Moje ogródkowe zmagania cz.4
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje ogródkowe zmagania cz.4
Madziula, ale rewolucja się u Ciebie szykuje!
Projektantkę znam "z widzenia z netu" i myślę, że dokonałaś dobrego wyboru
Balie kiedyś bardzo nas zauroczyły, przez moment bardzo chodziły nam po głowie
Jeszcze tylko odrobina i zaczniesz działać... Wyobrażam sobie Twoje podekscytowanie
Zatem Kochana - oby do wiosny!

- baasik

- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gorąca balia w ogrodzie to wspaniała rzecz, ale jest przy niej trochę roboty
Mimo wszystko serdecznie polecam
Osobiście radziłabym zastanowić się nad kwestią zadaszania - ja uwielbiam nocą gapić się w gwiazdy...
Osobiście radziłabym zastanowić się nad kwestią zadaszania - ja uwielbiam nocą gapić się w gwiazdy...
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Och, dzień dobry
. Ja znowu w niedoczasie, ale nie o tym chciałam napisać. Wczoraj późnym wieczorem, gdy domownicy przytulali głowy do poduszek znalazłam w końcu czas aby pobawić się aparatem, który nomen omen posiadam już chyba od pół roku. Zafascynowana gwiazdkowymi zdjęciami u innych rozmyślałam, czy aby nie kupić nakładki na obiektyw. Dobrze, że tego nie zrobiłam, bo okazało się, że mój sprzęcior posiada fajne gadżety. Między innymi gwiazdkowanie. Zaraz pokażę co mi się udało wykombinować
Małgoniu chętnie Cię ugoszczę, ale póki co bez balii, bo na razie to jest pomysł, który w razie co zrealizujemy za rok lub dwa. Jednak już teraz powinniśmy podjąć decyzję i zaplanować ewentualną miejscóweczkę. Najpierw ogród. Jutro o 11 pierwsze pomiary. Kurde niby samo mierzenie, a ja cała w skowronkach. Domki na owady fajowe, planujesz u siebie?
Monisiu..
Krysiu cudnie, że jesteś
Bardzo mi zależy na opinii nie tylko architektów, ale przede wszystkim Was, pasjonatów i znawców roślin. Wiadomo, że osoby zajmujące się tym profesjonalnie czasem nie chcą iść na ustępstwo zleceniodawcy, bo zepsuje im to cały obraz. Ja lubię ogrody w których są byliny i dużo się dzieje- nazywam to buszem kontrolowanym
Bardzo będzie mi miło jeśli wiosną podpowiesz i doradzisz w sprawie nasadzeń
Kasiu już powiadomiłam panią architekt, że mam do projektu z Twojej książki sporo swoich uwag
Chłop wymieniony na kobitę
Milenko o tak oby do wiosny, chociaż wyczytałam, że zima ma być do kwietnia
. Chyba za rok zaplanuję wyjazd w góry, wtedy za pewne będzie ciepła bezśnieżna zima
. Ja mam takiego pecha niestety
Czy znasz jakieś zrealizowane projekty Pani Danusi?
Basiu roboty trochę przy niej jest, ale w sumie jak przy wszystkim co sprawia nam przyjemność
. Co masz na myśli pisząc o zadaszeniu? Dach będzie na pewno. Czy piszesz o przeszklonym? Tam się chyba nie zdecyduję na przeszklony
A to moje gwiaździste fotencje

