Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Teresko dziękuję, to mi na początek wystarczy. 

Jeśli mało miejsca na balkonie, zawsze można dorobić jakiś prowizoryczny wysięgniktermic88 pisze:To może wysadzę go tuż przy wejściu, żeby miał coś chłodniej? ;) Gdzie ja dam donicę 10L na małym balkonieTrzeba będzie zrobić jakiś regał albo coś takiego..
Ja niestety do doniczku w ogródku nie mam możliwości.. bo za daleko mieszkam, i by miały non stop za sucho
I były by na pastwę pogody

W przypadku działki można pójść na pewien kompromis i rocoto posadzić w pierścienie (~7 litrowe) ;)
Gros hodowców poza tutaj wspomnianymi gatunkami poleca jeszcze odmiany Trinidad 7 pots, Trinidad Scorpions.Comcia pisze:Co prawda nie w donicach, ale papryki ( i pomidory ) sadzę również na rabatach kwiatowych.
Do tej pory koncentrowałam się głównie na paprykach słodkich, teraz przyszła kolej na ostre.
Prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi do tej pory.
Jakie polecacie z tych najbardziej ostrych ?
W rabatach kwiatowych możesz spróbować Bułgarian Carrot, chociaż nie jest superhotem, zajmuje skromne gabaryty i ma moc konkretną, idealna do kanapek i sałatek.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Borysmh pisze:Jeśli mało miejsca na balkonie, zawsze można dorobić jakiś prowizoryczny wysięgniktermic88 pisze:To może wysadzę go tuż przy wejściu, żeby miał coś chłodniej? ;) Gdzie ja dam donicę 10L na małym balkonieTrzeba będzie zrobić jakiś regał albo coś takiego..
Ja niestety do doniczku w ogródku nie mam możliwości.. bo za daleko mieszkam, i by miały non stop za sucho
I były by na pastwę pogody
W przypadku działki można pójść na pewien kompromis i rocoto posadzić w pierścienie (~7 litrowe) ;)
Gros hodowców poza tutaj wspomnianymi gatunkami poleca jeszcze odmiany Trinidad 7 pots, Trinidad Scorpions.Comcia pisze:Co prawda nie w donicach, ale papryki ( i pomidory ) sadzę również na rabatach kwiatowych.
Do tej pory koncentrowałam się głównie na paprykach słodkich, teraz przyszła kolej na ostre.
Prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi do tej pory.
Jakie polecacie z tych najbardziej ostrych ?
W rabatach kwiatowych możesz spróbować Bułgarian Carrot, chociaż nie są superhotami, zajmują skromne gabaryty i moc konkretną mają, idealne do kanapek i sałatek.
Jakie odmainy masz na myśli konkretnie, bułgarskie odm bywają bardzo ostre!!!

Konkretnie to jedynie Trinidad 7 pot Douglah i Trinidad Yellow 7 pot, niestety chili tej klasy są dla mnie jak na razie za ostreMORANGO pisze: Jakie odmainy masz na myśli konkretnie, bułgarskie odm bywają bardzo ostre!!!Jakie uprawiasz???

Z bułgarskich to jedynie z BC miałem do czynienia, jak na razie skupiam się na spektrum smakowym odmian z całego świata.
Uprawiam popularne odmiany jak Jalapeno TAM, Habanero Orange, Bulgarian Carrot, Hungarian Black, Lemon Drop, w grudniu dosiałem Aji Cito, Gorononga, Red i White Habanero. Planuję jeszcze dosiać po 1 roślinie H. Choco, Fatali i Big Sun, o ile miejsca starczy

Mam pytanie odnośnie wysiewania tych papryk: Morouga Yellow, Bolivian Reinbow, Filius Blue i Piri-Piri.
Które odmiany lepiej teraz wysiać a które lepiej wysiać w lutym/marcu ? Hebenerki i Bhut wysieje teraz na pewno
Dziękuje za pomoc
Które odmiany lepiej teraz wysiać a które lepiej wysiać w lutym/marcu ? Hebenerki i Bhut wysieje teraz na pewno

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam Sudzio ;)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja miałam z tego jedynie Boliviana i wschodzi bez problemu
Także spokojnie w lutym można wysiać...

-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sty 2014, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne maleństwa. Czy to taki eksperyment.,czy to juz pora na wysiew papryki?
Doczytałam, że papryka długo kiełkuje ale moja ma rosnąć w gruncie, to chyba jeszcze za wcześnie?
Doczytałam, że papryka długo kiełkuje ale moja ma rosnąć w gruncie, to chyba jeszcze za wcześnie?
Początkująca ogrodniczka 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jak słodkie to na pewno za wcześnie.
Napisz jakie odmiany zamierzasz wysiewać ?
Napisz jakie odmiany zamierzasz wysiewać ?
Mam pytanie od nośnie growboxa. Wcześniej czytałem ze dobrym materiałem na niego jest styropian i nie trzeba go oklejać innymi materiałami np:kocem gaśniczym. Teraz czytałem gdzieś na stronie i piszę ze styropian pochłania światło ;( Już teraz sam nie wiem czy zostawić goły styropian czy okleić go kocem gaśniczym...
Pozdrawiam Sudzio ;)
wystarczy goły styropian - zerknij na chilihead.pl
Dziękuje za pomoc
Więc zostawię goły styropian
Teraz czekać aż papryczki zaczną kiełkować 

Pozdrawiam Sudzio ;)
A teraz mam pytanie odnośnie kiełkowania. Teraz nasionka wrzuciłem do kieliszków z wodą i planuje trzymać je tam około 24h a później kąpiel z wywarze z rumianku 30 min i na waciki ? Dobrze planuje czy może jest coś nie tak ?
Nie chce "zepsuć" nasionek
Nasionka to hebanerki, bhut, Morouga Yellow ,piri-piri, Filius Blue, Bolivian Rainbow.
Mam jeszcze pytanie odnośnie Morouga Yellow. Szukałem informacji na temat tej papryki i znajduje tylko paprykę o nazwie Trinidad Scorpion Moruga Yellow i nie mam pojęcia czy to jest to samo ;( Nasionka mam chyba od Termic ale nie jestem pewien.

Nasionka to hebanerki, bhut, Morouga Yellow ,piri-piri, Filius Blue, Bolivian Rainbow.
Mam jeszcze pytanie odnośnie Morouga Yellow. Szukałem informacji na temat tej papryki i znajduje tylko paprykę o nazwie Trinidad Scorpion Moruga Yellow i nie mam pojęcia czy to jest to samo ;( Nasionka mam chyba od Termic ale nie jestem pewien.
Pozdrawiam Sudzio ;)
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moje podkiełkowane na wacikach Habanerki Yellow po przeniesieniu do ziemi w końcu przebiły się na powierzchnię
Może dzięki temu, że tak wcześnie posiałam doczekam się papryczek w tym sezonie

Kolejna nieśmiało się wychyla

Kolejna nieśmiało się wychyla

- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Dziunia, długo doświetlasz czy stoją cały czas pod sztucznym?