Mammillarie i nie tylko - Gaga1960
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mammillarie i nie tylko - Gaga1960
Super wysiew, szkoda, że to nie te ulubione ;)
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
50 porcji mówisz...to u mnie skromniej będzie(a ktośGaga1960 pisze:Marta-niestety hernandezii w ofercie nie było ale zamówiłam około 50 porcji innych-napina,barbata,mainae,albecens itd.
Nie lubię siać bo jestem osobą niecierpliwą i chciałabym już mieć od razu duże roślinki,ale niestety niektóre są trudne do zdobycia
i nie ma wyjścia tylko wysiew.
A wysiew to z różnym skutkiem-w moim przypadku udaje mi się doprowadzić do wykiełkowania ,ale żeby utrzymać siewki
to już insza para kaloszy-czasami przeżywa jedna lub dwie (mowa tu o takich na których bardzo mi zależy i trudnych do zdobycia)

Napina i mainae też mam zamówione jedna z Mesa a druga od Czechów ale na nasionka czekam ...i nie wiem kiedy dotrą.
Grażynko siałaś może M. perezdelarosa? bo ciekawa jestem jak się ją startuje i czy jest jakiś myk o którym nie wiem a jest kluczowy w kiełkowaniu i utrzymaniu maluchów przy życiu?
W mineralne je rzucić planuję ale jak wolno/szybko kiełkują i rosną?
Niewiele o tym w necie znalazłam

A widoczek spod lampek

Oby jak najwięcej z nich za kilka latek Ci zakwitło

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Grażynko - niesamowite! Super, że wysiałaś, i super, że rosną! I cieszę się, że koc ratunkowy się i u Ciebie sprawdził. Jedyne niebezpieczeństwo z jego użytku to takie, że zdecydowanie podwyższa temperaturę, ja się staram już ją zmniejszać przez uchylenie i wentylację, bo i siewki tego potrzebują. Co do kaktusów się nie wypowiadam, sama wiesz z pewnością najlepiej, ile gorąca im trzeba. Grunt, że pięknie wykiełkowały i teraz tylko słuchać rad Roberta, Henryka, Konrada i będzie OK. Ja gorąco trzymam kciuki!
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
popiolek69,BigDonn,-dziękuję za wsparcie
Fraszka_1-domownik wymiziany za wszystkie czasy i dzięki za trzymanie kciuków
leszek2-widzę ,że wychodzisz z takiego samego założenia jak ja,niech wszyscy sieją a my będziemy korzystać
jorkis-jak ręce świerzbią to do roboty i zabaw się w ogrodnika
Całe szczęście ,że każdy co innego lubi ,bo by się na forum zrobiło nudno,a tak można oglądać przekrój wszystkich rodzai i gatunków.
Ale żeby nie było ,że jestem monotematyczna ,to z twojego kręgu zainteresowań też trochę posiadam
Zdjęcie z zimowiska

Marta-M. perezdelarosa nie siałam a mało tego ,dorosłe rośliny które posiadam też coś nie chcą kwitnąć.
Co do zamówienia to już straciłam nadzieję ,że w ogóle dojdą ,tak dawno zamówiłam i cisza.
Interesowało mnie kilka pozycji ,ale sama wiesz.......jeszcze kilka dodałam ,bo przecież nie opłaca się płacić za przesyłkę dla kilku sztuk,
a potem to już jakoś tak ręka sama poleciała i zrobiło się kilkadziesiąt
Żanetko- staram się utrzymywać temperaturę +- 22,25 stopni i oczywiście zaczynam wietrzenie,dzięki waszym radom i sugestiom może coś z tego będzie.
Mały przekrój leżakowania

Fraszka_1-domownik wymiziany za wszystkie czasy i dzięki za trzymanie kciuków

leszek2-widzę ,że wychodzisz z takiego samego założenia jak ja,niech wszyscy sieją a my będziemy korzystać

No właśnie to "prawie" robi dużą różnicę,chyba przyjdzie mi się nad nimi modlić żeby nie padłyhen_s pisze:Potem rozpikować i prawie gotowe. Powodzenia!

