Zioła na działce cz. 1
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zioła na działce
U mnie rozmaryn zimuje w doniczce w chłodnym pomieszczeniu, melisa zresztą tez-inaczej wszystko przemarza. Tylko mięta, hyzop i szałwia rokrocznie bez zarzutu zimuje.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też rozmaryn i tymianek mam na zimnym strychu. W otwartym gruncie nie ma szans.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 cze 2012, o 16:30
Jak się zachowuje majeranek? Jest wieloletni czy może trzeba go jakoś przyciąć / okryć? Pierwszy raz mam w tym roku posadziłam kilka kępek, tak na próbę. Mróz mu nic nie zrobił, podobnie warstwa śniegu. Nadal jest zielony i aromatyczny 

Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iochroma, a to dziwne. Rozmaryn, to prawda, z natury ma przemarzaś, ale melisa od lat zimuje w grucie niczym nie okryta. Czasem na grządce, a czasem w trawnie. Robi wtedy za dezodorant przy koszeniu, jeśli uda jej się podrosnać. Pierwszy krzaczek zasadzony jakieś 25 lat temu przez Teściową, a melisa w ogrodzie zawsze gdzieś jest.
seedkris, to mnie zmartwiłać z tymiankiem, bo właśnie miałam zamiar zrobić z niego żywopłocik w ogródku ziołowym.
cathias, nie słyszałam o wieloletnim majeranku. Z mojego doświadczenia wynika, że jest równie delikatny jak bazylia. Wprawdzie kiedyś pod nazwa "majeranek" kupiłam oregano o zapachu majeranku (dość blisko mu było) i świetnie przetrwał kolejne zimy. Dopiero po kilku latach udało mi się go pozbyć z grządki, bo jakoś nie potrafił mi zastąpić zwykłego. ale skoro Twój się trzyma, to warto go szukać.
seedkris, to mnie zmartwiłać z tymiankiem, bo właśnie miałam zamiar zrobić z niego żywopłocik w ogródku ziołowym.
cathias, nie słyszałam o wieloletnim majeranku. Z mojego doświadczenia wynika, że jest równie delikatny jak bazylia. Wprawdzie kiedyś pod nazwa "majeranek" kupiłam oregano o zapachu majeranku (dość blisko mu było) i świetnie przetrwał kolejne zimy. Dopiero po kilku latach udało mi się go pozbyć z grządki, bo jakoś nie potrafił mi zastąpić zwykłego. ale skoro Twój się trzyma, to warto go szukać.
-
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Tymianek rośnie u mnie w gruncie obok altany i jak na razie nie przemarza. Ale może to być tylko przypadek. Hyzop zmarzł mi dwa lata temu, bardzo go żałowałam bo był już dość dużą krzewinką. Majeranek ten prawdziwy jest rośliną jednoroczną.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Pisałam, że zrobiłam sama sól ziołową. Ponieważ brakowało mi ziól, dodałam sporo majeranku.
Nie bardzo mi pasuje teraz w tej mieszance. Ale oczywiście zje się.
Nie bardzo mi pasuje teraz w tej mieszance. Ale oczywiście zje się.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Wolusia znalazłam cos dla Ciebie
http://www.zio łowo.pl/2013/02/28/kalendarz-siewu-nasion-i-wysadzania-sadzonek-lub-rozsady-ziol/
Trzeba pamiętać ,że niektóre zioła mają podwójne nazwy ,i tak oregano to inaczej lebiodka
http://www.zio łowo.pl/2013/02/28/kalendarz-siewu-nasion-i-wysadzania-sadzonek-lub-rozsady-ziol/
Trzeba pamiętać ,że niektóre zioła mają podwójne nazwy ,i tak oregano to inaczej lebiodka
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mnie też z siewem nie wychodzi
. Jedynie oregano same się czasem rozsiewa. Strasznie chciałam mieć hyzop i nie wzeszła mi ani jedna roślinka
. Dlatego kupię - przy okazji innych zakupów 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja hyzop kupiłam w OBI jako 20 cm sadzonkę. Te siane własnoręcznie ginęły na skutek jakichś przeciwności losu.
Niestety w zeszłym roku polowałam na nią tam i jej nie dostałam.
-- 4 sty 2014, o 20:27 --
Ps. a oregano rośnie tak jak chwasty i rozsiewa się samo.
Niestety w zeszłym roku polowałam na nią tam i jej nie dostałam.
-- 4 sty 2014, o 20:27 --
Ps. a oregano rośnie tak jak chwasty i rozsiewa się samo.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Jakoś nie brałam do tej pory pod uwagę hyzopu. Teraz doczytałam co to zaziółko, choć nadal nie znam jego zapachu. Cóż, trzeba spróbować. Przeczytałam, że przywabia pszczoły i warto go sadzić w pobliżu warzyw, które mają być przez nie zapylone.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ja jednak trzymam się daleko od pszczół. Jestem uczulona 

- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Mój hyzop, z siewu właśnie, ma już kilka ładnych lat i zdreniałą podstawę. Bardzo łatwo się ukorzenia a kwitnie na potęgę, rzeczywiście ciągną do niego różne owady. Zapach roztartych liści jest taki ziemno-ziołowy, jak dla mnie delikatnie do bylicy podobny, mocny na początku, po chwili się ulatnia. Kwiaty pachną bardziej słodko.
Udanych plonów.
Magda
Magda