Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Mariolu , ta na zdjęciu wyglądała na szałwię omszoną, która lubi stanowiska nasłonecznione
http://www.zielonyogrodek.pl/na-skalnia ... ia-omszona
A jeżeli szałwia błyszcząca , to też lubi słoneczko
http://www.swiatkwiatow.pl/szalwia-blys ... id115.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, chciałabym dołączyć do Was gdyż też jestem na etapie planowania roślinek do doniczek. Dzięki temu wątkowi mam już dużo. W ubiegłym roku wyhodowałam z nasion sporo petunii i w tym roku także planuję. Połączone z lobelią - ale już zakupioną. Aby nie było nudno w tym roku muszę coś urozmaicić. Wyglądało to tak:
Obrazek
Obrazek
Czy ktoś z Was także sieje petunki?
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zaczynam Historię z petuniami sianymi. Waśnie zamówiłam fioletową z białymi brzegami podwójną -nowość legutko i teraz czekam na nasionka.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

tysonka pisze:Co do żurawki -być może, że to pelargonia, choć liście są mylące Ponawiam pytanie - czy rosły na północnym oknie?
To pelargonia, tylko trochę nietypowa :)
Kwiaty miały trochę słońca do południa, okno od wschodu co prawda ale ja mam jeszcze mały daszek i w sumie niewiele go jest.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Dzięki, bo swoimi postami podsunąłeś mi myśl, że na tym moim problematycznym północnym oknie sprawdzą się może petunie. ;:108 Przyznam, że nie byłam dotąd jakąś ich wielbicielką, ale kolory Twoich mnie bardzo zaintrygowały, wyglądają super, zwłaszcza ta łososiowa (jeśli dobrze pamiętam), ale niebieska też piękna
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Przyznam, że milion bells też bardzo lubię, tylko nasion nie można nigdzie kupić :?
Mam zamiar kupić nasionka żółtej petunii zwis. i połączyć z jakimś ciemnym fioletem... ;:224

A oto mój "busz" z poprzednich sezonów, teraz już odchodzę od takich rozwiązań :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Wspaniałe koleusy, z nasion? :)
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

A u mnie jak zwykle pelargonie, lobelia i petunie. Dla kontrastu dodam komarzyce a w innych wilca ziemniaczanego. Po raz pierwszy w tym roku pojawi się u mnie nemezja w różnych kolorach . Chciałam jeszcze w tym roku posiać petunie milion bells ale nigdzie nie mogę ich zakupić, może ktoś wie gdzie, będę wdzięczna ? :wit
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Z tego co wiem, to nasionek million bells nigdzie nie dostaniesz :? Różne informacje słyszałam, że nie wytwarzają nasion itp
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Ja znalazłam sklep internetowy z tymi pięknymi roślinkami ale ceny 5zł za paczkę troszkę przegięcie zwłaszcza że nie jest napisane ilość nasion w paczce.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

W zeszłym roku wysiewałam Million Bells z własnych nasion, zebranych rok wcześniej. Niestety, ale są słabiutkie, wysiane pod koniec stycznia, pielęgnowane, zakwitły (pomimo sprzyjających warunków) dopiero pod koniec czerwca. Wolno się rozrastały, słabo kwitły, a kolory to już inna bajka. Zbierałam z bordowych, a kwitły białe, różowe i łososiowe... Moim zdaniem nie warto. Równocześnie miałam takie kupione na ryneczku i te rosły i kwitły pięknie. A tak samo o nie dbałam (podlewanie, nawożenie). W tym roku już nie eksperymentuje.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05

Post »

Proszę o informacje o wygląd roślin z zebranych nasion. Przeczytałam gdzieś, że roślinki tak wyhodowane mogą nie wykazywać cech macierzystej. Czy macie takie złe doświadczenia? Chciałam już siać petunie z zebranych nasion i trochę się zaniepokoiłam. W zeszłym roku siałam z zakupionych.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Julka, petunie siałam podobnie jak Ty najpierw z nasion kupionych, następnego roku z zebranych. Moje obserwacje:
- kolory oczywiście trochę się wymieszały, czyste zostały białe i ciemnoniebieskie, a mixy były bardzo ciekawe, niektóre w plamki, inne paskowane, najczęściej to był różowy z białym wzorkiem i lila z białym. W drugą stronę, tzn. biały z kolorowym wzorem już nie.
- wymieszały się też zapachowo, bo z pierwotnej mieszanki pachniał ciemnoniebieski i lila, z wtórnej słabo, ale też liliowo-białe i różowo-białe.
- kiełkowanie i początkowy wzrost bez różnicy.
- później rośliny zaczęły się mocno wyciągać, na początku sierpnia musiałam je przyciąć o połowę, po czym zagęściły się i ponownie kwitły, ale krócej, bo w połowie września nie było już co oglądać.
- nasiona zawiązywały w lipcu i sierpniu, ale te oczywiście oskubywałam, natomiast jesienią jakby im się odechciało i już nasion na następny rok nie miałam.
Warto dlatego, że nasiona za darmo i dużo, mixy kolorów naprawdę zaskakujące, a to późnoletnie wyciąganie się można uprzedzić skracając je wcześniej. Ale na następny chyba już nie.
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Obrazek

Proszę, tutaj moje Million Bells z moich nasion. W pełni sezonu. W tej donicy jest chyba z 6 sadzonek. To był czas, kiedy wyglądały najlepiej, później było już tylko gorzej.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne Atka :uszy a powiedz, jakie warunki masz na balkonie? jasny? wschodni?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”