Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
Hej; z moich ostatnio wysianych nasionek wzeszły malutkie roślinki, na razie mają po dwa listki, ale ich kaudeksy już zapowiadają się na dość "korpulentne" :P
Większe adenium obesum zaczyna gubić najstarsze listki, ale za to wypuszcza nowe - nie wiem, czy taka "wymiana" jest normalna, czy czegoś mu brakuje (wody, słońca) 
- DAHIRA
- 50p

- Od: 19 kwie 2008, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ale wam zazdroszcze pogody, tutaj zimno i praktycznie slonca nie ma, wiec moje adenium stoja w miejscu
Wysialam kilka innych roslinek, ale tez niewiele sie tam dzieje, chyba za zimno maja...
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich:-)
Ostatnio zaczęłam się interesować roślinami egzotycznymi i w związku z tym mam pytanie dotyczące ADENIUM:-) Czy rzeczywiście jest tak łatwe w uprawie jak przekonują sprzedawcy bo jestem dopiero osoba początkującą i nie chcę żeby rosło a potem padło, tak jak było z moją arabiką, choć ta jeszcze stoi- mam nadzieję, że coś jeszcze z niej będzie. Jaka ziemia najlepiej odpowiada róży pustyni? Jak ją podlewać? Czy w jednej doniczce może rosnąć kilka roślinek? Dużo tych pytań, ale wolę spytać o to osoby, które rzeczywiście na temat roślin coś wiedzą, a nie czytać artykuły w internecie, przez które wiele roślin mi padło...
Ostatnio zaczęłam się interesować roślinami egzotycznymi i w związku z tym mam pytanie dotyczące ADENIUM:-) Czy rzeczywiście jest tak łatwe w uprawie jak przekonują sprzedawcy bo jestem dopiero osoba początkującą i nie chcę żeby rosło a potem padło, tak jak było z moją arabiką, choć ta jeszcze stoi- mam nadzieję, że coś jeszcze z niej będzie. Jaka ziemia najlepiej odpowiada róży pustyni? Jak ją podlewać? Czy w jednej doniczce może rosnąć kilka roślinek? Dużo tych pytań, ale wolę spytać o to osoby, które rzeczywiście na temat roślin coś wiedzą, a nie czytać artykuły w internecie, przez które wiele roślin mi padło...
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli tylko się go nie przelewa, nie sprawia kłopotów (przynajmniej moje).
Miałam kiedyś adenium, i nie wiedziałam co to
internetu jeszcze wtedy nie było...
Dostałam go jako wielbicielka wszystkiego, co chociaż trochę przypomina kaktusa. Miało wysokość ok. 30 cm, i hodowałam je ok. dwóch lat, niestety, nie wiedziałam, że kwitnie, i jak je pielęgnować. Kolejnego lata moja roslina wypuściła dłuuugie pędy wierzchołkowe, ja sie wkurzałam, że są takie "chude" i liche, przy nadętym kaudeksie o średnicy ok. 9 cm wyglądały dziwnie - i pozbyłam się adenium.
Głupia byłam
Miałam kiedyś adenium, i nie wiedziałam co to
Dostałam go jako wielbicielka wszystkiego, co chociaż trochę przypomina kaktusa. Miało wysokość ok. 30 cm, i hodowałam je ok. dwóch lat, niestety, nie wiedziałam, że kwitnie, i jak je pielęgnować. Kolejnego lata moja roslina wypuściła dłuuugie pędy wierzchołkowe, ja sie wkurzałam, że są takie "chude" i liche, przy nadętym kaudeksie o średnicy ok. 9 cm wyglądały dziwnie - i pozbyłam się adenium.
Głupia byłam
Witam;
pEtr chyba powinieneś zapytać DAHIRE, gdzie kupiła swoje nasionka, bo to Jej siewki pięknie rosną :P Moje największe adenium to też siewki, ale nie ja wysiałam nasionka - kupiłam roślinki. Moje siewki, z nasionek zakupionych na allegro, są na razie maleństwami, ale może uda mi się je utrzymać przy życiu

To w środku to nie adenium, jakiś bliżej niezidentyfikowany sukulent
pEtr chyba powinieneś zapytać DAHIRE, gdzie kupiła swoje nasionka, bo to Jej siewki pięknie rosną :P Moje największe adenium to też siewki, ale nie ja wysiałam nasionka - kupiłam roślinki. Moje siewki, z nasionek zakupionych na allegro, są na razie maleństwami, ale może uda mi się je utrzymać przy życiu

To w środku to nie adenium, jakiś bliżej niezidentyfikowany sukulent
- rastharsis
- 200p

- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Cześć!
Ja również zamówiłam u Dahiry 17 nasionek cudnego adenium i obecnie czekam z niecierpliwością, aż trafią w moje ręce.
Mam już dla nich przygotowaną ziemię torfową przeznaczoną do wysiewu nasion z perlitem i włóknami kokosowymi. Na początek mam zamiar posadzić dwa, wymoczone uprzednio przez 3 h w wodzie, nasionka w niewyparzonej mieszance. Jeśli dociągną do 5 cm w dobrej formie, będzie to oznaczało, że wyparzanie ziemi przez 10 minut w 150 stopniach nie jest konieczne.
Nasionko dobrze jest umieścić na głębokości około 1 cm, czyli nie więcej niż 2/3 grubości samego nasionka, by nie spożyło ono całej energii na wzejście. Ja planuję wysadzić je w mini-szklarni, którą kupiłam na allegro i zakryć przezroczystą, plastikową osłonką z kompletu. Gdy wzejdą, usunę osłonkę i zakryję roślinki butelką bez dna i korka. Wystawię je w słoneczne miejsce, lecz nie bezpośrednio nasłoneczniane. Będę lekko zraszać co 2 dni, bowiem system korzeniowy jest bardzo wrażliwy na przelanie.
A w międzyczasie strasznie się boję, że coś zepsuję.
Ja również zamówiłam u Dahiry 17 nasionek cudnego adenium i obecnie czekam z niecierpliwością, aż trafią w moje ręce.
Nasionko dobrze jest umieścić na głębokości około 1 cm, czyli nie więcej niż 2/3 grubości samego nasionka, by nie spożyło ono całej energii na wzejście. Ja planuję wysadzić je w mini-szklarni, którą kupiłam na allegro i zakryć przezroczystą, plastikową osłonką z kompletu. Gdy wzejdą, usunę osłonkę i zakryję roślinki butelką bez dna i korka. Wystawię je w słoneczne miejsce, lecz nie bezpośrednio nasłoneczniane. Będę lekko zraszać co 2 dni, bowiem system korzeniowy jest bardzo wrażliwy na przelanie.
A w międzyczasie strasznie się boję, że coś zepsuję.
- rastharsis
- 200p

Jeśli ktoś zna angielski pomocny może się okazać mini-instruktaż z www.cactusplaza.com (stamtąd pochodzą nasiona Dahiry i wkrótce już moje
) zmieszczony pod adresem:
http://www.cactusplaza.com/cultivation-adenium-a-7.html
http://www.cactusplaza.com/cultivation-adenium-a-7.html
- rastharsis
- 200p