Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
tomeks215
50p
50p
Od: 12 sty 2013, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Niesamowite są te ogrody. Aż miło popatrzeć. :)
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam....
Dopiero tutaj dotarłam,,, :) i z wielką przyjemnością ogląda się takie Piękne plantacje Dalii ... Tyle nowości i odmian a wszystkie przepiękne... ;:180 Dalie to takie piękności, można zachwycać się nimi bez końca.....Będę tutaj częstym gościem bo uwielbiam te kwiaty...
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Miło nam Amalio,
zapraszamy jak najczęściej!

A na zakończenie dzisiejszego dnia parę filmików z daliowych wystaw w Niemczech.
Popatrzcie dla odmiany jak prezentują się dalie w bukietach.
Wg mnie pomponowe (mniejsze i większe) najcudniejsze!
Szkoda, że u nas nie ma tak wspaniale przygotowanych wystaw!
Ale... wszystko przed nami - mamy skąd czerpać wzorce.

http://www.youtube.com/watch?v=4k-LdPNRvts

http://www.youtube.com/watch?v=CGCGJypxjus

http://www.youtube.com/watch?v=4PZeRGOOTAw

http://www.youtube.com/watch?v=o9fas4iJcEI
Pozdrawiam
Barbara
dami1622
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2009, o 07:20

Post »

Witam. Moze ktos pomoze ? :) Co to za odmiany? Oczywiscie od p. Stanislawa
Obrazek
Obrazek
ELZBIETA JOT
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sty 2014, o 05:32

Post »

Jeżeli chodzi o moją NN to dalia dekoracyjna w białym kolorze kwiat duży około 20 cm.Charakterystyczna cecha to żółty środek z pręcikami,taki jakie mają dalie jednoroczne tzw.pojedyńcze.Płatków stosunkowo mało i ułożone tak jak w słonecznikach.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbieto,
oryginalnie to pewnie biała, pełna, dekoracyjna lub półkaktusowa dalia, która z jakichś powodów nie wykształciła w tym roku pełnych kwiatów. Myślę że zaistniało takie zjawisko jak u mnie w ostatnim sezonie - tzn. sporo dalii, które w poprzednich sezonach miały pełne kwiaty w 2013 zakwitły niepełnymi z widocznym, żółtym środkiem. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Pytałam Stanisława - też nie wie. Może była za wysoka temperatura, brak wilgoci albo jeszcze jakiś inny powód. Bardzo mnie to zmartwiło, Stanisław kazał mi wyrzucić te karpy, ale ja zostawiłam - zobaczę co będzie w najbliższym sezonie. Jeśli sytuacja się powtórzy, to pójdą na kompost. Nawet trochę żałuję, że nie skorzystałam z okazji i ich nie zapyliłam, bo było to łatwo zrobić. Może z tych nasion byłyby jakieś ładne, nowe odmiany... Ale zabawa z hodowlą dalii z nasion jest dość długotrwała, trzeba mieć cierpliwość i sporo miejsca. Nigdy tego nie robiłam, ale obiecuję sobie, że kiedyś spróbuję. To może być intrygujące doświadczenie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dami,
stawiam na Emmaus - ta kaktusowa, żółto-pomarańczowa
i na dekoracyjną Envy - ciemnoczerwona.
Najlepszy w te klocki jest Grzegorz - czyli Man211 (wątek: Kolekcja dalii ze Śląska), ale się ostatnio nie odzywa, widocznie zajęty czymś bardzo, a do sezonu daleko...
Mógłby też może pomóc Hanii, bo ja nawet po powiększeniu zdjęcia nie umiem odgadnąć, co to za odmiana.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

BarbaraR pisze:...Ale zabawa z hodowlą dalii z nasion jest dość długotrwała, trzeba mieć cierpliwość i sporo miejsca.
Jaka tam długotrwała? Wsiewasz i tego samego roku kwitną. Jeśli wsiejesz zbyt późno wytworzą tylko maleńkie karpy, ale się ładnie przechowają i następnego roku pokażą na co je stać.
ELZBIETA JOT
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za wyjaśnienia.Szkoda,że to jednorazowe zjawisko, mnie bardzo się podobała taki śnieżnobiały talerzyk deserowy.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

ELZBIETA JOT a nie miała nasion?
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, może masz rację!
Ja nie próbowałam hodowli dalii z nasion. Wszędzie piszą, że takie dalie trzeba długo testować, czy utrzymują cechy dobrej odmiany - dlatego wydawało mi się, że na to trzeba czasu. Jeśli nie zależy nam na upowszechnianiu odmiany to może istotnie nie jest to takie czasochłonne. Jeśli masz jakieś doświadczenie w tym względzie, to napisz coś więcej. Chyba się w końcu skuszę, zbiorę nasiona i spróbuję jak to jest... Może rzeczywiście, jeśli mają to być tylko dalie dla nas, to nie jest to trudna sprawa. Ostatecznie hodowla nowych odmian, to zadanie specjalistów. My zaś jesteśmy tylko amatorami i nie przygotowujemy odmiany do rozpowszechniania tylko dla siebie. Tym bardziej zachęcam wszystkich do zbierania nasion i ich wysiewu - może coś fajnego z tego wyrośnie. Podzielimy się potem doświadczeniami.

Elu,
nie wiem czy to jest zjawisko jednorazowe, może już tak pozostanie - musimy posadzić te dalie w najbliższym sezonie i zobaczymy, co z tego wyrośnie.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Mamy już ładny temacik Dalie z nasion. Warto zajrzeć.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, rzeczywiście zapomniałam o tym, że jest taki wątek. Zajrzę i wszystkim zainteresowanym polecam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
ELZBIETA JOT
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nasion nie było,to była mała karpa,wypuściła tylko jedną grubą łodygę i trzy kwiaty.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojawiają się już pytania (na innych wątkach daliowych) o podpędzanie dalii. Trochę jeszcze na to za wcześnie, ale znalazłam fajny filmik wskazujący prosty sposób przechowywania dalii i ich podpędzania. Warto obejrzeć, a że tekst jest w języku rosyjskim to myślę, że nietrudny do zrozumienia.

http://www.youtube.com/watch?v=DzAkFzFDBLg
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”