jorkis-jak ręce świerzbią to do roboty i zabaw się w ogrodnika

Ależ ulubione ,ulubione (dla mnie)czarny pisze:Super wysiew, szkoda, że to nie te ulubione ;)
Całe szczęście ,że każdy co innego lubi ,bo by się na forum zrobiło nudno,a tak można oglądać przekrój wszystkich rodzai i gatunków.
Ale żeby nie było ,że jestem monotematyczna ,to z twojego kręgu zainteresowań też trochę posiadam
Zdjęcie z zimowiska

Marta-M. perezdelarosa nie siałam a mało tego ,dorosłe rośliny które posiadam też coś nie chcą kwitnąć.
Co do zamówienia to już straciłam nadzieję ,że w ogóle dojdą ,tak dawno zamówiłam i cisza.
Interesowało mnie kilka pozycji ,ale sama wiesz.......jeszcze kilka dodałam ,bo przecież nie opłaca się płacić za przesyłkę dla kilku sztuk,
a potem to już jakoś tak ręka sama poleciała i zrobiło się kilkadziesiąt

Żanetko- staram się utrzymywać temperaturę +- 22,25 stopni i oczywiście zaczynam wietrzenie,dzięki waszym radom i sugestiom może coś z tego będzie.
Mały przekrój leżakowania

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tutaj jest dla każdego coś miłego.
Piękne, dorodne rośliny z rodzajów przez nas ulubionych. Czekamy niecierpliwie na wiosnę a wtedy dopiero pokażą co potrafią.

Piękne, dorodne rośliny z rodzajów przez nas ulubionych. Czekamy niecierpliwie na wiosnę a wtedy dopiero pokażą co potrafią.

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Grażynka, na każdym zdjęciu masz coś świetnego!! Siewki obiecujące, a zimowisko zachwycające! Aż energia człowieka zaczyna rozpierać od patrzenia na takie rzeczy! 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko ,na takie fotki to miło popatrzeć,aż miło na serduszku,aby do wiosny tak mówią ogrodnicy
i żeby żadna roślinka nie odeszła do wiecznego kwitnienia,czego Ci życzę
i żeby żadna roślinka nie odeszła do wiecznego kwitnienia,czego Ci życzę

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
-
Mam nadzieję ,że pokażą i zakwitną te,które jeszcze u mnie nie pokazywały kwiatków ale jak sobie pomyślę o wytachaniu tegohen_s pisze: Czekamy niecierpliwie na wiosnę a wtedy dopiero pokażą co potrafią.
wszystkiego z piwnicy to już mnie boli kręgosłup.
Co prawda rodzina pomaga,ale nie ma jak to człowiek po swojemu poustawia.
onectica-dzięki za odwiedziny i miłe słowa.Energia będzie mnie rozpierać na wiosnę przy dźwiganiu ciężkich kuwet z zimowiska

Jakie to by było piękne jak by żadna roślinka nie padła,ale niestety trochę odeszło do wiecznych kwitnień.leszek2 pisze:żeby żadna roślinka nie odeszła do wiecznego kwitnienia,czego Ci życzę![]()
Nie ma co się załamywać,na wiosnę będą nowe,ale starych żal

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pigułka skuteczna i baaardzo ładna. Wszystkie rośliny razem i każde z osobna godne pozazdroszczenia. Takich widoków więcej! 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
... takie pigułki pomagają najszybciej
Cudne zdjęcia

Cudne zdjęcia

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A u mnie - jak to na dalekiej północy - bardzo przystępna pogoda, też jakieś parę stopni minus 
Niemniej pigułeczka bardzo pocieszająca i piękna. Więcej takich poproszę

Niemniej pigułeczka bardzo pocieszająca i piękna. Więcej takich poproszę

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
W ogóle nie widać zimy na Twoim zimowisku.
Ładne widoki. A kwiatki
- aż weselej na duszy!

-
Dzięki dziewczyny ,miło mi ,że się podoba.
Teraz nam tylko zostało przeglądać cuda natury minionego lata,może ta zima szybko minie .
Teraz nam tylko zostało przeglądać cuda natury minionego lata,może ta zima szybko minie .
-
Ale gafa-z Henryka zrobiłam dziewczynę