Nasz staw był kiedyś hodowlanym...z karpiami na własny użytek. W związku z tym,ze podczas naszych wakacyjnych wyjazdów/ najczęściej/ miejscowi wędkarze urządzali sobie zawody...stwierdziliśmy ,ze nie ma sensu karmić dla kogoś/ pszenicę musieliśmy kupować/. Teraz jest raczej ozdobą ogrodu...i miejscem ujeżdżania na łyżwach. Karasie ...owszem rozmnażają się w niesamowitym tempie. Szczupaczki wpuszczone, amury tez będą...a myślę,że i jeszcze trafił by się karp. Niestety moi panowie/ eM i synowie/ nie są wędkarzami, za to szwagier przyjeżdżający z dolnośląskiego...może całymi godzinami odławiać... zapomina nawet wtedy o jedzeniu.
Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata
- bwoj54
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata
Ewuniu!...jak miło Ciebie gościć
Witam serdecznie
Nasz staw był kiedyś hodowlanym...z karpiami na własny użytek. W związku z tym,ze podczas naszych wakacyjnych wyjazdów/ najczęściej/ miejscowi wędkarze urządzali sobie zawody...stwierdziliśmy ,ze nie ma sensu karmić dla kogoś/ pszenicę musieliśmy kupować/. Teraz jest raczej ozdobą ogrodu...i miejscem ujeżdżania na łyżwach. Karasie ...owszem rozmnażają się w niesamowitym tempie. Szczupaczki wpuszczone, amury tez będą...a myślę,że i jeszcze trafił by się karp. Niestety moi panowie/ eM i synowie/ nie są wędkarzami, za to szwagier przyjeżdżający z dolnośląskiego...może całymi godzinami odławiać... zapomina nawet wtedy o jedzeniu.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogusiu
Mój M lubi wędkować jak mieliśmy dużą działkę to nawet zaczęliśmy kopać staw i miał być hodowlany
Mój M lubi wędkować jak mieliśmy dużą działkę to nawet zaczęliśmy kopać staw i miał być hodowlany
Pozdrawiam Alicja
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Gratulacje dla zdolności syna
muszę mojemu pokazać, może coś takiego wykona
Oglądając Twój ogród widzę jaki mój niedoskonały, tak chciałabym aby i u mnie były ogromne kępy kwiatów, może za kilka lat tak pięknie roślinki zagęszczą się.
Wczoraj bratki miniaturki ( na opakowaniu nazwa fiołek rogaty) wysiałam, teraz nich się dzieje co chce.
Oglądając Twój ogród widzę jaki mój niedoskonały, tak chciałabym aby i u mnie były ogromne kępy kwiatów, może za kilka lat tak pięknie roślinki zagęszczą się.
Wczoraj bratki miniaturki ( na opakowaniu nazwa fiołek rogaty) wysiałam, teraz nich się dzieje co chce.
- bwoj54

Aluniu!...no to zapraszam do siebie na odłów.
Wiem ...czasami w życiu zdarzają się takie sytuacje,ze całkowicie odmieniają nasze życie i zmuszają do podjęcia takich a nie innych decyzji . My swój staw powiększaliśmy, oczyszczaliśmy w latach 90- tych. Wtedy była woda niemal krystaliczna, dno przy brzegu wysypaliśmy płukanym żwirkiem,,,mieliśmy swoje własne kąpielisko.
Z czasem dno zaczęło się zamulać ...więc pozostawało pływanie pontonem...teraz tylko jazda na łyżwach. Sporo pracy trzeba włożyć w należyte utrzymanie. Udręczeniem są osuwające się skarpy.
Dorotko!
...no co Ty kochana opowiadasz...wiesz ile mój ma niedoskonałości/ oczywiście ogród/. Nie ubolewam...to jest mój/ czyt. nasz ogród /...w którym wspaniale spędzamy wolny czas . Są miejsca, gdzie jest już dojrzały drzewostan...i nie mam zamiaru tego zmieniać. Nastawiona jestem na kolorowe rabatki wokół albo w sąsiedztwie dominującego tu iglastego drzewostanu. Rabatki te są młode ....od 2010 roku . Tu gdzie są wielkie łany kwiatów...do roku 2009 był warzywnik. Nasadzenia u mnie są spontaniczne
Drewniane ludki ...łatwe do wykonana...one były dawno robione, teraz syn śmieje się gdy na nie patrzy.
Z czasem dno zaczęło się zamulać ...więc pozostawało pływanie pontonem...teraz tylko jazda na łyżwach. Sporo pracy trzeba włożyć w należyte utrzymanie. Udręczeniem są osuwające się skarpy.
Dorotko!
Drewniane ludki ...łatwe do wykonana...one były dawno robione, teraz syn śmieje się gdy na nie patrzy.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Bogusiu bardzo dziękujemy
dużo bardzo dużo pracy w łożyliście w ten staw 
Pozdrawiam Alicja
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
No a u mnie w ogródku teraz dominuje biel i niech ta kołderka zostanie
Pozdrowionka 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- bwoj54

