Kaktusy Joanny - annaoj cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy Joanny - annaoj cz.2

Post »

Już mówię: sprawdź sobie taką roślinkę jak na przykład Stephanotis, pnącze Ylang-ylang czy orchidea zwana na Madagaskarze przez tubylców "kwiatem kochania", a jej poprawna nazwa to Angraecum sesquipedale. Jednak z tego co czytałam pobieżnie o Twoich, te i kilka innych im podobnych nie wymagają tak częstej opieki w sensie zraszania, a zimą potrzebują lekkiego uspokojenia, stąd nie wiem, czy dadzą radę pogodzić się z tillandsiami, o których - przyznaję - wiem bardzo niewiele. To już Ty musisz zdecydować, bo ja nie mam zielonego pojęcia ;:306 Wiem, że orchidarium z pewnymi modyfikacjami bardzo by się takim przydało, stąd czekam na fotki ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Stephanotis był w Obi w przecenie, ale nie kupiłam, bo nie pomyślałam w kontekście orchidarium, a Angrecum oczywiście, że znam. Bynajmniej na razie nie planuję zasiedlać swojego orchidarium storczykami (dobre, co? ;:306 ) Ten etap już mam za sobą. Oprócz wanilii czy ludisii itp Chyba, że kiedyś jeszcze o nich pomyślę.
Natomiast pnącze Ylang-ylang jest ciekawe. Z takimi roślinami to musiałaby być inna aranżacja gabloty niż moja.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zarówno stefanek, jak i Ylang-ylang są niesamowicie pachnącymi roślinami. W okresie letnim warto je mieć w pokoju, tylko trzeba byłoby zadbać o wilgotność (psikanie) i odpowiednią ilość niekoniecznie bezpośredniego, ale słońca. Konkuruje z nimi już tylko Michelia champaca - jej zapach jest składnikiem perfum, miodzio.
Natomiast co do Angrecum - wcale się nie dziwię, że w orchidarium nie chcesz...storczyka czy też orchidei, ale tutaj Cię bardzo namawiam ;:306 Mam trochę z tym problem, bo to taka dłuższa historia, ale się streszczę: dość długo poszukiwałam rośliny, którą A. Fiedler nazwał orchideą, a więc: - a) musi rosnąć na Madagaskarze, b) jej kwiat ma otwierać się w nocy - dlatego "kwiat kochania", c) ma niesamowity zapach. To jest właśnie - a przynajmniej najbardziej pasuje - Angraecum sesquipedale. Może jednak dasz się skusić... ;:224 ;:170
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taaaa, jedna taka roślinka i nie ma problemu co jeszcze wsadzić do orchidarium. :wink: ;:306
http://www.orchidspirit.com/forum/showt ... squipedale
Nie wiem czy znasz: http://www.roslin-menazeria.net/1267,29 ... _1822.html - warto poczytać.
Do mnie bardziej przemawia A. magdalenae czy scottianum. A najbardziej to: http://www.orchidarium.pl/Galeria/galer ... ?obraz=119
(małe i ciekawie wygląda nawet bez kwiatka).
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

annaoj pisze:Taaaa, jedna taka roślinka i nie ma problemu co jeszcze wsadzić do orchidarium.
A dałby się tam wbić w ogóle? ;:306
Asia właśnie pisałam posta z linkiem do tego zdjęcia co prawda z innej strony(ja go wyczaiłam na Southern Ontario Orchid Society) ale wrażenie analogicznie szokujące ;:306

Angraecum distichum z linka który podałaś fajne, nawet bardziej do mnie przemawia sam układ liści niż kwiatek bo ten jakoś specjalnie nie powala(mnie osobiście) ale ogólnie ładne to, płaściutkie(nie wiem czy to dobre określenie ale tak to widzę)... i filigranowe z wyglądu.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to drzewiej bywało... :roll:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sorry jak coś już wcześniej pokazywałam

http://www.fotosik.pl/u/anna-oj/album/616219

Teraz marnie, ale z kolei jest miejsce na nowości (tylko jeszcze kasa by się przydała :roll: )
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Poprzednio pięknie rosła wanilia, aż w końcu nastąpił pogrom (podobno co 5 lat uprawa w orchidarium się załamuje, nie chciałam w to wierzyć, a jednak :( ), teraz czekam aż urośnie nowa (variegata) i szukam okazji, żeby kupić zwykłą

U Angraecum distichum kwiatek lichutki, ale ogólne wrażenie super!

Muszę jeszcze dopisać, że w orchidarium świetnie rośnie grudnik, przyrasta w tempie przyspieszonym i kwitnie, mimo, że go nie wyjmowałam, żeby zrobić różnicę temperatur. :roll: Drugi rok kwitnie, więc coś w tym prawdy jest. Teraz wyjęłam, bo już ma spore wymiary (a był malutki)
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu!
I co narzekasz?
Tillandsie masz piękne!
Wanilie u mnie marnie rosną, ale jak im się coś odmieni, jeśli w ogóle przeżyją to Ci kawałek dam.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dobra Kobieto - będę dopingować, żeby rosły. ;:172
A ja jako, że ferie!!! - jadę kupić sobie jakiegoś kwiatuszka na tą okoliczność! :tan
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

mini - dżungla, gdzie Ty to masz zrobione ? W szafie ? ;:306
Bardzo fajnie to wygląda :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie się podoba. Bardzo. :)

Szkoda, że u mnie tyle wszelkich roślin, że już na te nie mam miejsca. Ale Twoje oglądam z prawdziwą przyjemnością.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Ale pięknoty pokazałaś ;:oj , długo mnie nie było na Fo i muszę nadrobić zaległości, ale z pobieżnych oględzin nasuwa się jedno stwierdzenie piękne i zadbane rośliny a orchidarium rewelacja ;:138
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i tyle w temacie. Się rozdziawiłam i patrzę ;:oj Normalnie piękna rzecz
To jeśli możesz podpowiedzieć - oświetlenie masz tylko do góry, czy jeszcze jest to gdzieś w pobliżu okna?
Druga sprawa: w artykule, który podsunęłaś, autorka - w odniesieniu do tej samej rośliny - posługuje się raz nazwą storczyk, raz orchidea. Czy to to samo...? ;:185 Mam wątpliwości, a że niewiele na temat tych gatunków wiem, pytam zaciekle i uniżenie proszę o odpowiedź... ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rodzina roślin -Orchidaceae - storczykowate (storczyki) czyli potoczna nazwa orchidea lub storczyk, czyli to samo. :D

Co do orchidarium - oświetlenie jest na górze i było po bokach. Dopóki to drugie się nie zepsuło. Jako, że teraz już storczyków brak (no z małymi wyjątkami), to nie pali się, żeby boczne światło było. Było konieczne jak np były tam vandy itp.
Gablota jest z dala od okna i nie pada na nie żadne światło naturalne.
Stoi na półce ma 125 cm wys., 120 cm szer.i głębokie prawie 60 cm.
Oprócz przesuwanego przodu całe jest ze szkła, więc nie w szafie. :D
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Super to orchidarium,taki mini ogród botaniczny w domu ;:138
Jakie to jest duże?
Awatar użytkownika
mirror
50p
50p
Od: 19 lip 2012, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Joanno :wit dziekuje za odwiedzinki :D ladna kolekcja kaktusow :roll: zwrocilem uwage na orchidarium, jak myslisz czy z akwarium 112 litrowego po rybkach mozna by cos takiego stworzyc ?:D widze ze masz tam nawet wentylatorek.. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”