Jak gesto wysiac iglaki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 sty 2014, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak gesto wysiac iglaki
Zakupilem 10 gram (2000 nasion) swierka klujacego PICEA PUNGES GLAUCA (KAIBAB) Chce je wysiac do doniczek kwadratowych 20 na 50 cm(1000cm2)
W ilu doniczkach to zrobic jeśli chce przesadzic po roku a w ilu jeśli po 2 latach ( zalecany czas dostawcy nasion 2 lata)
Jest to trudne pytanie (zywotnosc siewek, warynki uprawy ) choroby ale poradzcie w przyblizeniu ilosc tych doniczek(
Zbliza sie termin wysiewu a ja nie moge znalesc porady na forum
Przy okazji co myslicie o skladzie podkladu pod wysiew nasion ( torf 50%, piasek rzeczny gruby 30%, perlit 20% ) a potem na wierzch 1cm piasku tez rzecznego
Jestem raczkujacy w tej dziedzinie i kazda opinia na miare zlota
Dziekuje z gory
W ilu doniczkach to zrobic jeśli chce przesadzic po roku a w ilu jeśli po 2 latach ( zalecany czas dostawcy nasion 2 lata)
Jest to trudne pytanie (zywotnosc siewek, warynki uprawy ) choroby ale poradzcie w przyblizeniu ilosc tych doniczek(
Zbliza sie termin wysiewu a ja nie moge znalesc porady na forum
Przy okazji co myslicie o skladzie podkladu pod wysiew nasion ( torf 50%, piasek rzeczny gruby 30%, perlit 20% ) a potem na wierzch 1cm piasku tez rzecznego
Jestem raczkujacy w tej dziedzinie i kazda opinia na miare zlota
Dziekuje z gory
-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Jak gesto wysiac iglaki
Co do watku wyzej bardzo prosze o porade (kazda sugestia mnie zadowoli)
Mam kolejny problem . Wode musze urzywac z kranu (deszczowka ograniczona ,brak studni) Jakie to bedzie mialo skutki w produkcji siewek swierkow. Czy istnieja jakies filtry do chloru lub jakies uzdatniacze chemiczne
Odbieglem od watku glownego ale prosze o pomoc
Dziekuje z gory
Sorki za pisownie ,nie mam polskiej klawiatury
Mam kolejny problem . Wode musze urzywac z kranu (deszczowka ograniczona ,brak studni) Jakie to bedzie mialo skutki w produkcji siewek swierkow. Czy istnieja jakies filtry do chloru lub jakies uzdatniacze chemiczne
Odbieglem od watku glownego ale prosze o pomoc
Dziekuje z gory
Sorki za pisownie ,nie mam polskiej klawiatury
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki Krzysiek Ja te dyskusje juz przeczytalem kilka razy i nikt oficjalnie nie podaje jak gesto wysiewa
Jest pare sugesti bardzo odbieglych . Jedni "siac jak rzezuche na swieta" inni " co 4-5 cm"
Realnie nikt nie podaje w jakim zageszczeniu wysiewa jodly czy swierki
Ja mam zamiar wysiac teraz swierk klujacy w marcu i przesadzic po roku do p9 (kwiecien 2015) Interesuja mnie w miare sprawdzone patenty przy moich zamiarach
Moze wysiac gesto a potem przerwac slabsze (troche mi szkoda sadzonek)
Kazda porada jest pomocna,
Dziekuje z gory
Jest pare sugesti bardzo odbieglych . Jedni "siac jak rzezuche na swieta" inni " co 4-5 cm"
Realnie nikt nie podaje w jakim zageszczeniu wysiewa jodly czy swierki
Ja mam zamiar wysiac teraz swierk klujacy w marcu i przesadzic po roku do p9 (kwiecien 2015) Interesuja mnie w miare sprawdzone patenty przy moich zamiarach
Moze wysiac gesto a potem przerwac slabsze (troche mi szkoda sadzonek)
Kazda porada jest pomocna,
Dziekuje z gory
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To może tutaj dowiesz się więcej http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=13625
lub tam własnie zapytaj
lub tam własnie zapytaj
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
http://www.encyklopedia.lasypolskie.pl/ ... m-i-pelnym
Przyjmujesz jak świerk pospolity, siew częsciowy to w rzędach co kilka cm a pełny to równomierne rozłożenie nasion na całej powierzchni podłoża. Masz ile kg na ar to przelicz ile w tej części kg jest nasion( jeśli masa 1000nasion to 6g) na ar i przelicz sobie na swoją powierzchnie pojemnika. Przyjmij te normy wysiewu gdzieś o 50% mniejsze.
Przyjmujesz jak świerk pospolity, siew częsciowy to w rzędach co kilka cm a pełny to równomierne rozłożenie nasion na całej powierzchni podłoża. Masz ile kg na ar to przelicz ile w tej części kg jest nasion( jeśli masa 1000nasion to 6g) na ar i przelicz sobie na swoją powierzchnie pojemnika. Przyjmij te normy wysiewu gdzieś o 50% mniejsze.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
A na chłopski rozum to posiej nasiona co max 1cm. Woda może być taka jak piszesz, ale trzymaj je pod chmurką z dostępem do wody z tych chmurek. Podłoże: wymieszaj ziemie jaką masz u siebie(powiedz jaką) z torfem kwaśnym i piachem, bez perlitu. Pryskaj od grzyba regularnie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Cezaryyy dziekuje za tabelke wysiewu,bardzo pomocna ( mysle ze duzo innym pomogla )
Troche dziwi mnie ze dodajesz ziemi do podloza.Wiekszosc doradza uzyc w przyblizeniu torf 50%-piasek 30%-perlit 20%
Perlit jest bardzo ceniony tu gdzie mieszkam Widzialem plantacje pod folia gdzie perlit stanowil 50% podloza a wlasciciele muwili ze te biale kulki robia cuda
Doniczki z podlozem 2 dni przed wysiewem podleje Previcur a potem co 3 tygodnie opryskam na przemian Topsil-Previcur
Pzepraszam za brak polskich znakow
Troche dziwi mnie ze dodajesz ziemi do podloza.Wiekszosc doradza uzyc w przyblizeniu torf 50%-piasek 30%-perlit 20%
Perlit jest bardzo ceniony tu gdzie mieszkam Widzialem plantacje pod folia gdzie perlit stanowil 50% podloza a wlasciciele muwili ze te biale kulki robia cuda
Doniczki z podlozem 2 dni przed wysiewem podleje Previcur a potem co 3 tygodnie opryskam na przemian Topsil-Previcur
Pzepraszam za brak polskich znakow
-
- 20p - Rozkręcam się...
Moze to komus pomoze
Dzięki Cezaryyy ,uzylem tabelki z "Encyklopedia lasy polskie" i wyliczylem ze na 1m2 wysiewu pelnego (nie w rzadkach) potrzebujemy 2500 nasion swierka (15 g ) a jodly pospolitej tez 2500 nasion (100 g)
Stokrotne Dzięki (zmarnowal bym duzo nasion)
Cezaryyy pytales o ziemie Mieszkam kolo Alp ziemia wapienna nie do iglakow
Dzięki Cezaryyy ,uzylem tabelki z "Encyklopedia lasy polskie" i wyliczylem ze na 1m2 wysiewu pelnego (nie w rzadkach) potrzebujemy 2500 nasion swierka (15 g ) a jodly pospolitej tez 2500 nasion (100 g)
Stokrotne Dzięki (zmarnowal bym duzo nasion)
Cezaryyy pytales o ziemie Mieszkam kolo Alp ziemia wapienna nie do iglakow