Kaktusowy zakątek Marty cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2
Cóż napisać.........raj dla oczu,piękne kwiaty i super obrobione zdjęcia 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- dziękuję za piękne fotki kwiatów. Masz "rękę" do roślin, jak również "oko" wyczulone na uchwycenie, utrwalenie i wyeksponowanie ich piękna na fotkachDla wszystkich wielbicieli rodzaju Gymnocalycium i....dla tych niezdeklarowanych![]()

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Nie wiem co powiedzieć.... Świetna prezentacja
Piękne kwiaty z mojego ulubionego rodzaju... ah... kiedy będzie lato i nowe kwiaty
Zapomniałbym, poproszę o ich nazwy
Piękne kwiaty z mojego ulubionego rodzaju... ah... kiedy będzie lato i nowe kwiaty

Zapomniałbym, poproszę o ich nazwy

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znowu podziękować wszystkim wypada co też niniejszym czynię
Asiu z blogiem to mógłby być problem bo systematyczności nie uświadczy u mnie, nieczęsto bywam panią swojego czasu w takim wymiarze jakbym chciała...
A poza tym na pisanie naprawdę warte poświęconego przez czytelnika czasu to tragicznie zbyt rzadko mnie napada... ale dziękuję Ci z serduszka
bo miło mi się zrobiło
Henryku bajkowe to prawda.
Matka Natura cuda tworzy... wystarczy się nad nimi pochylić by to zauważyć...
Grażynko zdjęcia obrobione tak a nie inaczej by zbędne szczegóły widoku kwiatów nie zakłócały bo te chciałam w pierwszym rzędzie pokazać, tak troszkę na przekór tym co twierdzą, że gymnokwiatki wszystkie jednakowe
Program prosty i sam wszystko robi...na szczęście
Dawid w kolejności
-eurypleurum
-spegazzinii Tres Cruces
-stellatum
-bicolor San Pedro del Norte
-asterium
-friedrichii
-papschii
-baldianum
-nn
-andreae grandiflorum
-bruchii albispinum? kupiłam jako lafaldense albispinum ale chyba powinno być bruchii albiflorum?
-baldianum sanguiniflorum

Asiu z blogiem to mógłby być problem bo systematyczności nie uświadczy u mnie, nieczęsto bywam panią swojego czasu w takim wymiarze jakbym chciała...
A poza tym na pisanie naprawdę warte poświęconego przez czytelnika czasu to tragicznie zbyt rzadko mnie napada... ale dziękuję Ci z serduszka

Henryku bajkowe to prawda.
Matka Natura cuda tworzy... wystarczy się nad nimi pochylić by to zauważyć...
Grażynko zdjęcia obrobione tak a nie inaczej by zbędne szczegóły widoku kwiatów nie zakłócały bo te chciałam w pierwszym rzędzie pokazać, tak troszkę na przekór tym co twierdzą, że gymnokwiatki wszystkie jednakowe

Program prosty i sam wszystko robi...na szczęście

Dawid w kolejności
-eurypleurum
-spegazzinii Tres Cruces
-stellatum
-bicolor San Pedro del Norte
-asterium
-friedrichii
-papschii
-baldianum
-nn
-andreae grandiflorum
-bruchii albispinum? kupiłam jako lafaldense albispinum ale chyba powinno być bruchii albiflorum?
-baldianum sanguiniflorum
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Marta dziękuję
Moje serce oblałaś miodem
Piękne zdjęcia i kwiatki na nich

Moje serce oblałaś miodem

Piękne zdjęcia i kwiatki na nich

- Martada
Gosiu miło mi i dziękuję
A przeczytałaś może moją odpowiedź w temacie madisoniorum, bo mam wyrzuty sumienia... że fotkami zarzucona mogła umknąć Twojej uwadze... a to ważne

A przeczytałaś może moją odpowiedź w temacie madisoniorum, bo mam wyrzuty sumienia... że fotkami zarzucona mogła umknąć Twojej uwadze... a to ważne

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Martuś tak przeczytałam,Dzięki
Matucanca już jest przeniesiona ,skoro ma moeć warunki jak melaki to przytargałam ją do domu i stoi razem z melusiem na parapecie.Obejrzałam ją dokładnie w okularkacha jednak małe plamki
Ja czytałam gdzieś ,nie pamiętam ,że zimowanie do 10 stopni więc poszła razem z koleżankami do piwnicy.
Ale teraz myślę ,że będzie już ok.Twoje info na wątku czytam od deski do deski

Matucanca już jest przeniesiona ,skoro ma moeć warunki jak melaki to przytargałam ją do domu i stoi razem z melusiem na parapecie.Obejrzałam ją dokładnie w okularkacha jednak małe plamki

Ale teraz myślę ,że będzie już ok.Twoje info na wątku czytam od deski do deski

- Martada
Uff to dobrze
teraz mogę spokojnie iść spać bo miałam z lekka pretensje do siebie, że nie wpisałam tego Tobie na wątek a pamiętam jak bardzo chciałaś tej matukanki i szkoda żeby się kostropysz jakaś z niej zrobiła
Moja jest(z jednej strony)...i wystarczy parszatych madisoniorum na FO dlatego trąbię tak o tym

