuci pąków. Trzymajcie za to kciuki. :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Tak. Tylko, że jednorazowo to on ma rozwinięte nie więcej niż 3 kwiaty. I tak codziennie nowe rozkwitają, a stare opadają :)

Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Niesamowite :) podzielisz się może swoimi umiejętnościami i powiesz jakiej ziemi używasz i jak zimujesz go? Pięknego go masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”