Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MARIOLO- dziękuję za spacery po naszym ogrodzie i ciepłe słowa o ogrodzie. Zdjęć ogólnych mam dużo, prezentuje je , ale mam również dużo gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków i je też chcę zaprezentować.

MARIOTERESO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, mieczyki to oczko w głowie moich dziewczyn i dla nich przeniosłem je z rabaty kwiatowej na warzywniak i otoczyłem płotkiem by można je było podziwiać w całej okazałości i by wiatr nie czynił spustoszenia powalając je.

Dalszy ciąg - ostatni już prezentacji roślin rosnących na drugiej rabacie- znajdującej się od strony południowej ogrodu, przy warzywniaku :

Sosna Jeffreya wys. 230 cm, szer. 140 cm posadzona w 2004 r.
Obrazek Obrazek

Tuja , wys 50 cm, szer 13 cm, posadzona w 2008 r.
Obrazek Obrazek

Cyprysik , wys. 20 cm, szer 30 cm, posadzony w 2008r
Obrazek Obrazek

Tawuła brzozolistna , wys. 45 cm, szer. 60 cm, posadzona w 2008
Obrazek Obrazek

Wiąz szczepiony, wys. 50 cm. posadzony w 2008 r.
Obrazek Obrazek

Fragment rabaty.
Obrazek

Migdałek, wys, 90 cm, posadzony w 2008r
Obrazek Obrazek

Forsycja mini, wys. 60 cm, szer. 100cm, posadzona w 2005 r.
Obrazek Obrazek

Złotokap, wys. 140 cm, posadzony w 2005 r.
Obrazek Obrazek

Świerk Glauca ,wys 22 cm, szer. 15 cm posadzony w 2008 r.
Obrazek Obrazek

Cyprysik(jałowiec) płożący, wys. 12 cm szer. 30 cm, posadzony w 2008 r.
Obrazek Obrazek

Cis. wys. 100 cm, szer 60 cm, posadzony w 2004 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeuszu, rabatki jak zawsze piękne i ładnie pokazane. Czy ta tawuła to na pewno jest tawuła brzozolistna?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KOCICO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, kupując tę roślinkę uzyskałem informację że to tawuła brzozolistna, nie sprawdzałem w internecie, być może że ta roślina inaczej się nazywa, staram się pamiętać co kupuję, ale moja pamięć , jak to w tym wieku bywa , jet dobra , ale krótka.

Wydawało mi się że mieczyki nasze kończą kwitnienie, ale ciągle pokazują się nowe kwiaty o różnych kolorach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Dotarłam dopiero do 5 strony i ostatnią też obejrzałam. Zacznę od końca - kolory mieczyków cudowne, jeszcze takich nie widziałam. Jestem tu pierwszy raz i mam mieszane uczucia. Cieszę się, że tu zawitałam i oglądam tak piękny ogród, jednocześnie buzia mi się wykrzywiła :cry: bo mam świadomość, że u mnie nigdy tak aligancko nie będzie. Czy te płytki tworzce dróżkę na trawniku to są takie jak na chodnikach w mieście?Koło do nalewania wody, piękna brama i płot, huśtawka, rabatki równiutkie i oddzielone od trawnika drewnianą palisadą - po prostu marzenie, :roll: nie mówiąc już o stawie z rybkami. Jest czego zazdrościć. Wrócę tu na pewno i obejrzę do końca, może się nie rozchoruję z zazdrości :oops:
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Mąż mnie chyba już o tej porze do sypialni nie wpuści, ale ja musiałam jeszcze tu pospacerować, no po prostu musiałam, Czy teraz będę mogła spać? nie wiem. Wiem, że w nocy będzie mi się śnił Twój ogród.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Tadeuszu, czy nie masz wolnego dnia i nie nudzisz się przypadkiem? Mam nową rabatę podobnej wielkości, co twoja, może masz ochotę skopiować wykończenie takie jak u ciebie na mojej rabatce? :lol:

Jeśli nie, a prawdopodobnie nie masz ochoty, sama sobie skopiuję :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSKA- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, no nie wiem, czy warto było zarywać noc i narazić się na wyrzuty męża, w każdym razie dziękuję że mimo zagrożenia ,zastosowania sankcji.............. lub innych reperkusji ,spędziłaś kawał nocy na spacerach po naszym "raju". Twoje słowa są dla nas najlepszą nagrodą jaka może nas spotkać.

NALWEWKA- dziękuje że zajrzałaś do naszego ogrodu, mimo że jestem na emeryturze, nie nudzę się, "wypoczynek" w Nokłach zajmuje mi cały wolny czas. Co do skopiowania wykończenia, to chętnie bym Ci zrobił , lecz moje umiejętności w posługiwaniu się komputerem , są bardzo, bardzo niewielki , dla mnie jedyne urządzenie elektroniczne jakie w miarę dobrze opanowałem to.....kalkulator, wiele, wiele lat temu.Wnuk i synowa starają się, bym nie był całkowitym analfabetą XXI wieku, ciągle mnie uczą ale jedyne co opanowałem dobrze to zmniejszanie zdjęć, wstawianie ich na forum i poszerzanie swojej wiedzy dzięki internetowi.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień, jak co tydzień był pracowity, na liczniku przybyło kolejne 10 km za kosiarką.

A tak wyglądały Nokły rano:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak wieczorem: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A taki "gad" dał mi się sfotografować na działce. Obrazek
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Spacer po Waszym ogrodzie to przyjemność.
Ależ wielki i piękny taki ciekawy i zadbany, pełen tajemniczych zakątków i pięknych roślin. Gratuluję .

Pozdrawiamy; Jola i Adam. Zapraszamy do spaceru po naszym ogrodzie.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JOLU i ADAMIE-dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, oraz za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.

Mimo że sierpień się kończy, na naszym ogrodzie jeszcze dużo kwitnących roślin:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ja jak Jaszczurka wkręcam sie i znikam mówiąc: Witam i Do-Zobaczenia na Twoich kolejnych prezętacjach....Hej,hej...-Zyta ;:65 ;:65 ;:65 ;:15
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Witaj Tadeuszu....czy to przed ostatnie zdjęcie to kielichowiec wonny?, a te drobne różowe podobne do złocieni - to dobrze trafiłam?
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BARBARO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, tak, to jest kielichowiec wonny, pierwsze kwiaty pojawiły się 10-15 czerwca, i kwitnie do tej pory, nie tak obficie, ale jeszcze około 10 kwiatów na krzewie znajdzie. A "te drobne różowe" to nawet sam nie wiem co to, kwitnie ładnie i długo, trudno obok kępy tych kwiatów ( wysokie na ok, 150 cm) przejść, tyle pszczół na kwiatach.

Dzisiaj "moje panie" wybrały się do lasu na rekonesans , oto co przywiozły, wydaje mi się że z moich pań długo na działce nie będę miał pociechy, każdą wolną chwilę wykorzystają na grzybobranie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

;:15 Oooojej :!: ....grzybki :?: ...Hej,hej,hej :!: :!: :!: -----Byłam i bedę :!: :!: :!: Pozdrawiam :!: :!: -Zyta.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Tadeuszu działeczka jak zawsze wypielęgnowana , trawka skoszona a teraz można sobie odpocząć .Gradiole fantastyczne ;:111 ;:111 ;:111 ;:154 ;:154 ;:154. Miło było pospacerować po takie pięknej trawce. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”