Fajna i ładna ta roslina z różowym puszkiem .Znasz nazwe
Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3
-
e-babcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3
Mileno-łobuziak z tego kociaka ale cwaniaczek.
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiek - i Ty Brutusie przeciwko mnie...
Zamówienie niby duże, ale część poleci do Mamy, a ta pewnie całkowicie zginie w moim ogrodzie. Chcę np. powiększyć rabatę bylinową z wiązem (w zasadzie już zaczęłam powiększać - ostatnio pokazywałam
) i w to miejsce zaplanowałam Pastellę, Emilien Guilot, Augustę Louise, Chippendale'a. Myślałam, że tę rabatkę powiększę bardziej, ale zabrakło mi róż, bo chcę koniecznie poszerzyć też mini-różankę zeszłoroczną. Souvenir du Docteur Jamain, Cardinal Hume i Crown Princess Margareta pójdą w bardziej cieniste miejsce; waham się nad Florence Delattre - czy dać ją do tej trójki... Przy wiązie - róże w odcieniach pomarańczu i tu F.D. średnio mi pasuje. Zastanawiam się też, czy Friesia pasowałaby do tych w odcieniach pomarańczu... A jak Ty to widzisz?
Jadziu - to krwiściąg, lecznicza roślina. Mnie jak na razie nie zachwyciła - ale to młodziak, więc może jeszcze się rozkręci
Jadziu - to krwiściąg, lecznicza roślina. Mnie jak na razie nie zachwyciła - ale to młodziak, więc może jeszcze się rozkręci
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
kociak słodziak. On wie co robi i raczej nie poluje na słoninkę tylko na amatorów tejże słoninki..
a czuje ich zapach i prędzej czy póżniej wróci do karmnika..u nas było podobnie...a potem przynosił mi pod okna upolowane wróble, sikorki i nawet ogromne sroki
Swój wątek mam w zamyśle zacząć od wiosny..patrząc za okno jakoś nie widzę tego szybko
..chociaż kto wie, kusi mnie bardzo żeby wszystkim pokazać moje chwastowisko (dosłownie) i plac boju, wtedy większość zacznie naprawdę doceniać swoje ogrody

Swój wątek mam w zamyśle zacząć od wiosny..patrząc za okno jakoś nie widzę tego szybko
- Sylwia85
- 1000p

- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Milenko
, pewnie masz rację taka słoninka z karmnika smakuje lepiej.
Martwię się o Twoja pokrywę śnieżną, jest bardzo malutko śniegu. U mnie najwiecej było -17 ale przy grumcie jeszcze zimniej tylko ja mam wiecej śniegu. A nie okryłaś swoich hortenski i róż? Może jeszcze dla bezpieczeństwa włóż je w karton albo gałązkami świerków zabezpiecz. We wszystkich watkach pisża o -30 stopniowym mrozie w lutym. Trzba wierzyć ze to im sie nie sprawdzi i będzie zwykła zima bez większych mrozów, a najgorsze mamy juz za sobą.
Pozdrawiam i ściskam cieplutko
Martwię się o Twoja pokrywę śnieżną, jest bardzo malutko śniegu. U mnie najwiecej było -17 ale przy grumcie jeszcze zimniej tylko ja mam wiecej śniegu. A nie okryłaś swoich hortenski i róż? Może jeszcze dla bezpieczeństwa włóż je w karton albo gałązkami świerków zabezpiecz. We wszystkich watkach pisża o -30 stopniowym mrozie w lutym. Trzba wierzyć ze to im sie nie sprawdzi i będzie zwykła zima bez większych mrozów, a najgorsze mamy juz za sobą.
Pozdrawiam i ściskam cieplutko
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Ach te róże ! Nawet nie wiem, czy mogłabym powiedzieć, która najładniejsza, bo to zależy od mojego nastroju.
A ja nie wiem, czy moje, posadzone niedawno, przeżyją te mrozy.

A ja nie wiem, czy moje, posadzone niedawno, przeżyją te mrozy.
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Milenko ale powiew lata poczułam zza ekranu
cudne kwiaty ! Budleje kupiłam na jesieni, nieszczególnie piękne, ale mam nadzieję, że ruszą na wiosnę ładnymi listkami. Milenko, czy mam je przyciąć krótko ? słyszałam, że tak należy zrobić, ale jakoś oczyma wyobraźni nie widzę, żeby tak szybko urosły ...
Kociak, jak to kociak łobuz jeden
natura silniejsza od wszystkiego, a słoninka widać ładniej pachnie w karmiku, niż na zimnym śniegu na ziemi
Trzeba przyznać, że czarny kotek na tle białości za oknem prezentuje się fajnie
Pozdrawiam cieplutko
Kociak, jak to kociak łobuz jeden
Trzeba przyznać, że czarny kotek na tle białości za oknem prezentuje się fajnie
Pozdrawiam cieplutko
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Cześć Milenko .Szalejesz dziewczyno z zakupami ,ale masz gdzie sadzić ,to Ci wolno
Mnie nie wolno i też szaleję
.Ale to zima nas do tego zmusza .Mnie sie zawsze poprawia humor przez te nowe zamówienia .Potem przychodzi wiosna i zastanawiasz ,skąd się tyle wzięło .A ja to potem sadzę do jesieni
a właściwie to wciskam .Piękne te Twoje nowe różyczki i zdrowe ,w
tym roku będzie co u Ciebie oglądać .Tyle nowości

