Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do trytomy, to wymaga zabezpieczenia na zimę.
Zawsze radzą, żeby związać jej liście w taką kiść, a ziemię wokół wyściółkować np. suchymi liśćmi.
Musi rosnąc na przepuszczalnym stanowisku, suchym zimą, bo może zgnić.
No i ta zimozieloność...nie wiem oczywiście, czy robię dobrze, ale ja jej stare liście przycinam wiosną, bo są brzydkie, a poza tym jak ją okryję, to i tak mocno traci na urodzie, bo liści nie widać :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rozsadzanie liliowców.

Post »

Kurczaki, a jak nie mam akurat pod ręką żadnego obornika/nawozu? bo w mieście to o to nie tak łatwo :D a mam już kupione 3 sztuki, z czego dwie były kopane i chcę jak najszybciej posadzić... jakieś ,,zamienniki" kompostu powinnam użyć czy już sobie odpuścić? I co najlepiej?
Obok posadziłabym kupioną już Kniphofię, tylko czy nie wiem czy się polubią :) Czy kniphofia ma specjalne jakieś wymagania, podobno jest zimozielona?

Pozdrawiam[/quote]

Proszę poszukać dobrej ziemi w ogrodzie + kompost i wspać pod korzeń.Warto zbierać resztki zielone ,skoszoną trawę z tego powstanie wspaniały kompost i do wszystkiego się nadaje.Knipfofia może rosnąc obok liliowców tylko trzeba ją na zimę mocno okryć torf ,włóknina,ponieważ często przemarza.Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Post »

Dziękuję za rady:)

Na przyszły rok spróbuję skorzystać z porady ,,kompostowej", bo na razie to sama trawa nie tak dawno wzeszła :D
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Gosia i konewka
50p
50p
Od: 17 cze 2008, o 23:52

Post »

szkolka_ismena pisze:
kontrapunkt pisze:Pomysł jest super -wart zrealizowania :D

A gdzie można znaleźć katalog takich liliowców ,a może zamówić ,może jakaś podpowiedź :) Ismen
pozdrowionka
Zapraszam na stronę www.ismena.olsztyn.pl
Pozdrawiam
Ismena
Witam już wrześniowo ;) Strona piękna... kwiaty cudne... czy jednak dobrze rozumiem, że sklep on-line jest nieczynny i zakupu innego niż na miejscu, w Olsztynie nie mogę dokonać?

Pozdrawiam ciepło,
Małgosia
"Szczęście to jest coś takiego, co mnoży się wówczas kiedy się je dzieli."
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

[Zapraszam na stronę www.ismena.olsztyn.pl
Pozdrawiam
Ismena[/quote]

Witam już wrześniowo ;) Strona piękna... kwiaty cudne... czy jednak dobrze rozumiem, że sklep on-line jest nieczynny i zakupu innego niż na miejscu, w Olsztynie nie mogę dokonać?

Pozdrawiam ciepło,
Małgosia[/quote]

Witam!
Prowadzimy również sprzedaż wysyłkową.Wyślę Ci ofertę cenową .W tej chwili jest bardzo duży wybór liliowców.Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witam Ismeno :P
Przesyłka do mnie dotarła dzisiaj po południu za którą bardzo , ale to bardzo dziękuję ;:91
Ależ u mnie będzie teraz pięknie i kolorowo :lol:

Pozdrawiam cieplutko
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Ismeno zachwyciłaś mnie liliowcami. Sama dopiero zaczynam tworzyć swój ogród, dwie kępy dostałam w zeszłym roku. W tym roku już miały sporo kwiatów bez nawożenia( bo o tym w ogóle nie pomyślałam przez prace budowlane). Musze je wykopać, dodać obornik to będzie jeszcze lepiej. Czy mogłabyś przesłać ofertę, bo na stronie sklepu niestety nie ma. interesują mnie nie tylko liliowce, ale także inne roślinki.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Lidko obornik możesz rozłożyć na powierzchni gleby przed zimą, byle nie za dużo, bo liliowce nie przepadają za nadmiarem azotu.
Wkopany obornik będzie doskonałym siedliskiem na zimę dla szkodników i myszy, więc lepiej ostrożnie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Lidko obornik możesz rozłożyć na powierzchni gleby przed zimą, byle nie za dużo, bo liliowce nie przepadają za nadmiarem azotu.
Wkopany obornik będzie doskonałym siedliskiem na zimę dla szkodników i myszy, więc lepiej ostrożnie. :wink: :lol:
Obornik musi być przekompostowany i wtedy ma zapach ziemi .Jeśli są nornice i myszy,to najlepsze są koty lub można włożyć do nor ziarno zatrute i będzie ich trochę mniej.
Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

Wpadłam po uszy z tymi liliowcami, ale najgorsze jest to, że chyba jest dość późno na sadzenie? No ale posadzić muszę więc czy może jest jakiś sposób, aby pomóc roślinkom: może dodatkowe okrycie ... A jeszcze może uda mi się dowiedzieć, czy mogę posadzić liliowce na jednej rabacie z młodymi kłączami piwonii? Czy w przyszłości nie będą sobie nawzajem podjadać wszelkiego kalibru dóbr z ziemi?
Będę bardzo wdzięczna za rady, a za już " wyczytane" też bardzo dziękuję ;:31
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jeśli boisz się wsadzić je do gruntu, to wsadż do doniczek, przezimuj na oknie w piwnicy lub nieogrzewanym miejscu a wiosną wysadż na rabatę. Ja swoje zimuję w nieogrzewanej szklarni. Na polu możesz okryć je włókniną, ale to będzie trudne jeśli mają rosnąć wśród piwonii. Faktem jest też to że mogą nie zdążyć się ukorzenić do zimy jeśli będą rosły na polu.
Piwonie mogą przeszkadzać rozwijać się liliowcom, bo kiedy one mają szeroko rozłożone liście, to liliowce dopiero je tworzą i mogą mieć zbyt ciemno do normalnego rozwoju. Nie możesz też zbyt wcześnie ściąć piwonii, bo odbije się to na kwitnieniu.
Grażyna.
kogro-linki
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam!
Liliowce kupione w donicach które są przekorzenione, można wsadzać dopóki ziemia nie zmarznie.W tamtym roku wsadzaliśmy w styczniu i wszystkie się przyjęły.
Pozdrawiam

Ismena

Obrazek Obrazek

Tak wygladają liliowce ściółkowane słomą,nie rosną chwasty,nie wysycha ziemia i korzeń ma cieplej.
Pozdrawiam
Ismena
Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

A czy w tej słomie nie buszują zimą jakieś futrzaki typu myszy, nornice?
Ismena
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam!
2 zimy i jeszcze nic mi nie zjadło,czasami chodzi kret.Ostatnio dowiedziałam się ,że na kreta
są dobre kulki na mole.Wrzucać do kanałów i przykryć kamieniem ,deską itp.Podobno mu śmierdzi i się wynosi.Pozdrawiam
Ismena
zorza
50p
50p
Od: 30 wrz 2008, o 12:31

Post »

Zachwyciły mnie pełne i karbowane , jakas ciemna odmniana z zółtym oczkiem sliczneeee , u mnie rosna tylko zólciutkie, za to jak szalone z jednego miejsca mam juz caly placyk , kepy wzdłuz ogrodzenia od ulicy i porozdawane kto tylko wyraza na nie chec :)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”