środki ochrony
- slawcioo
- 100p
- Od: 28 maja 2011, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
środki ochrony
Witam serdecznie.
Bardzo prosiłbym o podanie jakichś dobrych preparatów do szparaga (do pracy inżynierskiej).
A dokładniej to jakiś preparat, herbicyd do zwalczania chwastów trwałych szparaga lekarskiego zamiast Sys 67-omnidel. Bo wspomniałem o nim w pracy ,że niszczy kępy perzu.
Oraz zamiast antyperzu płynnego 38 bo taki podałem ale podobno nie może być. Info z pracy: W przypadku silnego zaperzenia trzeba dwukrotnie użyć Antyperzu płynnego 38 w dawce 30- 50 kg na 1 ha herbicydu rozpuszczać w 300 - 600 l wody. Pierwszy raz opryskiwać pole po podorywce, za kolejnym razem w połowie września, po zaoraniu na średnią głębokość.
To informacje starsze.
Pozdrawiam.
Bardzo prosiłbym o podanie jakichś dobrych preparatów do szparaga (do pracy inżynierskiej).
A dokładniej to jakiś preparat, herbicyd do zwalczania chwastów trwałych szparaga lekarskiego zamiast Sys 67-omnidel. Bo wspomniałem o nim w pracy ,że niszczy kępy perzu.
Oraz zamiast antyperzu płynnego 38 bo taki podałem ale podobno nie może być. Info z pracy: W przypadku silnego zaperzenia trzeba dwukrotnie użyć Antyperzu płynnego 38 w dawce 30- 50 kg na 1 ha herbicydu rozpuszczać w 300 - 600 l wody. Pierwszy raz opryskiwać pole po podorywce, za kolejnym razem w połowie września, po zaoraniu na średnią głębokość.
To informacje starsze.
Pozdrawiam.
-
- 100p
- Od: 14 wrz 2011, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: środki ochrony
W Programie Ochrony Roślin Warzywnych powinieneś mieć aktualne informacje o środkach o r dla szparaga
- slawcioo
- 100p
dzięki. A skąd wziąść taki program?
ale ogólnie już ostatnio tyle kupowałem książek na allegro, w księgarniach itd.. ale zamiast np. sys 67 -omnidel oraz antyperz płynny 38 - może Agil 100 Ec, Taifun 360 SL bo gdzieś wyczytałem, ale sam już nie wiem.
Pozdrawiam.
ale ogólnie już ostatnio tyle kupowałem książek na allegro, w księgarniach itd.. ale zamiast np. sys 67 -omnidel oraz antyperz płynny 38 - może Agil 100 Ec, Taifun 360 SL bo gdzieś wyczytałem, ale sam już nie wiem.
Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Program Ochrony Warzyw na 2012.
i pewnie w ciągu roku nic się nie zmieniło.
A więc obróbka ręcznaOdchwaszczać tylko ręcznie i mechanicznie. Zalecanych w poprzednich latach herbicydów, których substancją aktywną jest metrybuzyna nie wolno już stosować. Niedopuszczone jest używanie herbicydów i korzystanie z zaleceń przyjętych w innych krajach Unii Europejskiej(np. Niemczech). Z powodu braku możliwości ochrony przed chwastami wskazane jest zakładanie plantacji w gospodarstwach ekologicznych

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Mt 7,7-12
- slawcioo
- 100p
Dziękuje!;)
Szukałem wszędzie też ale nigdzie nie podano (ani w książkach ani na str) czym zwalczać owad Plusknia jagodziak ( z rodziny Pentatomidae)
Jedynie sądzę ,ze to preparatami kontaktowymi np. Karate Zeon 050 CS, ale jeśli ktoś wie czym ten owad zwalczać albo co robić to proszę bardzo o pomoc. na pewno opryskiwanie roślin.
Szukałem wszędzie też ale nigdzie nie podano (ani w książkach ani na str) czym zwalczać owad Plusknia jagodziak ( z rodziny Pentatomidae)
Jedynie sądzę ,ze to preparatami kontaktowymi np. Karate Zeon 050 CS, ale jeśli ktoś wie czym ten owad zwalczać albo co robić to proszę bardzo o pomoc. na pewno opryskiwanie roślin.
- slawcioo
- 100p
lub zmienik ziemniaczak
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo mi się podoba ten Mateusz. A swoją drogą to za parę lat okaże się że programy ochrony roślin z przed paru lat są na wagę złota. Właściwie to już są cenne.
Pozdrawiam Piotr
- slawcioo
- 100p
a wie ktoś może dlaczego niektóre owady zmieniają nazwę łacińską.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na szybko przyszło mi do głowy że z powodu zmiany w systematyce.
Pozdrawiam Piotr
- slawcioo
- 100p
Hej. Ktoś wie może co oznacza ta nazwa - Heterorhabditis bacteriophora, tzn co to za szkodnik ,gdyż nie mogę znaleźć.
Chyba Nicień patogeniczny jakiś.
Nie ten temat ale nie chcę zakładać nowego tylko z takiego powodu.
Chyba Nicień patogeniczny jakiś.
Nie ten temat ale nie chcę zakładać nowego tylko z takiego powodu.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Słabo szukasz, pierwszy z brzegu cytat:
Heterorhabditis bacteriophora znane również jako pożytecznych nicieni jest gatunków nicieni robak , który jest używany w ogrodnictwie. Są one przydatne w celu udaremnienia mrówki , pchły , ćmy , chrząszcze , muchy , chrząszcze i inne szkodniki. Uwalniają Photorhabdus bakterii ich układu pokarmowego tak zabijania tych szkodników. [1]
pozdrawiam Ludwik