Mnie nie wolno i też szaleję
tym roku będzie co u Ciebie oglądać .Tyle nowości
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- oxalis
- 1000p

- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Milenko...co to za róża....taka blado żółta, muśnięta różem? Śliczna jest
.
Sprytny ten kiciuś...po co ma energię na polowanie marnować, skoro w karmniku żarełko czeka...bez zbędnego biegania za uciekającą zdobyczą
Sprytny ten kiciuś...po co ma energię na polowanie marnować, skoro w karmniku żarełko czeka...bez zbędnego biegania za uciekającą zdobyczą
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Sabinko - a po co czekać do wiosny?
Sylwuś - Kochana jesteś
Aniu - też ostatnio myślałam o Twoich różyczkach, ale jeśli dobrze je okryłaś, może będzie dobrze
Joasiu - budleje sadziłam wiosną, więc nie mam jeszcze zbytniego doświadczenia. Polecam ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=42904 którego przyznaję, że jeszcze nie zgłębiałam dokładnie..
Ewuniu - ale się cieszę, że i do mnie zajrzałaś! Super, że powoli wracasz na forum! To co powiem, będzie okrutne - trzeba mieć nadzieję, że coś nie przetrzyma zimy i zwolni Ci się miejsce
Madziu - ja to się cieszę, że śnieg w ogóle jest i to w takiej ilości, że można go nasypać na delikatniejsze rośliny
Kasiu - to Gloria Dei w pąku

A wracając do mojego kociaka, cwaniak z niego niesamowity! Przedwczoraj postawiłam dziobom dodatkowy mini-karmik pod jodłą, położyłam kawałeczek smalcu obtoczonego ziarnami słonecznika. Nie minęło pół godziny, a kocię już się pasło smaluszkiem

Jak widać, sporo smalcu zostawił sikorkom

W karmnikach jednak ptasie życie cały czas tętni:

Miłego dzionka Kochani!
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Milenko, Pastella, AL, Chippendale pasują razem. Do nich też pasuje ASL (kolor i kształt podobny do CA) I Pirouette. CPM i LoS też świetnie się komponują, bo mają ciepłe, sloneczne kolory...A może purpury i fiolety pomieszać z bladawcami? Będzie fajny efektMandragora pisze:(...) Chcę np. powiększyć rabatę bylinową z wiązem (w zasadzie już zaczęłam powiększać - ostatnio pokazywałam) i w to miejsce zaplanowałam Pastellę, Emilien Guilot, Augustę Louise, Chippendale'a. Myślałam, że tę rabatkę powiększę bardziej, ale zabrakło mi róż, bo chcę koniecznie poszerzyć też mini-różankę zeszłoroczną. Souvenir du Docteur Jamain, Cardinal Hume i Crown Princess Margareta pójdą w bardziej cieniste miejsce; waham się nad Florence Delattre - czy dać ją do tej trójki... Przy wiązie - róże w odcieniach pomarańczu i tu F.D. średnio mi pasuje. Zastanawiam się też, czy Friesia pasowałaby do tych w odcieniach pomarańczu... A jak Ty to widzisz?
![]()
PS. Fresie(obie) oddałabym mamie
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Fotorelacja z ptasiej stołówki rewelacyjna 
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Milenko ,jak bym mogla do Ciebie nie zajrzeć .Zostawiłam sobie Twój ogród na deser .
Piękna Twoja Gloria ,też ją miałam ,ale w ubiegłym roku niestety przeniosła sie do kwiatowego nieba ,
gdyż zabiły ją opieńki .Ptaków i u mnie dużo .Karmnik mam naprzeciw okien ,więc widzę je cały czas .
Bardzo przyjemny to jest widok ,zwłaszcza teraz ,kiedy w ogrodzie mało się dzieje.Odliczam dni do wiosny ,dużo czytam i robię to czego latem nie robię z braku czasu .Przed nami luty ,a potem wszystko się może zdarzyć .

Piękna Twoja Gloria ,też ją miałam ,ale w ubiegłym roku niestety przeniosła sie do kwiatowego nieba ,
gdyż zabiły ją opieńki .Ptaków i u mnie dużo .Karmnik mam naprzeciw okien ,więc widzę je cały czas .
Bardzo przyjemny to jest widok ,zwłaszcza teraz ,kiedy w ogrodzie mało się dzieje.Odliczam dni do wiosny ,dużo czytam i robię to czego latem nie robię z braku czasu .Przed nami luty ,a potem wszystko się może zdarzyć .
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ale fajne zdjęcie zrobiłaś sójce
No i fajnie, że masz czas poobserwować szalejące w stołówce ptaki. Dziś kątem oka, jak ubierałam się do pracy, obserwowałam moje żarłaczki. Aż żal było je zostawiać...
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Milenko, jakie cudne zdjęcia zrobiłaś ptaszkom w zimowej osłonie
. Tylko tak się zastanawiam, czy aby dobrze dla sikorek ten smalec na ziemi zostawiony ? Żeby kot sikorki nie skonsumował
Za linka o budleji dziękuję ! zaraz poczytam
Miłego wieczorku
Za linka o budleji dziękuję ! zaraz poczytam
Miłego wieczorku
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3