Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sumak octowiec - jak skutecznie walczyć

Post »

To zazdroszczę.. Mój był taki wredny, że cały czas wypuszczał się w różnych miejscach, np. potrafił wyrosnąć nagle w środku starego jałowca płożącego i żeby go wyrwać musiałam wpełzać pod ten jałowiec i nie powiem co wtedy mówiłam cała pokłuta :twisted: Natomiast sam siebie przeszedł jak został wycięty, ale powoli mam nadzieję zakończyć zwycięsko tę walkę z sumakiem, kosząc go regularnie i wyrywając, bo nie chcę używać żadnej silnej chemii. Nigdy nikomu nie polecam tej rośliny, potrafi skutecznie zatruć życie :twisted:
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Naprawdę przez te lata nigdy obok niego nie wyrósł nawet mały,bo wiem u siebie na łąkach są można powiedzieć lasy sumakowe ;:306
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

:;230 a ja już dwa razy sadziłam i czort się nie chce przyjąć .Objechalam okolice w poszukiwaniu odrostow przy drzewie ,ale u nikogo ich nie było, na wiosnę spróbuje znowu,to piękne drzewo ,ale rozumiem że jak ktoś ma małą działkę to może być kłopotliwy .
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Reniak :wit
Jak byś mieszkała w Częstochowie to mogła byś powyrywać całe lasy :;230 ;:306
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

O tak, kilka sztuk bym chętnie przyjęła pod swoją opiekę ;:306
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie już po sumaku, choć odrosty zwalczam do dzisiaj. To piękna ekspansywna roślina, korzenie płytkie grube jak przedramię, wiem coś o tym. Czasem się uda, że się nie panoszy, podobno wtedy jeśli się nigdy korzeni nie uszkodzi, mi niestety sie tak nie trafiło i wolałam usunąć, ale uwielbiam to egzotyczne drezwo w polskim ogrodzie :wink: Pięknie rósł nad tarasem i cudnie wyglądał, ale panoszył się po ogrodzie coraz bardziej, z płaczem usuwaliśmy ;:145

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Osobniki męskie są mocno zwabiające dla pszczół.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p
Od: 24 lis 2010, o 12:13

Post »

Ja zawarłam rozejm z sumakiem, jak tylko pomyślę o zasadzeniu czegokolowiek w promieniu kilku metrów od niego i zaczynam kopać to 2-3 tyg później zaczyna puszczać przyrosty, a jeśli wkoło niego nie kopię i przez to nie podcinam mu korzeni to siedzi cicho. I tym sposobem staram się mu nie przeszkadzać:). Mam odmianę 'Laciniata', piękne postrzępione liście no i to przebarwienie na jesień, po prostu bajka.

Pozdrawiam
lutekjurek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2013, o 21:00

Re: Sumak octowiec - na ile niebezpieczny?

Post »

Ja robię gnojówkę z owoców i liści sumaka do podlewania borówki amerykańskiej . Nie wiem na ile wpływa to zakwaszająco ale stwierdzam że część ( dokładnie 6 ) krzewów rośnie i owocuje jak gdyby ciut lepiej niż pozostałe nie traktowane tą gnojówką.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jedyne zagrożenie ze strony sumaka o jakim mi wiadomo - to jego zdolność do wytwarzania odrośli korzeniowych, dzięki którym drzewko może w szybkim tempie opanować ogród. No ale mamy przecież kosiarki, motyczki... No i zawsze można niechciane sadzonki oddać w dobre ręce...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

lutekjurek pisze:Ja robię gnojówkę z owoców i liści sumaka do podlewania borówki amerykańskiej . Nie wiem na ile wpływa to zakwaszająco ale stwierdzam że część ( dokładnie 6 ) krzewów rośnie i owocuje jak gdyby ciut lepiej niż pozostałe nie traktowane tą gnojówką.
To bardzo ciekawe, mógłbyś napisać coś więcej? Normalnie robimy, jak gnojówkę z pokrzyw?
:wit
lutekjurek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2013, o 21:00

Post »

Nie zaglądałem tu wcześniej dlatego odpowiadam dopiero teraz . Otóż zbieram póżną jesienią liście i owoce sumaka i przechowuję je w suchym , zadaszonym miejscu . W " garze " kamionkowym , 60-cio litrowym przygotowuję gnojówkę po ustąpieniu mrozów. Jednorazowo zasypuję wiadro ( ok. 10 l) lużno włożonych liści i kilka owoców , po sklarowaniu - ok.2,3 tygodnie , zależnie od temperatury , po rozcieńczeniu " na oko " 1 : 2 do 1 : 3 podlewam w miarę potrzeby borówki. Uzupełniam wodą pozostałą miksturę , kiedy gnojówka jest już "słaba " a ilość osadu z liści ulega zmniejszeniu uzupełniam wsad dbając aby owoców wystarczyło do sierpnia. Kiedy kończy się zapas liści uzupełniam świeżymi tak aby podeschły przed użyciem. Nie sprawdzałem pH gnojówki , stwierdzam jedynie że borówki podlewane nią wykazuja jakby lepszą kondycję od innych.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Gdyby sumak był tak śmiercionośny jak tu wypisywały niektóre osoby, powinieneś być już dawno martwy albo przynajmniej cały w pryszczach :)

Faktycznie, tak jak pisze Madziagos, najbardziej szkodliwą cechą sumaka jest jego wkurzające rozrastanie się od korzenia. Chyba że ktoś naprawdę się uprze i zrobi sobie z niego sałatkę...
Zielonym do góry!!!
refio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2014, o 11:15

Sumak octowiec,jak przesadzić

Post »

Witam
Mam pytanie, chcę za płotem posadzić kilka sumaków, w niedalekiej odległości ode mnie dziko rośnie rodzina sumaków (dość pokaźna), jak mam przesadzić pędy, aby nie uszkodzić sumaka, a z drugiej strony, aby je posadzić pod płotem?
Wiem, że to roślina łatwo się przystosowująca, ale czy wystarczy wykopać, jakis pęd, który jest odnogą, co z korzeniami, czy je przyciąć, niektóre są naprawdę długie - przymierzałem się samodzielnie (trochę czytałem o tym w necie), ale jak zobaczyłem korzenie i ich długości, to wolę zapytać was, fachowców.

dzięki za info.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Re: sumak octowiec

Post »

Moja sąsiadka ma sumaka jakieś 3m od płotu.I u mnie teraz wyrasta pełno małych sumaków w głąb ogrodu.Wciąż muszę wyrywać a i tak rosną nowe.Więc osobiście zastanowiłabym się nad posadzeniem .Ta roślina jest dość ekspensywna.Ale wybór należy do osoby zainteresowanej. :D
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”