Moje miejsce na ziemi...
Re: Moje miejsce na ziemi...
heh, od razu przypomniał mi się Wróbelek Elemelek 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcia z jadłodajni rozczulające...
Uwielbiam takie towarzystwo, też dokarmiam i podglądam godzinami jak się tak tarmoszą maluszki. Tylko mój kot Zigi ma zakaz przebywania w pobliżu karmików. I wiadomo dlaczego.....
Basiu, dlaczego trudno było z irgą? Ja mam i uważam, że to mało wymagająca roślinka. Chociaż przyznam, bardzo spodobał mi się pomysł puszczenia pędów irgi pomiędzy kamieniami. Ładnie kontrastuje.

Basiu, dlaczego trudno było z irgą? Ja mam i uważam, że to mało wymagająca roślinka. Chociaż przyznam, bardzo spodobał mi się pomysł puszczenia pędów irgi pomiędzy kamieniami. Ładnie kontrastuje.
- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alicjo uwielbiam obserwowć to skrzydlate towarzycho, lepsze od TV
Basiu
Pepsi dlatego, że pomiędzy moimi kamlotami jest pusta przestrzeń i musiałam sporo się natrudzić, aby irga chciała się tam ukorzenić (nie wszystkie dały radę) właścieie przez dwa sezony pilnowałam, podlewałam i pomagałam im przetrwać - teraz już są samodzielne

Basiu

Pepsi dlatego, że pomiędzy moimi kamlotami jest pusta przestrzeń i musiałam sporo się natrudzić, aby irga chciała się tam ukorzenić (nie wszystkie dały radę) właścieie przez dwa sezony pilnowałam, podlewałam i pomagałam im przetrwać - teraz już są samodzielne

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
O rany jaki fajny i pomysłowy karmnik z rury
Gdzie można taki nabyć?
Obserwowanie ptaków w ogrodzie to dla mnie jak przygoda. Nie tylko w jadłodajniach, ale także budkach lęgowych. Ostatnio był u mnie dudek...na parapecie
..ale nie zdążyłam go "upolować" 

Gdzie można taki nabyć?
Obserwowanie ptaków w ogrodzie to dla mnie jak przygoda. Nie tylko w jadłodajniach, ale także budkach lęgowych. Ostatnio był u mnie dudek...na parapecie

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- baasik
Judytko karmnik kupiłam w Auch... za grosze, trochę tandetny, ale sprawdza się.
Ja miałam dudka w ogrodzie zeszłej wiosny, widziałam go na żywo pierwszy raz i naprawdę mnie zachwycił
, oczywiście fotki nie zdążyłam zrobić 
Ja miałam dudka w ogrodzie zeszłej wiosny, widziałam go na żywo pierwszy raz i naprawdę mnie zachwycił

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ale dużo ptaszków
Z wielką przyjemnością pooglądałam i je i Twoje karmniki.

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
U mnie z ziemi wyłażą narcyzy i krokusybaasik pisze:Fraszko i w dodatku jest coraz gorzej!![]()

Piękne widoki z ptaszkami

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu-piękna jadłodajnia,taka różnorodna-dla każdego coś dobrego-goście 1 klasa 

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Basiu hej
Jak zakupy, zamówiłaś już coś?
Doskonale Cię rozumiem, ja też przejrzałam już chyba wszystkie sklepy internetowe by nacieszyć oczy
Takich wspaniałych gości zazdroszczę
do mnie w tym roku nawet sikorki nie przyleciały 

Doskonale Cię rozumiem, ja też przejrzałam już chyba wszystkie sklepy internetowe by nacieszyć oczy
Takich wspaniałych gości zazdroszczę

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Sklepów jest od groma
Może tutaj coś znajdziesz dla siebie http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/ ... _echinacea
Pod oknem mam posadzonego berberysa. Uwielbiam siedzieć i podlądać jak ptaki siadają na nim i jedzą jego owoce
Może tutaj coś znajdziesz dla siebie http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/ ... _echinacea
Pod oknem mam posadzonego berberysa. Uwielbiam siedzieć i podlądać jak ptaki siadają na nim i jedzą jego owoce
- baasik
Bywało i więcej, ale jak nie ma śniegu, to wolą jadać gdzie indziejsweety pisze:Ale dużo ptaszkówZ wielką przyjemnością pooglądałam i je i Twoje karmniki.