Alu!...bardzo dużo i cały czas trzeba na bieżąco dbać , aby nie urobić się "po łokcie"
Eluniu!...no i dobrze,ze roślinki okryte...my możemy spokojnie spać.
U mnie dzisiaj tez trochę dosypało...a na termometrze -6,5C 
Eluniu!...no i dobrze,ze roślinki okryte...my możemy spokojnie spać.
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Super karaski.Pamiętaj ,że ja też jestem z dolnośląskiego.
W stawie Parkowym też pływają takie ławice, ale głównie kolorowe.
W stawie Parkowym też pływają takie ławice, ale głównie kolorowe.
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Bogusiu zaczęłam czytać pierwsze słowa i zastanawiałam się kto jest niedoskonały ogród czy syn
Bo ja w obydwu widzę same plusy
Takie swojskie ogrody jak Twój bardzo lubię. Od razu widać , że jest tworzony samodzielnie, spontanicznie z dużym sercem. Oto chodzi, aby nam i naszym najbliższym się podobał, aby w nim miło spędzać każdą wolną chwilkę.
Drewniane ludki pokażę mojemu młodzieńcowi, może kiedyś znajdzie czas i coś takiego wystruga i zbije.
Moje wysiane pelargonie ruszyły, na razie jedna siewka wyszła na wierzch, ale już się z tego cieszę.
Drewniane ludki pokażę mojemu młodzieńcowi, może kiedyś znajdzie czas i coś takiego wystruga i zbije.
Moje wysiane pelargonie ruszyły, na razie jedna siewka wyszła na wierzch, ale już się z tego cieszę.
- bwoj54

Jurku!
....oczywiście ... nie zapominam, że Ty z pięknych okolic dolnośląskiego
Kolorowe u nas tez są ...te "przeeksmitowane" z oczka wodnego
Pozdrawiam serdecznie!
Dorotko!...post poprawiłam ...bo faktycznie wynikała dwuznaczność.Niedoskonałości są w moim ogrodzie...a nasi synowie!...wspaniali, faceci o wielkim sercu- pracowici, zdolni, wykształceni ...jesteśmy z nich dumni, ich żony także
"Ludki " syn ...wykonywał z okrąglaków...takie odpady z tartaku, gdzie robią płotki i elementy architektury ogrodowej na eksport. Zrobił tez domek dla wnuczki/ zlikwidowany już bo wnuczka to nastolatka i huśtawkę/ . Odszukam zdjęcia i wstawię...
U mnie radość tez wielka ...wykiełkowały dwa nasionka pelargonii
Pozdrawiam serdecznie!
Dorotko!...post poprawiłam ...bo faktycznie wynikała dwuznaczność.Niedoskonałości są w moim ogrodzie...a nasi synowie!...wspaniali, faceci o wielkim sercu- pracowici, zdolni, wykształceni ...jesteśmy z nich dumni, ich żony także
U mnie radość tez wielka ...wykiełkowały dwa nasionka pelargonii
Witaj Bogusiu w ten zimowy czwartek!
Zawsze jestem łasa na widoki z Twojego ogrodu, ale tym razem szczególnie zachwycam się 'białą łąką', czyli tą cudną rabatą z białymi i kremowymi kwiatami - cudo!
Ludki przesympatyczne, wykonane z wyraźnym poczuciem humoru autora.
Pozdrawiam jak zawsze serdecznie!
Zawsze jestem łasa na widoki z Twojego ogrodu, ale tym razem szczególnie zachwycam się 'białą łąką', czyli tą cudną rabatą z białymi i kremowymi kwiatami - cudo!
Ludki przesympatyczne, wykonane z wyraźnym poczuciem humoru autora.
Pozdrawiam jak zawsze serdecznie!
- bwoj54

Aguniu ! ...cieszę się ,ze jesteś...a na dodatek wypowiadasz miłe słowa pod adresem mojego ogrodu, ludków...
Właśnie skończyłam przygotowywanie obiadu ...dzisiaj nieco później , ponieważ syn z synową mają wolne...i zaanonsowali się na 15:00...zaserwuję im kopytka i karkówkę w kapuście kiszonej z ósemkami jabłuszek przyrumienionych na maśle.Pychotka!
Właśnie skończyłam przygotowywanie obiadu ...dzisiaj nieco później , ponieważ syn z synową mają wolne...i zaanonsowali się na 15:00...zaserwuję im kopytka i karkówkę w kapuście kiszonej z ósemkami jabłuszek przyrumienionych na maśle.Pychotka!
Wspaniały obiad, Bogusiu! Nigdy nie piekłam karkówki w kapuście - musi wyśmienicie smakować.
W takim razie, miłego popołudnia z rodziną!
W takim razie, miłego popołudnia z rodziną!
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu, będę siała jak piszesz
ludek fajny
Bogusiu słyszałaś, idzie wiosna 
- bwoj54

Aguniu!...oni z nami, a my z nimi jesteśmy codziennie...tylko zazwyczaj późno wracają z pracy. Dzisiaj mają wolny dzień...stąd obiad wg. ich upodobań . W ubiegłym roku podawałam tu na FO przepis na karkówkę w kapuście .Smakuje wyśmienicie..
Iwonko!...kochana wspaniałą wieść niesiesz....oby tak było.. a ja słyszę,że zima niestety jeszcze nas nie opuszcza ...ślisko, z opadami ...minusowe temp.
Iwonko!...kochana wspaniałą wieść niesiesz....oby tak było.. a ja słyszę,że zima niestety jeszcze nas nie opuszcza ...ślisko, z opadami ...minusowe temp.