Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Roślina przez dłuższy czas nie wypuszczała pędów ale po jakimś czasie pojawiły się liście w podłożu...

Obrazek

Po wykopaniu wszystkich pędów stwierdziłem, że utworzyły one na starym cięciu nowe wierzchołki wzrostu i wyszły na wierzch. Przy okazji wytwarzając małe korzonki ( tak jak ukorzenia się porzeczki)

Obrazek

Obrazek
- oczekiwałem na kolejne fotki przedstawiające jak "zachowuje się" tak potraktowana roślina. Nie liczyłem, że w krótkim czasie będziesz "wykopywał" przykopane gałązki rośliny z podłoża i zbyt szybko zmienisz zdanie o sposobie dalszego formowania rośliny.
Przyciąłem drugi raz pędy krócej, tak aby nie wchodziły w ziemię, / ... /
/ ... / Roślina uparła się jednak i tak wytworzyła po jednym pędzie na samym dole nogi.
- byłem przekonany, że przycięte i "wysadzone" w podłoże końcówki gałązek, pozostawisz w podłożu na dłuższy czas - do wiosny w oczekiwaniu na wyrastanie nowych pędów - zawiązków pędów z uśpionych pąków rozmieszczonych na całej długości gałązek. Zakładałem - przypuszczałem, że u nowo wyrastających gałązek, będziesz uszczykiwał stożki wzrostu, tak żeby stworzyć wrażenie "owłosionych nóg pająka". Ciekawi mnie jak będzie dalej zachowywać się tak formowana roślina ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To jest druga koncepcja, którą jeszcze nie realizuję ponieważ po przycięciu wszystkich końcówek pędów i ich dodatkowym skróceniu nadal realizuję pierwszy pomysł uszczykując wszystkie młodziutkie pędy aby pobudzić roślinę do ich większego wytwarzania. Na siódmym zdjęciu widoczne są nowe przyrosty na wierzchołkach nóg i mam nadzieję, że będzie ich więcej.
Chyba, że roślina się zaprze i nie będzie chciała współpracować to ruszę z drugim wariantem. Nie czekałem do wiosny i wykopałem nogi pająka bo pierwszy sposób tworzenia pokroju drzewka był zagrożony, a czekając do wiosny pędy wyrastające z podłoża byłyby za silne i koncepcja owłosienia spaliła by na panewce.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

tak sobie myślę, że musiałbyś tych obciętych końcówek ('stóp pająka') nie zagłębiać w ziemi, tylko, dopóki nie utrwalą kształtu, zamocować tuż nad powierzchnią. Inaczej roślina uparcie będzie wypuszczać pędy z końców.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przy zawiązywaniu węzełków na roślinie jeden z pędów ten z prawej był najwięcej uszkodzony ponieważ nie poddawał się tak jak inne i miał jakby sztywniejszy pęd przez co musiał być nieco "wygarbowany"

Obrazek

Po kształtowaniu stracił od razu wszystkie listki, został więc jako jedyny z czterech ucięty. Odczekałem aż się cięcie zabliźni i dopiero przyciąłem resztę pędów po to aby ten pierwszy miał okazję najpierw wypuścić odrosty i ogólnie wzmocnić się.

Obrazek

Wypuścił trzy małe pączki na samym czubku, ale i jeden pęd silniejszy na samym węzełku, który musiałem usunąć aby węzełek w przyszłości mógł ładnie przyrastać.

