Pogoda u mnie nie sprzyja do pracy - siąpi deszczyk i jest strasznie ponuro
Ogród Linety 2
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Linety 2
Gosiu dzień dobry
Wpadłam na kawusię z rana
Ojej, Moniś, to przykro. A u mnie słońce jak złoto, aż chce się żyć.
Przesyłam Ci trochę, może przegna chmury.
Miłej (i krótkiej) pracy, a potem będzie długi weekend!
Mam jeszcze zdjęcia do pokazania. Dawno, dawno temu pokazywałam doniczkę, z której wyłaził kiełek palmy, z nasion przywiezionych z Chorwacji. Wykiełkowały dwa z sześciu nasion, ale jedna z roślinek niedługo potem uschła. Druga żyje i wypuszcza kolejne listki. Tak wygląda teraz:

O wieszaniu hamaczka jeszcze przez jakiś czas mogę zapomnieć.
A na tym zdjęciu jest druga rolada czekoladowa, z przepisu Dodad, zamieszczonego na wątku Agness. Tym razm zdążyłam zrobić zdjęcie, ale też rolada zniknęła w mgnieniu oka. Coś czuję, że jeszcze chwila, a trzeba będzie piec trzecią.

Miłej (i krótkiej) pracy, a potem będzie długi weekend!
Mam jeszcze zdjęcia do pokazania. Dawno, dawno temu pokazywałam doniczkę, z której wyłaził kiełek palmy, z nasion przywiezionych z Chorwacji. Wykiełkowały dwa z sześciu nasion, ale jedna z roślinek niedługo potem uschła. Druga żyje i wypuszcza kolejne listki. Tak wygląda teraz:

O wieszaniu hamaczka jeszcze przez jakiś czas mogę zapomnieć.
A na tym zdjęciu jest druga rolada czekoladowa, z przepisu Dodad, zamieszczonego na wątku Agness. Tym razm zdążyłam zrobić zdjęcie, ale też rolada zniknęła w mgnieniu oka. Coś czuję, że jeszcze chwila, a trzeba będzie piec trzecią.

- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
No i niestety widok ciasta przebił Twoją palemkę
Lecę poszukać przepisu
PS Słonko jeszcze nie doleciało, ale przestało kropić
Lecę poszukać przepisu
PS Słonko jeszcze nie doleciało, ale przestało kropić
No to idzie ku lepszemu, słonko wygrywa! 
Ciasto zamieszczam jako wyraz protestu: wszystkie dziewczyny z Marysinej Wyspy właśnie zaczęły się odchudzać, a tu karnawał, goście, rodzina, gdzie mi tam do diet! Niech żyje anarchia! I rolada czekoladowa z bananami!!!
Ciasto zamieszczam jako wyraz protestu: wszystkie dziewczyny z Marysinej Wyspy właśnie zaczęły się odchudzać, a tu karnawał, goście, rodzina, gdzie mi tam do diet! Niech żyje anarchia! I rolada czekoladowa z bananami!!!
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale rozpusta! I to jeszcze z bananami, powiadasz? W nosie mam odchudzanie, ja chcę żyć
Palemka to prawdziwy sukces. To miło że eksperymentujesz z nasionami egzotycznych roślin. Ciekawe doświadczenia.
Palemka to prawdziwy sukces. To miło że eksperymentujesz z nasionami egzotycznych roślin. Ciekawe doświadczenia.
Dzięki, Wandeczko!
Oby się udało z palemką, byłaby z niej śliczna roślina doniczkowo-tarasowa, a szczęśliwie miałabym gdzie ją trzymać. I jeszcze ta satysfakcja, że to z nasionka, sama, własnemi ręcami... 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Chyba też polecę na tą roladkę
, tak apetycznie wygląda.
Potem wiosna zje nabyte kalorie......
Miałam też jakąś palmę, ale jak już urosła to potem padła.
Nie mam ręki do doniczkowców, wymagających opieki.
Lepiej wychodzą mi ogrodowe.
Potem wiosna zje nabyte kalorie......
Miałam też jakąś palmę, ale jak już urosła to potem padła.
Nie mam ręki do doniczkowców, wymagających opieki.
Lepiej wychodzą mi ogrodowe.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
To jedna z tych palm między którymi miałaś rozwiesić hamak
Moja żyje, ale rośnie bardzo powoli...
Grażynko, no pewnie, już niedługo zaczniemy uprawiać skłony na grzędach, wszystkie fałdki znikną jak kamfora.
A przynajmniej jak miło w to wierzyć.
Palemka rośnie i może jednak dożyje przynajmniej tych palczastych liści, które powinna mieć. Będę robić zdjęcia co jakiś czas.
A jak wyglądają Twoje ogrodowe, to chyba całe FO wie. Ja w każdym razie zawsze jestem zachwycona i wściekle zazdrosna.
Aniu Sweety, tak, tak, ale przy tym szalonym tempie wzrostu palmy rozwieszanie hamaka zostawię chyba wnukom. Przekażę im donicę w testamencie.
Mogę Wam jeszcze pokazać, jak wyglądał mój świąteczny stół? Może komuś spodoba się pomysł ze świecznikami z kieliszków do wina.

A jak wyglądają Twoje ogrodowe, to chyba całe FO wie. Ja w każdym razie zawsze jestem zachwycona i wściekle zazdrosna.
Aniu Sweety, tak, tak, ale przy tym szalonym tempie wzrostu palmy rozwieszanie hamaka zostawię chyba wnukom. Przekażę im donicę w testamencie.
Mogę Wam jeszcze pokazać, jak wyglądał mój świąteczny stół? Może komuś spodoba się pomysł ze świecznikami z kieliszków do wina.