Moja jest(z jednej strony)...i wystarczy parszatych madisoniorum na FO dlatego trąbię tak o tym

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Marciu,pięknie ujęłaś same kwiatki,różnorodność wspaniała 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada
Leszku
bo przecież wiadomo, że gymno rządzą!...
... u mnie 
Czy ktoś z szanownych kiedykolwiek pikował turbiniaki na zasadzie do mokrego(wilgotnego) z przycinaniem korzeni? Ile czasu tak dla bezpieczności odczekać przed podlaniem, tydzień wystarczy czy krótko będzie?
Wysiałam rok temu i siedziały bidy jeszcze nie przesadzone... to na wierzchu to od 2mm do centymetra maks ale pod ziemią
włos mi się zjeżył jak ruszyłam bo jeden gąszcz szpilki nie wbije i nie krótsze niż 3-4 cm no i poszalałam z nożyczkami ociupinkę
Rekordowa długość korzeni przed chlaśnięciem 6,5 cm
standaryzacje zrobiłam i mają po 2,5
ale nie wiem
ile czasu takie młodziaki goją ranki...
Pod lampki poszły bo strach na parapet (za zimno i coś się może wdać) ale światełka grzeją i pokurcze- szczególnie te najmniejsze(np. alonsoi) na wiór wyschną za chwilę.
pomóżcie człekowi w potrzebie bo próbowałam znaleźć w necie ale jasno, klarownie i w temacie to już niekoniecznie się dowiedziałam.
Ale przy okazji poszukiwań natrafiłam na stwierdzenie, że narzędzia niezbędne do pikowania o tej porze roku to... zmiotka i szufelka
i jakby co to mam te sprzęty w pogotowiu ale ze względów zrozumiałych... wolałabym nie używać 

Czy ktoś z szanownych kiedykolwiek pikował turbiniaki na zasadzie do mokrego(wilgotnego) z przycinaniem korzeni? Ile czasu tak dla bezpieczności odczekać przed podlaniem, tydzień wystarczy czy krótko będzie?
Wysiałam rok temu i siedziały bidy jeszcze nie przesadzone... to na wierzchu to od 2mm do centymetra maks ale pod ziemią

Rekordowa długość korzeni przed chlaśnięciem 6,5 cm

Pod lampki poszły bo strach na parapet (za zimno i coś się może wdać) ale światełka grzeją i pokurcze- szczególnie te najmniejsze(np. alonsoi) na wiór wyschną za chwilę.

Ale przy okazji poszukiwań natrafiłam na stwierdzenie, że narzędzia niezbędne do pikowania o tej porze roku to... zmiotka i szufelka

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
8-10 dni po przycięciu roślina zwykle zagoi ranki. Przynajmniej w sezonie kiedy ja to robię. 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Niezdeklarowanych tu brak - śpią snem zimowym, ja się zachwycam najprostszymi słowami, bo innych nie znajduję. Przepiękne fotki, naprawdę! I proszę, jak dzięki takim wspomnieniom szybko mija zima - już tylko 68 dni do wiosny, przynajmniej tej kalendarzowejMartada pisze: tak troszkę na przekór tym co twierdzą, że gymnokwiatki wszystkie jednakowe![]()

Wrócę jeszcze go kwiatów, ciekawi mnie ten kwiat g.spegazzinii takiego chyba jeszcze nie widziałem, masz może zdjęcie, na którym jest i kwiat i roślina ? ( tak z ciekawości chciałbym zobaczyć ich razem
)

- Martada
Henryku kolejny raz dziękujęhen_s pisze:8-10 dni po przycięciu roślina zwykle zagoi ranki. Przynajmniej w sezonie kiedy ja to robię.

Wiem, że teraz nie najlepszy czas na takie ekstrawagancje ale... nie przewidziałam pod koniec sezonu, że będę szczęśliwą posiadaczką cieplarki.
Tym sposobem zamiast wysuszone na parapecie mieszanka bartschella i turbiniaków wylądowała pod lampkami i wodę parę razy ujrzały... okazało się, że bartschella postanowiła dokiełkować a turbiniaki porosnąć jeden drugiemu na głowie...
No i wyszedł mus popikować bo szkoda mi tych dokiełkowanych a zimowania takie przecież nie przeżyją jak dopiero z nasionek wylazły.
Stąd ta dzika pora mi się wzięła...mają ciepło od góry (to wiadomo) i od dołu(przewód) to może tragedii nie będzie

Żanetka

A do przedwiośnia to już naprawdę niedaleko

Dawid szukam jakiegokolwiek zdjęcia na którym ten spegazzinii jest jako tako widoczny i chwilkę

Nie mam dobrego zdjęcia na którym widać go z kwiatem... sama roślinka może być?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sytuacja nietypowa to i środki nietypowe. Jak mus to mus - w mnożarce wszystko się na pewno uda.