Teraz u mnie leje deszcz - nie podoba mi się taka angielska zimaFraszka_1 pisze: U mnie z ziemi wyłażą narcyzy i krokusy
Piękne widoki z ptaszkami

Staram się dogodzić wszystkim skrzydlatym gościomasma pisze:Basiu-piękna jadłodajnia,taka różnorodna-dla każdego coś dobrego-goście 1 klasa

Już trochę bylinek zamówiłam, ale nadal przeglądamanym pisze:Basiu hej![]()
Takich wspaniałych gości zazdroszczędo mnie w tym roku nawet sikorki nie przyleciały

Sikorki pewnie nie przyleciały, bo ciągle mają dostatek naturalnego jedzonka.
Byłam w tym sklepie i z pewnością coś zamówięMargo2 pisze:Sklepów jest od groma

- baasik
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
No proszę jakie piękne ptasie towarzystwo
Zimę 2007 miałaś uroczą, u mnie była identyczna jak teraz tylko więcej lało. Czy te igiełki lodowe utworzyły się bo wiatr wiał od jeziora?

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Fajne zdjęcia z zimy 2007 

- baasik
Fraszko
Trudno mi powiedzieć Michale jaki był mechanizm powstawania konkretnie tych igiełek, ale w istocie te rośliny rosną w odległości od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów od jeziora
Myślę, że jest to tzw szron, czyli (wg. wikipedii):
osad atmosferyczny, tworzący drobne lodowe kryształki w postaci igieł powstających na dowolnym podłożu hydrofilowym. Szron powstaje w wyniku kontaktu wilgotnego powietrza z podłożem o temperaturze poniżej 0 °C, zachodzi wówczas resublimacja pary wodnej, czyli jej bezpośrednia przemiana w ciało stałe.
Natomiast tak wyglądała u mnie w roku 2010 szadź, czyli (wg. wikipedii):
osad lodu powstający przy zamarzaniu małych, przechłodzonych kropelek wody (mgły lub chmury) w momencie zetknięcia kropelki z powierzchnią przedmiotu lub już narosłej szadzi. Składa się ze zlepionych kryształków lodu narastając niekiedy do stosunkowo znacznych grubości.

Zjawisko to występowało lokalnie tylko na kilkunastu metrach kwadratowych i wyglądało kosmicznie
i przepięknie 

Trudno mi powiedzieć Michale jaki był mechanizm powstawania konkretnie tych igiełek, ale w istocie te rośliny rosną w odległości od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów od jeziora

osad atmosferyczny, tworzący drobne lodowe kryształki w postaci igieł powstających na dowolnym podłożu hydrofilowym. Szron powstaje w wyniku kontaktu wilgotnego powietrza z podłożem o temperaturze poniżej 0 °C, zachodzi wówczas resublimacja pary wodnej, czyli jej bezpośrednia przemiana w ciało stałe.
Natomiast tak wyglądała u mnie w roku 2010 szadź, czyli (wg. wikipedii):
osad lodu powstający przy zamarzaniu małych, przechłodzonych kropelek wody (mgły lub chmury) w momencie zetknięcia kropelki z powierzchnią przedmiotu lub już narosłej szadzi. Składa się ze zlepionych kryształków lodu narastając niekiedy do stosunkowo znacznych grubości.

Zjawisko to występowało lokalnie tylko na kilkunastu metrach kwadratowych i wyglądało kosmicznie