Życzę Wam miłego weekendu
.
Małgoniu chętnie Cię ugoszczę, ale póki co bez balii, bo na razie to jest pomysł, który w razie co zrealizujemy za rok lub dwa. Jednak już teraz powinniśmy podjąć decyzję i zaplanować ewentualną miejscóweczkę. Najpierw ogród. Jutro o 11 pierwsze pomiary. Kurde niby samo mierzenie, a ja cała w skowronkach. Domki na owady fajowe, planujesz u siebie?
Monisiu..
..dopiero będziecie się wprowadzać, a priorytetową sprawą jest wnętrze domu. My 4 lata temu mieliśmy do wyboru klimatyzacja całej chałupy albo ogród. W związku z tym, że nasz dom jak wiadomo jest drewniany i nagrzewa się jak sauna, to klimatyzacja jest obowiązkowa. Ty świetnie sobie radzisz, masz już pojęcie o ogrodzie, a ja rzucona z blokowiska na wieś nie umiałam odróżnić łopaty od garbi jak to ktoś na FO ładnie powiedział. Poza tym pani architekt zrobi plan i ramy, a byliny i tak pewnie sama będę obsadzać. Tobie Monisiu kibicuję z całych sił i podziwiam ogromnie. Będziesz miała większą satysfakcję z wykonanej pracy. U mnie za dużo roślin i sami z przesadzaniem i dosadzaniem rady nie damyJa troszkę żałuję, że tak poskąpiłam, może jakbym miała projektanta z prawdziwego zdarzenia, to lepiej bym wiedziała co robić.. Mój projekt mam od kilku lat w szufladzie, może mi się znudził i dlatego wszystko chcę pozmieniać
Krysiu cudnie, że jesteś
Kasiu już powiadomiłam panią architekt, że mam do projektu z Twojej książki sporo swoich uwag
Milenko o tak oby do wiosny, chociaż wyczytałam, że zima ma być do kwietnia
Basiu roboty trochę przy niej jest, ale w sumie jak przy wszystkim co sprawia nam przyjemność
A to moje gwiaździste fotencje

Życzę Wam miłego weekendu
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu bardzo fajne gwiazdkowe zdjęcia
Super efekt..... nawet nie wiedziałam, że aparaty mogą mieć wbudowane takie fikuśne funkcje
Myślałam, że konieczne są nakładki na obiektyw....
Cudna latarenka i piękna migawka z kuchni
Cudna latarenka i piękna migawka z kuchni
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madzia, dawno Cię nie było, ale wejście zrobiłaś że ho ho. Fotki super
Bajkowe 
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Jak o dobrze czasem przeczytać podręcznik, prawda
Śliczne fotki, zwłaszcza szkło i gałązka 
Przypomniałam sobie, że z gardenarium kupowałam na jesień domki dla owadów. Nawet ich jeszcze nie wieszałam, na wiosnę zawisna gdzies w ogrodzie.
Przypomniałam sobie, że z gardenarium kupowałam na jesień domki dla owadów. Nawet ich jeszcze nie wieszałam, na wiosnę zawisna gdzies w ogrodzie.
Madziu- jakie urokliwe zdjęcia! Szczególnie do serca przypadło mi to z latarenką, ale tak zerkam i u Ciebie to nawet garnki kuchenne rozgwieżdżone
Jutro czeka Cię dzień pełen emocji- kolejny krok do nowego ogrodu.. teraz pomiary, za moment projekt- i oby szybciutka piękna wiosna- zacznie się szaleństwo w rabatach
, chociaż z niepokojem przeczytałam, że w jakimś źródle wyczytałaś o zimie do kwietnia.. nieeeeeeeeeeeee
Ja w kwietniu planuje nalot na Ulińskich, bo będę z Mamą jeździć koło ich szkółki- no przecież jak zima się przeciągnie, to nic tam nie załatwię
ja się nie zgadzam
Bardzo dziękuję za słowa otuchy nt mojego ogródka i walki z nim
Życzę jutro udanego dnia i fajnej nici porozumienia- między słowami- z Panią architekt!
Jutro czeka Cię dzień pełen emocji- kolejny krok do nowego ogrodu.. teraz pomiary, za moment projekt- i oby szybciutka piękna wiosna- zacznie się szaleństwo w rabatach
Bardzo dziękuję za słowa otuchy nt mojego ogródka i walki z nim
Życzę jutro udanego dnia i fajnej nici porozumienia- między słowami- z Panią architekt!
- lulka

