Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Ładne macie te papryczki
Moja pierwsza dopiero co się pokazała. Dziwne bo w różnych odstępach wychodzą. Ta już stoi inne dopiero pokazują się delikatnie nad ziemia a jeszcze inne to nic nie widać ale czekam
To moja pierwsza właśnie ją sfotografowałem 

- Iochroma
- 500p

- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie do końca rozumiem, a nie mogę doczytać-siejecie ostre papryczki w ramach eksperymentu czy już czas na nie?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
tysonka
- 500p

- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiele odmian ostrych papryk długo kiełkuje i wolno rośnie - tak że z mojego doświadczenia wynika, ze w ich przypadku styczniowy wysiew jest ok.
- Iochroma
- 500p

- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Dziękuję Tysonko , w takim razie i ja powoli się do tego wezmę.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
tysonka
- 500p

Nie ukrywam, ze ma to także aspekt psychologiczny
Styczniowe sianie papryk zaspokaja moje potrzeby ogrodnicze i powoduje, ze co najmniej do połowy lutego -marca zapominam o innych nasionach 
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wysiałem dla sprawdzenia jak się sprawdzi doświetlanie diodowe ale po zmianie na świetlówkę jest o wiele lepiej mimo że jest malutka 8W ,5000K ,320 lm ale umieściłem ją w parabolicznym odbłyśniku wygiętym z lustrzanej blachy aluminiowej i dzięki temu strumień świetlny został skierowany w dół na pow. ok. 0,1 m2.Wysokość lampy-10 cm nad roślinkami.Doświetlanie 5,30-9 i 15-21.Sądząc po wyglądzie "uprawy"jest OK.

- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
DziękiIochroma pisze:jak to jest bez szału...
Zamierzasz na stałe trzymać je jako bonsai?
Wolusia papryki miałam różnie , odmiany które miały być na bonchi były w donicach,ale stały między gruntowymi na dworze
Do bezproblemowych trzeba też dodać cayenne yellow ( jeszcze bardziej plenna niż czerwona) i peperoncino picante
A taki np. Bhut jak dla mnie mimo ,że lubię ostre to jeden krzaczek z 2 owocami starcza idealnie hihi
- BobejGS

- Kontakt:
W związku iż wyszła pierwsza papryczka a ciągle czytam o doświetlaniu to również zacząłem się nad tym na nowo zastanawiać. Czy ma ktoś lub widział i może polecić jakąś żarówke w przystępnej cenie do doświetlania z cienkim gwintem? Bo myślę aby zrobić ją z lampki biurkowej.
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Pierwszy raz mam odmiany ostrych papryk do donic:
Bhut Jolokia, Bhut Jolokia Chocolate, Chilli Lemon Drop oraz Chilli Mulato Isleno. Czy ktoś może doradzić kiedy je zasiać? Czy już czy jeszcze poczekać. Z cayenną jeszcze poczekam, bo jak testowałam nasiona to szybko wykiełkowąły (tak jak peperoni).
Bhut Jolokia, Bhut Jolokia Chocolate, Chilli Lemon Drop oraz Chilli Mulato Isleno. Czy ktoś może doradzić kiedy je zasiać? Czy już czy jeszcze poczekać. Z cayenną jeszcze poczekam, bo jak testowałam nasiona to szybko wykiełkowąły (tak jak peperoni).
-
tysonka
- 500p

Nie miałam tych odmian (na Bhut Jolokię polowałam na akcji, zobaczymy), mam wiele innych ostrych - nie wiem, co napiszą inni, ja już bym próbowała. Cayenne rzeczywiście bezproblemowa, wysiewam ją ok. 10-15.02 i jest ok, ale te ostrzejsze się ociągają z kiełkowaniem i wzrostem, i to niezależnie od warunków (którąś odmianę wysiewałam w zeszłym roku późno i było tak samo). U mnie już na wacikach Aji Cristal i Habanero Red i Mustard
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Już Tereska pisała, że ostre bywają kapryśne. Na oknie mam świetlówkę i doświetlam pepperoni - próba kiełkowania była i tak zostały, a teraz mi je szkoda wyrzucić.
Tak się przez to zastanawiam czy już siać, bo widzę, że inni już to robią. Może faktycznie w przyszłym tygodniu je wykiełkuję.
Tak się przez to zastanawiam czy już siać, bo widzę, że inni już to robią. Może faktycznie w przyszłym tygodniu je wykiełkuję.
- BobejGS

- Kontakt:
Napiszcie mi proszę na Pw swoje sposoby na kiełkowanie na wacikach
Ja jestem zielony w tym a będę miał dzięki wam doświadczonym z czego brać przykład. Dyniowate mi kiełkują ładnie a papryki w kratkę także gdzieś błąd popełniam.
-
tysonka
- 500p

Nie mam jakiegoś szczególnego patentu. Po prostu biorę 2 małe talerzyki (właściwie spodki) na jednym kładę wg potrzeb, ale zwykle po 3 waciki, na każdym waciku po kilka nasionek. Spryskuję wszystko wodą ze spryskiwacza i nakrywam drugim spodkiem, żeby utrzymać wilgoć. Regularnie sprawdzam, czy są już kiełki i kontroluję wilgotność.
Żeby nie pomylić nazw odmian, spodek stawiam na kartce papieru, na której są napisane nazwy kiełkujących odmian - nazwy wpisuję tak, żeby się pokrywały z usytuowaniem wacików ( w sensie - wacik z nasionkami na spodku, a pod spodkiem w tym miejscu na kartce nazwa odmiany). Dodatkowo, gdybym niechcący przestawiła spodek, wyłożyłam ostatnio na waciki różną ilość nasionek, żeby to dodatkowo różnicowało odmiany, i tą liczbę zapisałam na kartce pod spodkiem przy każdej odmianie.
Ufff.... brzmi to chyba nieco skomplikowanie, ale nie umiem prościej
Żeby nie pomylić nazw odmian, spodek stawiam na kartce papieru, na której są napisane nazwy kiełkujących odmian - nazwy wpisuję tak, żeby się pokrywały z usytuowaniem wacików ( w sensie - wacik z nasionkami na spodku, a pod spodkiem w tym miejscu na kartce nazwa odmiany). Dodatkowo, gdybym niechcący przestawiła spodek, wyłożyłam ostatnio na waciki różną ilość nasionek, żeby to dodatkowo różnicowało odmiany, i tą liczbę zapisałam na kartce pod spodkiem przy każdej odmianie.
Ufff.... brzmi to chyba nieco skomplikowanie, ale nie umiem prościej
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
tysonka,świetny instruktaż. Ja tez skorzystam z Twojego sposobu 
-
tysonka
- 500p