Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Nic nie trzeba uszczykiwać jeśli sadzi się do doniczek podkiełkowane nasiona.
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co myślicie o torfowych doniczkach? Do dyniowatych byłyby idealne, tylko w jakimś wątku ktoś narzekał, że się rozłażą, macie jakieś doświadczenia z tymi doniczkami?
Pozdrawiam Mateusz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sty 2014, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O czyli nasiona cukini też namaczacie - muszę zanotować.
Czytałam tu na forum, że torfowe doniczki często łapią pleśń, a to nie jest dobre dla młodych sadzonek.
Czytałam tu na forum, że torfowe doniczki często łapią pleśń, a to nie jest dobre dla młodych sadzonek.
Początkująca ogrodniczka 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Tak, torfowe doniczki rozkładają się w glebie. Ja miałem w kilku pomidory w zeszłym roku, niestety zgniłyoffca11 pisze:A co myślicie o torfowych doniczkach? Do dyniowatych byłyby idealne, tylko w jakimś wątku ktoś narzekał, że się rozłażą, macie jakieś doświadczenia z tymi doniczkami?

- offca11
- 200p
Ja wiem, że się rozkładają w glebie w końcu taka ich rola, tylko chodziło mi o to, że się rozlatywały już na parapecie. Pomidory do torfowych? Po co? Chyba na problem. Przy dyniowatych to ma sens. No nic w tym roku sam spróbuje wysiać parę sztuk w te doniczki i sam się przekonam bo opinie czytam różne.
Pozdrawiam Mateusz
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Nie wiem jak inni, ale ja w tamtym roku pierwszy raz robiłam rozsadę. Do kubeczków ziemia, nasionka, dobrze podlałam. I nie było problemu szybko wykiełkowały.surcik pisze:O czyli nasiona cukini też namaczacie - muszę zanotować.
Mam na imię Ilona...
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w dawniejszych latach też dawałam nasionka wprost do ziemi w kubeczkach. Po trzy sztuki i zdarzało się, że ani jedno nie wykiełkowało
. W zeszłym roku jak podkiełkowywałam na wacikach, to położyłam tylko tyle nasion ile potrzeba mi było sadzonek - skiełkowały wszystkie
. A co do doniczek torfowych, to taki pic i niepotrzebny wydatek i większy kłopot z sadzonkami
.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sty 2014, o 22:50
No nic, trzeba się uczyć na własnych błędach.
Dwa nasiona podkiełkuję, a dwa wsadzę bezpośrednio do ziemi.
Dziękuję.
Dwa nasiona podkiełkuję, a dwa wsadzę bezpośrednio do ziemi.
Dziękuję.

Początkująca ogrodniczka 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Pamiętam, że widziałem kiedyś w takiej jednej książce "przepis" na doniczki z szarych gazet. O ile dobrze pamiętam, gazetę taką tnie się na paski, chyba moczy w wodzie i owija wokół formy. Ciekawe, taka doniczka też rozłożyłaby się w ziemi 

Nie wiadomo co ma w składzie taka literka w gazecie , może taki zwykły szary papier bez żadnych nadruków to jeszcze by się nadawał , ale to tylko ja tak myślę i piszę 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A Ja jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tych doniczek z gazety
Kombinuje na lewo i prawo i ciągle mam wrażenie że się rozpadną 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno czarny druk nie jest szkodliwy ale:
za Encyklopedią Gutenberga on lineCzerń drukarską sporządza się przez roztarcie sadzy z pokostem; dla nadania czerni połysku dodaje się niewielkie ilości indyga, lub błękitu paryskiego. Sadzę zastępuje się, przy dzisiejszym masowym wyrobie czerni druk., nieraz tańszemi tlenkami żelaza. Farby kolorowe przyrządza się z farb mineralnych, lub barwników smołowcowych, przez roztarcie z pokostem.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- offca11
- 200p
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATPaperBonsaiPots.html
Myślę, że za bardzo kombinujecie, 24 szt o średnicy 8cm i głębokości 8cm doniczek torfowych w castoramie kosztuje 10zł. Ja w tym roku sprawdzę na swojej skórze wysadzając do nich parę dyniowatych, a czy wato się w to bawić to jeszcze nie wiem
Myślę, że za bardzo kombinujecie, 24 szt o średnicy 8cm i głębokości 8cm doniczek torfowych w castoramie kosztuje 10zł. Ja w tym roku sprawdzę na swojej skórze wysadzając do nich parę dyniowatych, a czy wato się w to bawić to jeszcze nie wiem

Pozdrawiam Mateusz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2014, o 17:39
Znalazłem film instruktażowy dla okrągłych: http://www.youtube.com/watch?v=pSJab0Re2fA&noredirect=1McMArchewka pisze:Pamiętam, że widziałem kiedyś w takiej jednej książce "przepis" na doniczki z szarych gazet. O ile dobrze pamiętam, gazetę taką tnie się na paski, chyba moczy w wodzie i owija wokół formy. Ciekawe, taka doniczka też rozłożyłaby się w ziemi
oraz bardziej skomplikowanych kwadratowych w dwóch wersjach

http://www.youtube.com/watch?v=X1AzrqyzMOQ
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin