Ale to już ostatnia fanaberia będzie! Koniec z sianiem!

- jeżeli chcesz mieć łatwą kontrole nad wilgotnością podłoża pod wysiew nasion Adenium, zaproponuje taki skład:I nowy wysiew mam zamiar zrobic w podobnym podłożu. Bo aktualne podłoże bardzo dlugo trzyma wilgoć i tu jest błąd.
- zalecane jest nie podlewać przez m/w minimum 7 dni.I po wymianie podłoża ile czasu mniej więcej nie podlewać roślin?
- do dobrego wzrostu - "rozbudowy" kaudexu zalecane jest, aby odległość między kaudexem a brzegami doniczki, wynosiła 2 - 3 cm. Przy tak dobranych doniczkach, roślina wszystkie pobierane substancje odżywcze z podłoża, będą kierowały na rozrost - budowanie kaudexu. Jeżeli doniczka jest o dużo większej średnicy, większość substancji odżywczych "kierowane" jest do budowy - rozrostu systemu korzeniowego./ ... / czy ktoś sprawdzał przyrost tej roślinki w zależności od doniczki?
-ja swojego nie przesadzam chyba w tym roku korzenie mi same wychodzą z doniczki / ... /
- większe ilości na naszym serwisie aukcyjnym, a mniejsze ...... na spacerku z łopatką lub grabkami i reklamówką na pobliskie łąki, oczywiście wiosną, latem lub jesienią i pozbierać wysuszone przez słońce "placki" (są bezwonne, suchutkie, kruchutkie)A gdzie mozna dostać obornik bydlecy ?
- czy to jest Adenium z własnego wysiewu nasion czy kupiona sadzonka, bo wygląda na bardzo ładnie uformowaną i ukorzenioną gałązkę Adenium.Tak ono wygląda![]()
- Ewo - to tak, jakbyś prosiła o wróżbę z fusów kawy, jak pokażesz fotkę, może ktoś zidentyfikuję co to za "lokator" zagnieździł się na Twoim Adenium./ ... / Nie mogę niestety zrobić zdjęcia.... /... / Czy macie pojęcie co to mogłoby być ?
- jakby to były mszyce, to najmniejszy problem. Bez fotki ciężko określić co to jest, oby nie były to wełnowce - coś takiego.A czy możliwe żeby była to mszyca ?
czyżby mączlik szklarniowy? wpisz w wyszukiwarkę i porównaj. Mączlik lubi adenium, chociaż ona raczej preferuje liście, na łodyżkach może być wełnowiec - też dziadostwo.ewa84 pisze:Przed chwilka na moim adenium zauważyłam jakieś białawe kropeczki na łodyżkach. Nie mogę niestety zrobić zdjęcia.... To tak jakby sobie siedziało i nic nie robi. Nie zauważyłam żeby to się ruszało. Czy macie pojęcie co to mogłoby być ?