Kaktusowy zakątek Marty cz.2

ODPOWIEDZ
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2

Post »

Cóż napisać.........raj dla oczu,piękne kwiaty i super obrobione zdjęcia ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Dla wszystkich wielbicieli rodzaju Gymnocalycium i....dla tych niezdeklarowanych :wink:
- dziękuję za piękne fotki kwiatów. Masz "rękę" do roślin, jak również "oko" wyczulone na uchwycenie, utrwalenie i wyeksponowanie ich piękna na fotkach ;:215 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Nie wiem co powiedzieć.... Świetna prezentacja
Piękne kwiaty z mojego ulubionego rodzaju... ah... kiedy będzie lato i nowe kwiaty ;:3

Zapomniałbym, poproszę o ich nazwy :D
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znowu podziękować wszystkim wypada co też niniejszym czynię ;:180

Asiu z blogiem to mógłby być problem bo systematyczności nie uświadczy u mnie, nieczęsto bywam panią swojego czasu w takim wymiarze jakbym chciała...
A poza tym na pisanie naprawdę warte poświęconego przez czytelnika czasu to tragicznie zbyt rzadko mnie napada... ale dziękuję Ci z serduszka ;:196 bo miło mi się zrobiło :D

Henryku bajkowe to prawda.
Matka Natura cuda tworzy... wystarczy się nad nimi pochylić by to zauważyć...

Grażynko zdjęcia obrobione tak a nie inaczej by zbędne szczegóły widoku kwiatów nie zakłócały bo te chciałam w pierwszym rzędzie pokazać, tak troszkę na przekór tym co twierdzą, że gymnokwiatki wszystkie jednakowe :wink:
Program prosty i sam wszystko robi...na szczęście :lol:

Dawid w kolejności
-eurypleurum
-spegazzinii Tres Cruces
-stellatum
-bicolor San Pedro del Norte
-asterium
-friedrichii
-papschii
-baldianum
-nn
-andreae grandiflorum
-bruchii albispinum? kupiłam jako lafaldense albispinum ale chyba powinno być bruchii albiflorum?
-baldianum sanguiniflorum
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Marta dziękuję :D
Moje serce oblałaś miodem ;:oj
Piękne zdjęcia i kwiatki na nich ;:215
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu miło mi i dziękuję ;:196
A przeczytałaś może moją odpowiedź w temacie madisoniorum, bo mam wyrzuty sumienia... że fotkami zarzucona mogła umknąć Twojej uwadze... a to ważne ;:108
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Martuś tak przeczytałam,Dzięki ;:196
Matucanca już jest przeniesiona ,skoro ma moeć warunki jak melaki to przytargałam ją do domu i stoi razem z melusiem na parapecie.Obejrzałam ją dokładnie w okularkacha jednak małe plamki :wink: Ja czytałam gdzieś ,nie pamiętam ,że zimowanie do 10 stopni więc poszła razem z koleżankami do piwnicy.
Ale teraz myślę ,że będzie już ok.Twoje info na wątku czytam od deski do deski :D
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff to dobrze :) teraz mogę spokojnie iść spać bo miałam z lekka pretensje do siebie, że nie wpisałam tego Tobie na wątek a pamiętam jak bardzo chciałaś tej matukanki i szkoda żeby się kostropysz jakaś z niej zrobiła :lol:
Moja jest(z jednej strony)...i wystarczy parszatych madisoniorum na FO dlatego trąbię tak o tym :lol:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Marciu,pięknie ujęłaś same kwiatki,różnorodność wspaniała ;:215
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku :wit bo przecież wiadomo, że gymno rządzą!... :wink: ... u mnie ;:216

Czy ktoś z szanownych kiedykolwiek pikował turbiniaki na zasadzie do mokrego(wilgotnego) z przycinaniem korzeni? Ile czasu tak dla bezpieczności odczekać przed podlaniem, tydzień wystarczy czy krótko będzie?
Wysiałam rok temu i siedziały bidy jeszcze nie przesadzone... to na wierzchu to od 2mm do centymetra maks ale pod ziemią ;:202 włos mi się zjeżył jak ruszyłam bo jeden gąszcz szpilki nie wbije i nie krótsze niż 3-4 cm no i poszalałam z nożyczkami ociupinkę ;:173
Rekordowa długość korzeni przed chlaśnięciem 6,5 cm :shock: standaryzacje zrobiłam i mają po 2,5 :lol: ale nie wiem ;:185 ile czasu takie młodziaki goją ranki...
Pod lampki poszły bo strach na parapet (za zimno i coś się może wdać) ale światełka grzeją i pokurcze- szczególnie te najmniejsze(np. alonsoi) na wiór wyschną za chwilę.
;:7 pomóżcie człekowi w potrzebie bo próbowałam znaleźć w necie ale jasno, klarownie i w temacie to już niekoniecznie się dowiedziałam.
Ale przy okazji poszukiwań natrafiłam na stwierdzenie, że narzędzia niezbędne do pikowania o tej porze roku to... zmiotka i szufelka ;:306 i jakby co to mam te sprzęty w pogotowiu ale ze względów zrozumiałych... wolałabym nie używać :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

8-10 dni po przycięciu roślina zwykle zagoi ranki. Przynajmniej w sezonie kiedy ja to robię. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Martada pisze: tak troszkę na przekór tym co twierdzą, że gymnokwiatki wszystkie jednakowe :wink:
Niezdeklarowanych tu brak - śpią snem zimowym, ja się zachwycam najprostszymi słowami, bo innych nie znajduję. Przepiękne fotki, naprawdę! I proszę, jak dzięki takim wspomnieniom szybko mija zima - już tylko 68 dni do wiosny, przynajmniej tej kalendarzowej :tan
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Wrócę jeszcze go kwiatów, ciekawi mnie ten kwiat g.spegazzinii takiego chyba jeszcze nie widziałem, masz może zdjęcie, na którym jest i kwiat i roślina ? ( tak z ciekawości chciałbym zobaczyć ich razem :oops: )
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:8-10 dni po przycięciu roślina zwykle zagoi ranki. Przynajmniej w sezonie kiedy ja to robię. :wink:
Henryku kolejny raz dziękuję ;:196
Wiem, że teraz nie najlepszy czas na takie ekstrawagancje ale... nie przewidziałam pod koniec sezonu, że będę szczęśliwą posiadaczką cieplarki.
Tym sposobem zamiast wysuszone na parapecie mieszanka bartschella i turbiniaków wylądowała pod lampkami i wodę parę razy ujrzały... okazało się, że bartschella postanowiła dokiełkować a turbiniaki porosnąć jeden drugiemu na głowie...
No i wyszedł mus popikować bo szkoda mi tych dokiełkowanych a zimowania takie przecież nie przeżyją jak dopiero z nasionek wylazły.
Stąd ta dzika pora mi się wzięła...mają ciepło od góry (to wiadomo) i od dołu(przewód) to może tragedii nie będzie :roll: ...a ja mam przynajmniej jedne siewki bez glonów :lol:

Żanetka ;:oj to już dobrze z górki a właściwie bliżej mety ;:138 byle tylko ta w przyrodzie nie wygłupiła sie jak onegdaj ;:224

A do przedwiośnia to już naprawdę niedaleko :tan

Dawid szukam jakiegokolwiek zdjęcia na którym ten spegazzinii jest jako tako widoczny i chwilkę :wink: jeszcze to potrwa.
Nie mam dobrego zdjęcia na którym widać go z kwiatem... sama roślinka może być?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sytuacja nietypowa to i środki nietypowe. Jak mus to mus - w mnożarce wszystko się na pewno uda. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”