.
 .Byliny z nasion,wysiew,rozsady
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Aniu, określenie 'terminatorzy' dla kwiatków poznałam tu na Forum. To rośliny, które nic nie dobije, ani pogoda ani ogrodnik  .
 .

.
 .- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem  czyli możemy tutaj zaliczyć też niezapominajki
 czyli możemy tutaj zaliczyć też niezapominajki  Jakich terminatorów jeszcze znasz? Może dla początkujących ogrodników się przyda?
 Jakich terminatorów jeszcze znasz? Może dla początkujących ogrodników się przyda?

czyli możemy tutaj zaliczyć też niezapominajki
 czyli możemy tutaj zaliczyć też niezapominajki  Jakich terminatorów jeszcze znasz? Może dla początkujących ogrodników się przyda?
 Jakich terminatorów jeszcze znasz? Może dla początkujących ogrodników się przyda?Pozdrawiam. Ania

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Moim zdaniem terminatorami są orliki - nie imają się ich choroby ani ślimaki czy robaki,dobrze rośnie zarówno w pełnym słońcu jak i w cieniu. Również botaniczne i nie tylko odmiany liliowców - jest taki wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 31&start=0 . Dobry jest też taki najpopularniejszy pierwiosnek wyniosły - łatwo można go sobie samemu wyhodować z nasion. Potem jeżeli nie będzie się usuwać nasienników to będzie się sam wysiewał. Polecam też rutewkę orlikolistną - też ją sobie wyhodowałam z nasion. Ma liliowe baldachy kwiatów, wytrzymała, nie choruje i bardzo dekoracyjna. To tak na szybko o tym co sama mam i sama sobie wyhodowałam  .
 .

.
 .- tomaszkowa
- 500p 
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Re: Rozsadnik bylinowy
A czy wielosił błękitny można teraz wysiać do pojemnika? Czy on będzie kwitł w tym roku?

Pozdrawiam. Beata.

- 
				Kasia79
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teoretycznie można spróbować wcześniejszego siewu, bo w naturze ta roślina daje dość obfity samosiew, wtedy młode rośliny pojawiają się późnym latem/wczesną jesienią, zimą przechodzą spoczynek, a kwitną w następnym roku. Ja osobiście teraz nie ryzykowałabym siewu, może na początku kwietnia, kiedy dni są już dłuższe.
A co do kwitnienia w tym roku, nie umiem powiedzieć. Normalnie wielosił kwitnie dwa razy (raz w czerwcu, raz w sierpniu) pod warunkiem, że po pierwszym kwitnieniu się go przytnie. Jeśli już więc liczyć na kwiaty w tym roku to tylko późnym latem, ale to tylko moje gdybanie, oparte na tym co przeczytałam o tej roślinie. Mam nadzieję, że w tym roku będę mogła coś dodać z praktyki .
 .

A co do kwitnienia w tym roku, nie umiem powiedzieć. Normalnie wielosił kwitnie dwa razy (raz w czerwcu, raz w sierpniu) pod warunkiem, że po pierwszym kwitnieniu się go przytnie. Jeśli już więc liczyć na kwiaty w tym roku to tylko późnym latem, ale to tylko moje gdybanie, oparte na tym co przeczytałam o tej roślinie. Mam nadzieję, że w tym roku będę mogła coś dodać z praktyki
 .
 .- tomaszkowa
- 500p 
W taki razie zaryzykuję i posieję go bliżej wiosny. Musi się udać bo zdobycie nasionek kosztowało mnie sporo nerwów  

Pozdrawiam. Beata.

- 
				Kasia79
No, z tymi nasionami różnie bywa...  . Życzę powodzenia i pięknego wielosiła, napisz co z tego wyszło.
 . Życzę powodzenia i pięknego wielosiła, napisz co z tego wyszło.

. Życzę powodzenia i pięknego wielosiła, napisz co z tego wyszło.
 . Życzę powodzenia i pięknego wielosiła, napisz co z tego wyszło.- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
tomaszkowa   nie wiem czy brałaś udział w akcji, ale ja wysłałam swoje nasionka wielosiłu błękitnego. W każdej paczuszce dałam dużo nasion jak coś 

- tomaszkowa
- 500p 
Na razi dziękuję. Weszłam w posiadanie kilkudziesięciu nasionek. Mam nadzieję że coś z nich wyrośnie.

Pozdrawiam. Beata.

- 
				limonkaa
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Również na jesieni skopałam kawałek trawy , dołożyłam kompostu i będę miała rozsadnik bylinowy , mam już troszkę nasion , które posieję , ale jak coś ciekawego zobaczę to sie i tak skuszę jeszcze  

Bożena

- rozmalinka
- 
				Kasia79
Fiołka dopiero jesienią (IX-X), od razu pod krzewami na stałym miejscu. Można go siać na rozsadniku, ale akurat tam mało cienia mam, poza tym pod krzewami młode siewki będą przykryte liśćmi na zimę, a podobno pierwszą zimę powinny spędzić pod lekkim okryciem.
A potem mam nadzieję, że sam się rozejdzie dalej

A potem mam nadzieję, że sam się rozejdzie dalej

- rozmalinka
Pytałam dlatego, bo właśnie też sobie wysiałam w listopadzie i czekam, czy coś z tego wyjdzie. Poza tym w ubiegłym roku posadziłam takiego fiołka z rozsad pod jabłonką i mam zamiar od marca obserwować kwiatki  

Pozdrawiam. Ania

- 
				Kasia79
Szczęściara. Ja chodzę do zagajnika niedaleko ode mnie, żeby fiołki pooglądać. Nie wiem czy siewki kwitną w drugim roku uprawy, daj znać koniecznie jak będzie u Ciebie.