Lobelia cz.2
- biedronka52
- 50p 
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia cz.2
Witam! wyczytałam w kalendarzu ogrodniczym,że 24 i25  01 jest dniem 
dobrym na sianie i dzisiaj hurtowo wszystko siałam oczywiście lobelie
tez ,białą pierwszy raz i fioletową oraz niebieską do ziemi kupionej w ogrodniczym
do siania ,ale jej nie wyparzałam tak jak wy to robicie,i teraz będę czekać
co się w pojemniczku zazieleni ?Lobelie wszystkie są cudowne i kraszą ogródek
w każdym centymetrze.Wanda.

dobrym na sianie i dzisiaj hurtowo wszystko siałam oczywiście lobelie
tez ,białą pierwszy raz i fioletową oraz niebieską do ziemi kupionej w ogrodniczym
do siania ,ale jej nie wyparzałam tak jak wy to robicie,i teraz będę czekać
co się w pojemniczku zazieleni ?Lobelie wszystkie są cudowne i kraszą ogródek
w każdym centymetrze.Wanda.
- amarylis384
- 500p 
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam   W zeszłym roku i w poprzednich latach wysiewałam lobelię pod koniec lutego i dość duże sadzonki wędrowały do ziemi. Czy nie za wcześnie wysiałyście? Dzień jest jeszcze dość krótki i mogą wybiegać, chyba że doświetlacie. Życzę powodzenia.
  W zeszłym roku i w poprzednich latach wysiewałam lobelię pod koniec lutego i dość duże sadzonki wędrowały do ziemi. Czy nie za wcześnie wysiałyście? Dzień jest jeszcze dość krótki i mogą wybiegać, chyba że doświetlacie. Życzę powodzenia.
Biedronka52 profilaktycznie podlej ziemię Previcurem przeciw uwiądowi i zgorzeli siewek. Pozdrawiam.

W zeszłym roku i w poprzednich latach wysiewałam lobelię pod koniec lutego i dość duże sadzonki wędrowały do ziemi. Czy nie za wcześnie wysiałyście? Dzień jest jeszcze dość krótki i mogą wybiegać, chyba że doświetlacie. Życzę powodzenia.
  W zeszłym roku i w poprzednich latach wysiewałam lobelię pod koniec lutego i dość duże sadzonki wędrowały do ziemi. Czy nie za wcześnie wysiałyście? Dzień jest jeszcze dość krótki i mogą wybiegać, chyba że doświetlacie. Życzę powodzenia.Biedronka52 profilaktycznie podlej ziemię Previcurem przeciw uwiądowi i zgorzeli siewek. Pozdrawiam.
Ja też jeszcze się wstrzymam co najmniej do połowy lutego, tymczasem posieję kobeę i helitropy.

- biedronka52
- 50p 
Amaralis-dziękuję Ci za podpowiedz co do Previkuru-tylko bądż tak dobra i podpowiedz czy
to jest środek w jakimś stężeniu.czy teraz podlać a może spryskać rozpylaczem przed wschodem
roślinek.Pozdrawiam Wanda.

to jest środek w jakimś stężeniu.czy teraz podlać a może spryskać rozpylaczem przed wschodem
roślinek.Pozdrawiam Wanda.
W zeszłym roku wysiewałam czerwoną i niebieską Arletkę. I właśnie czerwona jakoś tak mizernie wschodziła, słabiej od niebieskiej rosła, choć i ziemia identyczna, i warunki te same. Więc może czerwona po prostu tak ma. Później w gruncie kępki tak samo duże się rozrosły.baxiowa pisze:Jakie kolory wysiewacie??? Ja posiałam czerwoną i białą co dziwo biała wschodzi ładnie a czerwona dopiero coś tam zaczyna ruszać a są posiane w tej samej ziemi tak samo podlewane i w tym samym miejscu stoją za to niebieska najszybciej mi wzeszła.
W tym roku wysieję tylko Arletkę. Ma prześliczne kwiaty
 Czerwona taka bardziej niepozorna była.
  Czerwona taka bardziej niepozorna była.Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek

Nasz Zielony Zakątek
- Kasienkar
- 500p 
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A która lobelia się ładnie zwiesza na balkonie? Możecie polecić jakieś sprawdzone?

Pozdrawiam, 
Kasia

Kasia
- amarylis384
- 500p 
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BIEDRONKA52! - witam   Podlewanie siewek lub rozsady Previcurem to 1,5 ml na 1 litr wody (objętościowo możesz zmniejszyć np. 0,75 ml na 500 ml wody itd.) W ostatnim programie "Rok w ogrodzie" pani.... z ogrodu botanicznego w Powsinie doradzała dezynfekcję ziemi do wysiewu przez wygrzewanie jej w piekarniku w temp. 100 st. C przez godzinę w zamkniętym garnku. Spróbuję tej metody, lepsze jak chemia. Pozdrawiam
 Podlewanie siewek lub rozsady Previcurem to 1,5 ml na 1 litr wody (objętościowo możesz zmniejszyć np. 0,75 ml na 500 ml wody itd.) W ostatnim programie "Rok w ogrodzie" pani.... z ogrodu botanicznego w Powsinie doradzała dezynfekcję ziemi do wysiewu przez wygrzewanie jej w piekarniku w temp. 100 st. C przez godzinę w zamkniętym garnku. Spróbuję tej metody, lepsze jak chemia. Pozdrawiam  

Podlewanie siewek lub rozsady Previcurem to 1,5 ml na 1 litr wody (objętościowo możesz zmniejszyć np. 0,75 ml na 500 ml wody itd.) W ostatnim programie "Rok w ogrodzie" pani.... z ogrodu botanicznego w Powsinie doradzała dezynfekcję ziemi do wysiewu przez wygrzewanie jej w piekarniku w temp. 100 st. C przez godzinę w zamkniętym garnku. Spróbuję tej metody, lepsze jak chemia. Pozdrawiam
Kasiu,
Polecam niebieską 'Regata Sky Blue' i białą 'White Cascade'

Polecam niebieską 'Regata Sky Blue' i białą 'White Cascade'
Pozdrawiam, Feliksa

- biedronka52
- 50p 
Dobry AMARALISIE dziękuję za wyczerpującą odpowiedz na wygrzanie ziemi już za póżno
bo posiałam, ale spróbuje chemią zabezpieczyć.Wanda
 ale spróbuje chemią zabezpieczyć.Wanda

bo posiałam,
 ale spróbuje chemią zabezpieczyć.Wanda
 ale spróbuje chemią zabezpieczyć.WandaRe: Lobelia cz.2
Od dawna czytam forum a dzisiaj się zalogowałam , ja także od kilku lat mam lobelię na balkonie , jest to urokliwa roślinka ...ale widząc zapał Wasz do siania , może ja też sprubuję  

Będziesz miała sporo satysfakcji z wyhodowanej przez siebie lobeli, powodzenia.

Eh ile frajdy daje to co sami wyhodujemy  

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;

- gaura
- 500p 
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Zauważyłam też, że własna wyhodowana lobelia kwitnie dłużej niż kupione sadzonki  

Pozdrawiam, Kasia

poszukam tych odmian
  poszukam tych odmian