Doby wieczór.
Jak spędziliście weekend? Ja dosyć aktywnie, w przerwie oglądając nałogowo Maję w Ogrodzie na VOD, m.in piękny ogród Pani Danuty z Gardenarium. To jest chyba znak, że bardzo potrzeba mi wiosny. W sobotę zostały zrobione pomiary, więc następny krok..
..projekt i cała otoczka z nim związana, czyli planowanie, dyskusje i wybory.
Monisiu mam nadzieję, że prognoza pogody jednak będzie pomyłką i wiosna zacznie się we właściwym czasie
Iwonko a który model wybrałaś? Bardzo fajne są te domeczki. Instrukcji nie czytałam, raczej metodą prób i błędów doszłam do tych ustawień
Małgosiu dobrze, że zaglądasz pomimo kiepskiej gospodyni
Za 3 tygodnie już wyjeżdżamy, więc w pracy narzuciliśmy sobie mordercze tempo
aby spokojnie odpoczywać
Agusia jak miło Cię widzieć. Ja też nie wiedziałam, że takie cuda są wbudowane, chyba zabiorę się jednak za instrukcję
może coś jeszcze wynajdę
Zostawiam fiolet powojnika Jackamii skąpany w gwiazdkowym słonku
, jednocześnie życzę kolorowych snów.

Jak spędziliście weekend? Ja dosyć aktywnie, w przerwie oglądając nałogowo Maję w Ogrodzie na VOD, m.in piękny ogród Pani Danuty z Gardenarium. To jest chyba znak, że bardzo potrzeba mi wiosny. W sobotę zostały zrobione pomiary, więc następny krok..
Monisiu mam nadzieję, że prognoza pogody jednak będzie pomyłką i wiosna zacznie się we właściwym czasie
Iwonko a który model wybrałaś? Bardzo fajne są te domeczki. Instrukcji nie czytałam, raczej metodą prób i błędów doszłam do tych ustawień
Małgosiu dobrze, że zaglądasz pomimo kiepskiej gospodyni
Agusia jak miło Cię widzieć. Ja też nie wiedziałam, że takie cuda są wbudowane, chyba zabiorę się jednak za instrukcję
Zostawiam fiolet powojnika Jackamii skąpany w gwiazdkowym słonku

- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Magda były pomiary? Cudo
Ale się nie mogę doczekać
Jak już będziesz miała projekt dawaj znak, opijemy rumem
Cudna letnia fotka! Do usłyszenia! 
Madziu- miałaś powiew wiosny w ogrodzie- bo jak inaczej określić wizytę projektantki
My byliśmy dziś na działce uruchomić ogrzewanie- szkoda, bo liczyliśmy na plusowe temperatury i zaoszczędzenie na rachunkach za gaz- niestety.. Prognoza i pogoda za oknem to dla mnie jakaś kompletna pomyłka- cierpliwości mi starczy na kilka dni- po tym czasie idę z suszarką do ogródka topić śnieg
Ja właśnie buszuję na stronie eclematis- z zachwytem odkryłam, że są bliziutko- to można nazamawiać i odbierać osobiście. Ja chyba w tym sezonie oczopląsu dostane- zwłaszcza, że obecne rabaty pustawe.. a powstaną kolejne.
Jak odbierasz Panią projektantkę- fajnie się dogadujecie.. już coś wiesz, czy na razie wstępne ustalenia..?
Ja właśnie buszuję na stronie eclematis- z zachwytem odkryłam, że są bliziutko- to można nazamawiać i odbierać osobiście. Ja chyba w tym sezonie oczopląsu dostane- zwłaszcza, że obecne rabaty pustawe.. a powstaną kolejne.
Jak odbierasz Panią projektantkę- fajnie się dogadujecie.. już coś wiesz, czy na razie wstępne ustalenia..?
- lulka