Obrazek

Teraz pozostałe węzełki mogą się rozkrzewiać bo są zdrowe i silniejsze od tego pierwszego.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Jerzy jak zwykle sukces :)
Tak z ciekawości zapytam, masz zamiar na tych gałązkach w dalszym ciągu zawiązywać pętelki?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie, więcej węzełków już nie będzie, ponieważ jest to dość trudny zabieg.
Każdy pęd będzie rozkrzewiony w małe drzewko a węzełek poniżej z czasem będzie przyrastał i zlewał się, zobaczymy zresztą jak to będzie wyglądało. ;:65
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Zapowiada się ciekawa forma ;)
Trzymam kciuki za powodzenie.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... /3 szt są wyraźnie białe. Chciałem zapytać: Czy w poźniejszym etapie caudex zazieleni się czy początkowe stadium nadadaje kolor ?.
- jeżeli są to faktycznie siewki "albinosy" - sadzonki bezchlorofilowe - to zarówno kaudex jak również wyrastające liścienie nie będą zielone. Takie siewki nie mają szans na samodzielną egzystencję, po pewnym dość krótkim czasie "zginą".
I dlaczego rosną albinosy czasami ?
- prawdopodobnie jakaś mutacja spowodowana wadą genetyczną nasion :?: , ale to już na ten temat muszą się wypowiedzieć specjaliści od genetyki roślin. Istnieje jakieś prawdopodobieństwo "przeżycia" takich albinosów po zaszczepieniu na sadzonce Adenium z chlorofilem - normalnie rozwijającej się, ale to też nie jest tak do końca na 100% pewne.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Są białe bo zmutowały się i nie posiadają chlorofilu, który bierze udział w fotosyntezie. Po wyczerpaniu zapasów z nasiona roślina obumiera.
Możliwe jest uratowanie albinosa przez zaszczepienie z siewką zdrową, ale szczepienie tradycyjne bardzo rzadko może się powieść ponieważ albinos jest zawsze osłabiony. W takim wypadku należy szczepić rośliny wzdłużnie, bez ucinania wierzchołka. Przycinamy obu roślinom lekko skórę wzdłuż kaudeksu, ściskamy dwie rośliny razem np cienką folią i sadzimy do doniczki, nakładając na nią worek foliowy. Trzymamy tak rośliny przez miesiąc. Szczepienie należy wykonać jak najszybciej ale praktycznie kiedy rośliny mają trzy liście.

Obrazek
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Moje rośliny pozazdrościły troszkę Waszym ( nie wszystkich oczywiście) doświetlanym.
Efekt na dzień dzisiejszy:
Żarówka: 18W, 1100 lm, 6500 K

Obrazek Obrazek

Powinnam coś zmienić? Za wszystkie rady będę ogromnie wdzięczna.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przycinamy obu roślinom lekko skórę wzdłuż kaudeksu, ściskamy dwie rośliny razem np cienką folią i sadzimy do doniczki, nakładając na nią worek foliowy. Trzymamy tak rośliny przez miesiąc.
- faktycznie może to być bardzo dobry sposób na "uratowanie" albinosów. Bardzo ciekawa propozycja, która może dać szanse na uratowanie siewki - albinosa. Nie spotkałem się w sieci z taką propozycją "utrzymania" przy życiu siewek albinosów. Zawsze spotykałem informacje o szczepieniu, chociaż przedstawiony przez Jerzego sposób, jest również zmodyfikowaną formą szczepienia. Warto żeby ktoś wypróbował tą metodę "zachowana przy życiu" siewek bez chlorofilu, a może się uda, na dodatek nic się nie traci :wink: .
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg

Mały boks ale parametry doświetlania mieszczą się jeszcze w normie, daszek oczywiście masz zrobiony ?
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Jerzy, tak ;)
Wycięłam mały otwór na żarówkę, wszystko owinęłam folią.
Boks mały, tylko dla kilku sadzonek,które niestety na parapetach łatwego życia nie mają.
Chciałam kupić 8000k-8500k niestety nigdzie nie udało mi się jej kupić.

Czyli powinny do wiosny dać radę?
A, i jeszcze jedno pytanie: ile godzin dziennie powinnam doświetlać sadzonki?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg

Ja swoje doświetlam 14 -15 godzin od 6 do 20
Fajnie jest, że coraz więcej z nas polepsza warunki swoim roślinom i przy tym pomaga im w łatwiejszym przeżyciu naszych długich zim.

Mieczysław
Na temat szczepienia albinosów spotkałem kiedyś w internecie zdjęcia, ale żałuję, że nie zapisałem strony w zakładkach. Szczepienie było pokazane ale efektu końcowego nie zamieścili.
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Jerzy,
najtrudniejszy jest pierwszy krok :) Teraz jeśli będą dobre efekty zapewne powstanie większy boks z lepszymi parametrami dla reszty dorosłych roślin. Jeśli można pomóc- tak naprawdę niewielkim nakładem pracy i pieniędzy- dlaczego nie?

Dziękuję Ci za wszelką pomoc i rady!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”