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Linetko jak nie ma drugiej palmy to można będzie rozłożyć leżaczek pod tą jedną jak trochę podrośnie
Ciasto wygląda smakowicie. Bardzo fajny pomysł ze świecznikami z kieliszków, na inne okazje mogą być inne wkładki.
Ciasto wygląda smakowicie. Bardzo fajny pomysł ze świecznikami z kieliszków, na inne okazje mogą być inne wkładki.
- kogra
- Przyjaciel Forum

No to w tym roku jak dobrze wyjdzie to sobie obie będziemy wściekle zazdrościć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Świecznik pomysłowy, nakrycie stołu bardzo gustowne, a ta rolada ..... aż ślinka cieknie.
Niestety, muszę ograniczyć słodkości, bo moje gabaryty po Świętach szaleją i wiosną nie będzie co na panią
włożyć.
Niestety, muszę ograniczyć słodkości, bo moje gabaryty po Świętach szaleją i wiosną nie będzie co na panią
Dziękuję Wam serdecznie za wizyty i miłe słowa.
Wczoraj wieczorem lało, a dzisiaj jest jeszcze ciemno i zimno, tylko 1,5 stopnia na plusie. Ale podobno dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 13 minut. To już prawie kwadrans.
Planuję sobie pewne zmiany w moim ogrodzie. Chyba nie obejdzie się bez strat w rozmiarach trawnika. Będę musiała przeprowadzić małą batalię dyplomatyczną, ale sądzę, że mąż da się przekonać. Najpiękniejsza murawa to jednak nie to samo, co łany kolorowych kwiatów, a mam teraz tyle pomysłów, czym obsadzić przyszłe rabaty, że potrzebuję tego miejsca i już.
Marysiu Masko, tak, dobry pomysł z leżaczkiem, niech tylko palma rośnie, bo na razie rozwija się baaardzo powoooli.
Ale w zeszłym roku przywiozłam sobie jeszcze garść nasion tej palmy i też już tkwią w doniczce. Może jednak będzie ich więcej. Dlatego sprawa hamaczka nie jest jeszcze całkowicie stracona.
Grażynko, jeśli w ogóle istnieje pozytywna zazdrość, to chyba właśnia taka - mobilizująca do wysiłku. Bardzo bym chciała kiedyś zobaczyć u siebie taki ogród różany, jaki masz Ty.
Szkoda, że pozamykałaś swoje wątki, bo chętnie dowiedziałabym się, jak mają się Twoje róże teraz, w tę nienormalną zimę.
Stasiu, co tam gabaryty, cieszmy się życiem! A wiosną, jak zaczniemy biegać ze szpadlem, sekatorem i konewką, to szybko stracimy, co tam ewentualnie przybyło.
Wczoraj wieczorem lało, a dzisiaj jest jeszcze ciemno i zimno, tylko 1,5 stopnia na plusie. Ale podobno dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 13 minut. To już prawie kwadrans.
Planuję sobie pewne zmiany w moim ogrodzie. Chyba nie obejdzie się bez strat w rozmiarach trawnika. Będę musiała przeprowadzić małą batalię dyplomatyczną, ale sądzę, że mąż da się przekonać. Najpiękniejsza murawa to jednak nie to samo, co łany kolorowych kwiatów, a mam teraz tyle pomysłów, czym obsadzić przyszłe rabaty, że potrzebuję tego miejsca i już.
Marysiu Masko, tak, dobry pomysł z leżaczkiem, niech tylko palma rośnie, bo na razie rozwija się baaardzo powoooli.
Grażynko, jeśli w ogóle istnieje pozytywna zazdrość, to chyba właśnia taka - mobilizująca do wysiłku. Bardzo bym chciała kiedyś zobaczyć u siebie taki ogród różany, jaki masz Ty.
Stasiu, co tam gabaryty, cieszmy się życiem! A wiosną, jak zaczniemy biegać ze szpadlem, sekatorem i konewką, to szybko stracimy, co tam ewentualnie przybyło.
- kogra
- Przyjaciel Forum

Moje róże teraz zaczynają się budzić do życia przy tej pogodzie.
Wczoraj było u mnie 12 stopni w plusie, co nie najlepiej wróży, jeśli przyjdą przymrozki bez śniegu.
część róż śpi jak należy a część już chce rosnąć.
Jeśli nie będzie mrozu w nocy to wszystko ruszy i może być nieciekawie.
Ale bądżmy dobrej myśli.
Wczoraj było u mnie 12 stopni w plusie, co nie najlepiej wróży, jeśli przyjdą przymrozki bez śniegu.
część róż śpi jak należy a część już chce rosnąć.
Jeśli nie będzie mrozu w nocy to wszystko ruszy i może być nieciekawie.
Ale bądżmy dobrej myśli.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Mam nadzieję, że róże jakoś dadzą sobie radę. I Twoje, i moje.
Żałowałabym bardzo, gdybym zaraz po pierwszym sezonie musiała się pożegnać z obiecującymi odmianami, które sobie wybrałam.
Chociaż nowych typów nazbierałam już w różnych wątkach tyle, że mogłabym wypełnić nimi cały ogród.
Żałowałabym bardzo, gdybym zaraz po pierwszym sezonie musiała się pożegnać z obiecującymi odmianami, które sobie wybrałam.
Chociaż nowych typów nazbierałam już w różnych wątkach tyle, że mogłabym wypełnić nimi cały ogród.