Dziewczyny, na razie byli młodzi ludzie od pani Danusi i tylko wymierzyli teren. Z projektantką miałam przyjemność rozmawiać telefonicznie. Myślę, że w tym albo nastepnym tygodniu sie spotkamy.
Kasiu- rumik sil wu ple
. Muszę dokupić, bo sie konczy
.
Moniu-
mam nadzieje, ze suszarka nie będzie potrzebna. Kominek kopci od rana do nocy aby ogrzać wodę do mycia i ogrzania domu. Muszę doprowadzić niemalże do wrzenia aby starczyło na to wszystko. Kiedyś z wygody wspieralismy sie grzałką elektryczną, ale rachunki przychodziły gigantyczne, więc powiedzieliśmy BASTA! Zobaczymy jaki teraz rachunek przyjdzie. Doskonale rozumiem jak widzisz rozterki opłat za ogrzewanie
Eclematis jeszcze musi poczekać. Bliżej wiosny złożę zamówienie, ale raczej na niskie odmiany. Co wypatrzylas dla siebie?
Kasiu- rumik sil wu ple
Moniu-
Eclematis jeszcze musi poczekać. Bliżej wiosny złożę zamówienie, ale raczej na niskie odmiany. Co wypatrzylas dla siebie?
Boleję nad tym, że grzać trochę trzeba, a na miejscu nas nie ma.. Gdyby budowa była na sąsiedniej ulicy- to mogłabym zerkać na temp i wyskoczyć awaryjnie- a nie dość, że troszkę daleko, to jeszcze mamy podłogówkę- więc trochę czasu mija, zanim się rozgrzeje.. O dorzucaniu do kominka nie ma mowy
Podejrzewam, że trochę panikujemy niepotrzebnie- dziś na zewnątrz -7/8, a na poddaszu w najzimniejszym pokoju +4, jednak cała podłoga z rurami pełnymi wody przemawia do naszej wyobraźni
Teraz z dymem- a raczej z gazem- powoli ulatnia się orbitrek, na który się szykujemy w lutym..
Tobie też , jak widzę temperatura daje w kość.. Ehhh- byle do wiosny.. Oby wczesnej!
W eclematisie co upatrzyłam? - ehh czego ja nie upatrzyłam
Dereń kanadyjski na zadarnienie, powojniki- kilka odmian, trawy: kostrzewa, owies, rozplenica hameln (brakuje mi jeszcze rozplenicy little bunny i trzcinnika) , kuszą mnie krzewy jagody kamczackiej, rozchodniki- ostry i matrona- chociaż zaskoczona jestem, że sprzedają jeden nędzny badyl
Wpadło mi w oko też kilka innych bylin kwitnących, ale teraz nazw nie pamiętam.. Muszę wziąć na wstrzymanie- do wiosny.
Tobie też , jak widzę temperatura daje w kość.. Ehhh- byle do wiosny.. Oby wczesnej!
W eclematisie co upatrzyłam? - ehh czego ja nie upatrzyłam
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Magda ! Przeczytałam,że zmieniasz swój ogród! Czy rzeczywiście książka Newbury'ego była inspiracją? I ten pomysł z gorąca balią w ogrodzie ciekawy, widziałam tamten odcinek "Mai...". Ciekawa jestem , co Danusia Młoźniak Ci zaproponuje...Bo nie doczytałam, czy plan zostaje , jak z książki czy jesteś otwarta na propozycje Danusi? A jeśli zaproponuje inny (może geometryczny ) plan? Pewnie już jesteś po spotkaniu. Czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia.
Ja, podobnie jak Kasia Robaczek, żałuję,że nie mogłam na początku swojej ogrodowej drogi skorzystać z porady fachowca.
Ja, podobnie jak Kasia Robaczek, żałuję,że nie mogłam na początku swojej ogrodowej drogi skorzystać z porady fachowca.
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Madziu a więc widzę że i kolejny krok do upragnionego ogrodu zaliczony, również czekam na pierwszy projektowy zarys.
Amfora
Amfora
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Zabawa w gwiazdkowanie Cię wciągnęła na całego. Super to wygląda. Czekam niecierpliwie na wstępny projekt, kibiców będzie wielu. Pozdrawiam. Zwolnij Madzia, bo z tym morderczym tempem to przeraziłaś .